מחקר גוגל: על יצירת פתרונות טכנולוגיים חדשניים בישראל ומימושם

ישראל וסינגפור לא כל כך שונות זו מזו. יש להן מספר תושבים דומה, הן לא ניחנו במשאבי טבע משמעותיים ועד שנות ה-80' אפילו היה דימיון בתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) שלהן. יותר מ-30 שנה עברו וסינגפור הפכה לאחת המדינות העשירות ביותר בעולם. התוצר לנפש עומד שם על כ-60 אלף דולר. כפול מישראל. מה קרה? מה מבדיל בין שתי מדינות שאולי זהות על הנייר, אך כל כך שונות במציאות?


התשובה טמונה בטכנולוגיה.



ההבנה הזו הגיעה דרך מחקר שנעשה על ידי חברת הייעוץ טריגר-פורסייט מקבוצת דלויט, במימון Google ושנחשף הבוקר במעמד שר הכלכלה, ח"כ נפתלי בנט. המחקר כלל שלושה רבדים שונים: ראיונות אישים שבהם רואיינו כמאה בעלי תפקידים בכירים ומובילי דעה בחברה הישראלית; זיהוי תוכניות ופרויקטים ממשלתיים שעושים שימוש בטכנולוגיה ואינטרנט לקידום החדשנות והצמיחה הכלכלית במדינות שונות; והשוואת ישראל למדינות שונות בעולם בכדי להבין היכן היא ממוקמת בכל הקשור לחדשנות, צמיחה וטכנולוגיה.



במחקר התגלה כי בשנים שחלפו, סינגפור אימצה סדרה של תוכניות לאומיות שכל תכליתן להטמיע את השימוש בטכנולוגיות מידע ותקשורת (ICT) להאצת החדשנות והצמיחה הכלכלית. תוכניות אלה הביאו לצמיחת פריון העבודה לכ-4% בשנה, לעומת 2% בלבד בארץ. ישראל אמנם נהנית מהכינוי "סטארט אפ ניישן" ונחשבת שנייה בלבד לעמק הסיליקון מבחינת הריכוז של חברות הסטארט אפ שבה. אלא בעוד שמדינת ישראל מובילה עולמית ביצירת פתרונות טכנולוגיים חדשניים, היא אינה ממצה את הפוטנציאל שבהטמעתם ויישומם במשק הישראלי לקידום צמיחה כלכלית:




  • שיעור בתי הספר המתוקשבים בארץ נמוך מזה שבמדינות המפותחות. בשנתיים האחרונות נחנכו תכניות להתאמת מערכת החינוך לעידן הדיגיטלי. אבל הפער בין התלמידים החלשים לחזקים הוא השני בגודלו בעולם.

  • חלק מבתי החולים בארץ נמצא ברמת תקשוב של שנות ה-90'. רק בשנת 2012 נוספה חשיבה טכנולוגית לתכנית האסטרטגית של משרד הבריאות.

  • רק ל-38% מהעסקים הקטנים והבינוניים יש יכולות מסחר מקוונות, ועל אף החשיבות הרבה שעסקים אלו רואים במחשוב עסקיהם (הן בשיווק ופרסום והן בתפעול השוטף), 30% בלבד מתכוונים להשקיע במחשוב בשנה הקרובה.


ישראל מסוגלת להדביק את הפער עם סינגפור. היא אינה חייבת לקבל עליה את הגזרה ששיעור התעסוקה ירד עד 2019 ב-2%, וב-7% עד 2059, בשל הזדקנות האוכלוסיה או שיעור המועסקים הנמוך במגזר הערבי והחרדי. הטכנולוגיה, והאינטרנט בפרט, יכולים לעזור לישראל להתמודד עם אתגרים הדמוגרפיים, חברתיים וכלכליים הנצבים בפניה ומובילים להאטה כלכלית.



ממשלת ישראל מכירה בחשיבות של הבטחת מעמדה של ישראל כמובילה בתחום החדשנות והיא עוסקת בקידום החדשנות במגוון כלים. היא אפילו החלה ביישום מספר תוכניות בתחום במשרדי הממשלה השונים כגון הבריאות, החינוך, המדע והטכנולוגיה ועוד. כדי להמשיך ולהצעיד אותה קדימה, יש לקדם גיבוש אסטרטגיה לאומית לאימוץ טכנולוגיות תקשורת ומידע.



המודל שנבנה מתוך המחקר מציע אלטרנטיבות לגיבוש אסטרטגיה שכזו. הוא דורש עבודה בשלושה מישורים עיקריים: תשתיות, אזרחים ופעילות הממשלה. המישור הראשון מתייחס לתשתיות פיזיות כמו סיבים אופטיים ומערכות מחשוב ענן. המישור השני מכיר בהון האנושי כ"משאב הטבע" הבולט ביותר של המדינה. על כן יש לחזק את המיומנות שלו בשימוש בכלים דיגיטלים ולהגביר את החינוך הטכנולוגי. המישור האחרון אומר כי על הטמעת ה-ICT ועידוד החדשנות אמונה הממשלה דרך הסדרת תהליכים וחקיקה.



על בסיס עבודה זו יוכלו משרדי הממשלה ליזום ולבחון כל יוזמה או פרויקט בתחום הדיגיטלי. הבחינה צריכה לכלול ארבעה שאלות: הראשונה, מי קהל היעד פרויקט; השנייה, מה הם הכלים או התוכנות בהם משתמשים; השלישית, מהו המידע והתוכן אותו מקבלים צרכני התוכנית; הרביעית, מה הם המכשירים שבעזרתם קהל היעד יצרוך ויתקשר עם התכנים.



על פי מחברי המחקר, תוכנית לאומית להטמעת השימוש בטכנולוגיות מידע ותקשורת יכולה לחסוך מיליונים למשק ולהביא לצמיחה בתוצר לנפש. ההערכות מדברות על תוספת שנתית של אחוז ל-2% הקיימים היום. הדבר אומר כי התל"ג צפוי לצמוח בעוד כ-30 מיליארד דולר.



אפשר לראות דוגמאות לצמיחה שכזו במדינות שונות ברחבי העולם:



  • בבריטניה, הקימו שירותי הבריאות פורטל בריאות אינטרנטי בשם NHS Direct. הפורטל מאפשר לקבל מידע רפואי כללי, קביעת תורים אונליין ואבחון עצמי בעזרת יישום שפותח עבורו. הוא החזיר את ההשקעה בו תוך ארבע שנים, הוביל לחיסכון של כ-110 מיליון יורו ב-2008 בלבד.

  • התיכון הווירטואלי שבפלורידה הוקם ב-1997. בשיטת הלימוד בו ניתן דגש לפיתוח חשיבה ביקורתית ויכולת לפתרון בעיות, תוך התאמת ההוראה למספר סגנונות למידה. מחקרים מצאו כי העלות לתלמיד בו נמוכה בכ-1,000 דולר מהעלות לתלמיד בבית ספר ציבורי במדינה.

  • ב-2008 השיקה הנציבות האירופית יוזמה לשילוב ICT בעסקים קטנים ובינוניים בענף הטקסטיל והאופנה תחת השם "eBiz". פותחה שפה אלקטרונית אחידה וכלי ניהול ייעודי לענף. כבר בשנתו הראשונה של הפרויקט, צנחו עלויות ניהול ההזמנה של החברות בפרויקט בכ-65%. שנתיים לאחר תחילתו, חסכה בממוצע חברה בפרויקט 416 ימי עבודה וכ-130 אלף יורו.


ח"כ נפתלי בנט, שר הכלכלה: "במדינת ישראל התברכנו בגנים של חדשנות, אך הגן לבד הוא כמו זרע ולא יכול לגדול ללא קרקע מתאימה. תפקיד הממשלה הוא להכין את הקרקע כדי שהזרעים שממילא קיימים יפרחו. היזמים והמגזר הפרטי דוהרים קדימה והממשלה נשארת הרחק מאחור. עלינו להשקיע בתשתיות הקיימות וגם בתשתיות האנושיות. ועלינו להשקיע אך ורק בעסקים שהם ברי-קיימא. הממשלה צריכה להרים את הכלכלה הוותיקה לכיוון החדשנות וכלכלת ההיי-טק, ולצרוך את החדשנות הנוצרת פה ולא לצרוך אותה ממדינות אחרות. הוריתי למנכ"ל משרד הכלכלה לגבש תוכנית חדשנות לכלל מדינת ישראל".



מאיר ברנד, מנכ"ל Google ישראל, אפריקה ויוון: "הסבירות שבישראל ימציאו את מכשיר הרפואה מרחוק המדהים והחדשני, אבל ישתמשו בו רק בדנמרק, בסינגפור ופינלנד, היא גבוהה. כדי שמצב כזה לא יקרה, ישראל צריכה ללמוד מניסיונן של אותן מדינות מצליחות ולאמץ תכנית המטפלת בתחום ה-ICT בכלל והאינטרנט בפרט באופן מקיף וחוצה תחומים".



להורדת המחקר המלא

אולי יעניין אותך

טלי פולג צילום רמי זרנגר
resized_pexels-photo-6153354
document-marketing-strategy-business-concept
X1_PR_press_release_image
hand-arrange-white-letters-as-seo
metavech-software

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
מכונה גלידה נינג'ה צילום יחצ
לירון ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח