ניתוח מיוחד של דן אנד ברדסטריט: השפעת הקורונה

התפשטות נגיף הקורונה משפיעה על הסחר הבינלאומי שהינו מרכיב מהותי בפעילות של מספר רב של ענפים במשק, אשר מתבססים על יבוא או יצוא, וחשופים כעת לשיבושים מהותיים בפעילות העסקית. ענפי התעופה והתיירות הינם החשופים ביותר (גל ראשון), וכוללים בין היתר חברות תעופה, בתי מלון, חברות תחבורה והסעות, מסעדות, אתרי תיירות ועוד. תחומים נוספים, המאופיינים בהתקהלות אוכלוסין (גל שני) חווים ירידה במכירות בהם קמעונאות (קניונים ומרכזי קניות), אולמות אירועים, חברות קייטרינג, הפקת אירועים ועוד.


לצד הענפים הרבים הנפגעים, ישנם תחומים שרושמים עליה בפעילות על רקע משבר הקורונה, בהם רשתות השיווק אשר רשמו בחודש האחרון עליה של עשרות אחוזים במכירות, כאשר מוצרים בקטגוריות מסוימות רשמו אף מעל 100% גידול. עליה בהזמנות שליחויות דוגמת תן ביס ו-walt על חשבון הגעה פיזית למסעדות, רשתות הפארם סופר פארם ו-Be אשר מדווחות על מכירה מואצת של תכשירים הגייניים כגון מגבוני חיטוי, אלכוג'ל ועוד. החשש בענף המזון הוא ממחסור במלאי על המדפים לקראת חג הפסח, לאור קצב הקניות הגבוה מצד הציבור, לצד הישארות צפויה של כ-1 מיליון תיירים ישראלים בחג הפסח (כמות היוצאים אשתקד לחו"ל סביב מועד חג הפסח, אשר עתה צפויים להישאר בארץ) – מצב בו הביקוש בענף המזון יהיה גבוה מההיצע (היצע הייצור המקומי אינו ערוך לייצר בתפוקות הגבוהות הנדרשות כעת, לצד שיבושים צפויים של יבואני מזון בפעילות יבוא סחורות מחו"ל).



תחום נוסף החווה עליה בביקושים בצד המשבר וההיערכות של חברות רבות לעבודה מלאה מהבית – חברות טכנולוגיה ושירותים למתן פתרונות העסקה מרחוק – חברות המספקות תשתיות תקשורת וניהול וירטואלי מאפשרות המשכיות עסקית עבור העסקים גם מחוץ למשרד, על מנת לאפשר המשך מתן שירות ולמזער את הפגיעה במהלך העסקים השוטף היכן שניתן. עם זאת, הנזק העסקי המצרפי בענפים הנפגעים מהמשבר גבוה משמעותית מהתועלת בקרב הענפים הצומחים במשבר.


ענף מסעדות, ברים ובתי קפה – על פי גורמים בכירים בענף, הענף חווה ירידה של כ-20% בפעילות בחודש האחרון. הדבר בא לידי ביטוי באי-הגעת תיירים מחו"ל ובביטולי הזמנות מצד לקוחות מקומיים אשר חוששים להתקהל. על פי מדדי דן אנד ברדסטריט, הענף נחשב לענף המסוכן במשק אשתקד גם כך (טרם משבר הקורונה), ולהערכתנו בעלי עסקים רבים לא יוכלו לספוג המשך ירידה בפעילות ושיבוש בתזרים לאורך זמן, כך שמסעדות וברים רבים עתידים להיקלע לקשיים בטווח הקצר.


ענף האופנה – 99% מהפריטים הנמכרים בענף מקורם ביבוא, בעיקר מסין ומהמזרח, כך שהענף חשוף אף הוא למחסור במלאים בחנויות. גורמים בכירים בענף העידו כי הם ערוכים לעונות האביב והקיץ הקרובות, לאחר שהזמנות הרכש מהמזרח כבר סופקו ארצה (עונתית, בענף מצטיידים בקולקציות אלה לפני מועד חג הפסח בישראל). עם זאת, להערכתנו – לרשתות האופנה צפויה בעיה לרענן קולקציה תוך כדי העונה ולהשלים מלאים כבר בעונה הקרובה. כמו כן, הרשתות אינן ערוכות לעונת הסתיו הקרובה, על כן עונות סתיו-חורף הקרובות צפויות להתאפיין במחסור בפריטים בחנויות. בנוסף, מורגשת בחודש האחרון ירידה של כ-30% בתנועת המבקרים בקניונים ובמרכזי הקניות, כך שבנוסף לשיבוש הצפוי במלאי, צפויה ירידה בפדיון בענף.



ענף הבניה – עוד טרם התפרצות, נרשמה בענף הבניה עליה של כ-8.4% ברמת הסיכון הענפי במהלך 2019. מדובר בענף הבניה חשוף לשיבוש בפעילות הן מבחינת מחסור בתשומות לבניה והן מבחינת מחסור צפוי בכוח אדם. על פי הערכות, 30% מהתשומות המשמשות לבניה בישראל מקורן ביבוא מסין. החומרים המיובאים מסין כוללים בעיקר אלומיניום ונחושת, אריחי קרמיקה, חיפויי אבן שונים וכלים סניטריים. על פי גורמים בכירים בענף תשומות בניה בישראל, כבר כעת מורגש מחסור בולט באספקת מספר סוגי אבנים המשמשים לריצוף, חיפוי ובניה, בהם גרניט, בלו סטון, שיי גריי ועוד, לאור שיבוש בפעילות המחצבות בסין. מחסור בולט נוסף קיים גם בתחום האלומיניום, כאשר המלאים הקיימים בשוק צפויים לא לעמוד בצבר הפרויקטים של הקבלנים. לאור הירידה הצפויה ביבוא מסין, צפוי חלקו של יבוא מוצרים מטורקיה לעלות, לצד עליה ביבוא ממדינות נוספות באירופה.



לעומת זאת ישנם מגזרים עסקיים שנהנים מגידול בביקושים:


· רשתות השיווק רשמו בחודש האחרון עליה של עשרות אחוזים במכירות, ובמוצרים בקטגוריות מסוימות אף מעל 100% גידול. עם זאת, קיים חשש ממחסור במלאי על המדפים לקראת חג הפסח, לאור קצב הקניות הגבוה מצד הציבור, לצד הישארות צפויה של כ-1.5 מיליון תיירים ישראלים בחג הפסח (כמות היוצאים אשתקד לחו"ל בפסח, ועתה צפויים להישאר בארץ) מצב בו הביקוש בענף המזון יהיה גבוה מההיצע.


· חברות שליחויות עליה בהזמנות שליחויות דוגמת תן ביס ו-walt על חשבון הגעה פיזית למסעדות


· רשתות הפארם סופר פארם ו-Be אשר מדווחות על מכירה מואצת של תכשירים הגייניים כגון מגבוני חיטוי, אלכוהול ג'ל ועוד.


· חברות טכנולוגיה ושירותים למתן פתרונות העסקה מהבית – חברות המספקות תשתיות תקשורת וניהול וירטואלי מאפשרות המשכיות עסקית של העסקים גם מרחוק. המשק נערך להעברת עובדים לעבודה מהבית, בפרט call centers, נותני שירותים כגון רו"ח, עו"ד וכו' – הזדמנות לחברות טכנולוגיה ותשתיות תקשורת הפועלות בתחום.



תחזית בנק ישראל לשנת 2020 (01/2020), טרם שקלול השפעת הקורונה, צפתה כי המשק יצמח בשנה זו ב2.9%, לאחר צמיחה של 3.3% בשנת 2019. ב-03/2020, על פי פרסומי משרד האוצר, באם נגיף הקורונה ימשיך להתפשט ברחבי העולם, הנזק הכולל למשק נאמד בכ-1%, שהם כ-12 מיליארד ₪. בתרחיש כזה, צמיחת המשק צפויה לרדת אל מתחת ל-2% ברמה שנתית. בנק ישראל הצטרף להערכה זו של האוצר ועדכן אף הוא את תחזית הצמיחה למשק לשנת 2020 ל-2%, כל עוד משבר הקורונה ייגמר ביוני 2020 ולא מעבר לכך.



להערכת דן אנד ברדסטריט – שרידות העסקים בתקופת משבר הקורונה תלויה בחוסן הפיננסי של העסקים (תוך שונות בין העסקים שונים) ובאיתנות הפיננסית של ענפים (כולל רמת הסיכון ומידת החשיפה למשבר). עסקים שאינם מאופיינים בחוסן פיננסי או פועלים בענפים בעלי רמת סיכון גבוהה, יתקשו בניהול התזרים בתקופת המשבר עד כדי הפסקת פעילות, זאת כתלות בהימשכות המשבר.





אולי יעניין אותך

 נהון מנהל השיווק והסחר של מכבי פארם ורפאל חדידה ברזילי בעלים חב' ג'רוויטל ישראל צלם א
Alon Yaakob by Nadav Cohen Yonatan
 קליש קרדיט צילום דרור סתהכל
JD SPORTS צילום יחצ (2)
Untitled (1620 × 1080 px) (1)
 מנכל ומבעלי גרג קיטשן צלם אלעד גוטמן (42) -

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח