אם אינך משתנה אתה עלול להיעלם, אומר משפט מפורסם ב "מי הזיז את הגבינה שלי", רב המכר שנתן השראה לעסקים רבים ברחבי העולם. הרעיון לפיו כדי לשרוד במציאות משתנה עלינו להתאים עצמנו אליה מקבל אחיזה גם בתמהיל השיווק של הארגון. כך, מה שנחשב למותרות לפני 20 שנה נראה כמובן מאליו היום: לכל עסק, קטן כגדול, יש אתר אינטרנט. מדוע זה קורה? הסיבות בדרך כלל נעות מ"לכולם יש אז גם אני צריך" ועד להבנה שנוכחות אינטרנטית מייצרת יתרון אסטרטגי במונחי פרסום, חשיפה והגדלת הכנסות. זה לא אומר שאפשר לנוח על זרי הדפנה: הגבינה ממשיכה לזוז ולשנות את פניו של עולם השיווק, מה שמצריך מאיתנו להיערך בהתאם. מה צופן העתיד לעולם השיווק באינטרנט?
כאשר גוגל זוכה לחשיפה שנעה סביב 90% בקרב 4.5 מיליון גולשים ישראלים, אפשר להבין מהי הזירה המרכזית לקידום העסק. פעולת קידום אתרים נועדה להביא את העסק שלכם לקדמת הבמה, קרי כמה שיותר גבוה בתוצאות של מנועי החיפוש. רק לשם המחשה, מחקרים מראים שקישורים המופיעים בדף התוצאות הראשון זוכים ל 97% מהקלקות הגולשים. ברור למדי אם כך שהיכולת לצמוח תלויה במידה רבה במיקום כמה שיותר גבוה של העסק בתוצאות החיפוש. אך שינויים בדפוסי ההתנהגות של הגולשים הכניסו למשוואה משתנים חדשים: מעתה זה לא מספיק לשאול מה המיקום שלכם בגוגל, אלא מה בדיוק אתם מקדמים שם שיניע את הגולש לפעולה הרצויה?
קסם עם תאריך תפוגה
מסתבר שתיאורית קליע הקסם לפיה אנחנו יוצרים את המידע ובהכרח משפיעים על הצרכן לא פשטה את הרגל, אלא פשוט עברה לפלטפורמה אחרת: האינטרנט. הגולש של פעם נהג להיכנס לאתר התדמית של הארגון כדי לצרוך מידע שישפיע על החלטת הקנייה שלו. עם השנים אותו גולש פאסיבי שגמע בשקיקה את המידע שאחרים יוצרים עבורו, החל ליצור תוכן בעצמו ולברור בקפדנות את התכנים שהוא צורך. והתוצאה? הצרכן בעידן ה web 2.0 כבר לא נכנס לאתר שלכם כברירת מחדל, ויש לו סיבה טובה: גם האתר המושקע ביותר נתפס מסיבות מובנות כמקור מידע לא אובייקטיבי. הרי לכל אחד מאיתנו יש אינטרס להבליט את מה שנוח… קידום האתר שלכם לעמוד הראשון של תוצאות החיפוש אמנם יביא תוצאות, אך לנוכח דפוסי ההתנהגות המשתנים פחות מבעבר.
אז לאן הגבינה זזה?
הגולש המתוחכם לא אוהב שדוחפים לו מידע ב push. כיום יותר מתמיד הוא מחפש מידע הנתפס כאמין במקומות "אובייקטיביים" ברשת בדמות מדריכי קנייה, עצות וטיפים. המסקנה המתבקשת היא שהגבינה זזה לבלוגים ולאתרי מאמרים, ומשנה את פניו של עולם השיווק באינטרנט. לכל החוששים, הסירו דאגה מליבכם. מדובר בחדשות טובות לעסקים שנערכים בהתאם: מדוע להופיע רק פעם אחת בעמוד הראשון של גוגל כשאפשר להופיע מספר פעמים בהקשרים שונים?
במסגרת גישת ה Internet Findability, יצירת תוכן איכותי בפלטפורמות השונות (למשל בלוגים ואתרי מאמרים) תספק מענה לצורך של הגולש במידע מקצועי ואמין. ביחד עם קידום התכנים במנועי החיפוש ייווצרו נקודות גישה נוספות שבהן יוכל הגולש לפגוש אתכם, מעבר לאתר התדמית. ככל שתיצרו נקודות גישה רבות יותר המספקות מידע בעל ערך לגולש, כך תגדילו את הסמכותיות שלכם במנועי החיפוש ותהפכו למותג מוביל בתחומכם. וכמו שכולנו יודעים, מותג מוביל הוא מצרך מבוקש…
Internet Findability – מה צריך לעשות?
ברמה הבסיסית ביותר, ככל שתיצרו יותר תוכן כך גדל הסיכוי שהגולשים ימצאו אתכם. אך כדאי להיזהר: לא כל פרסום הוא פרסום טוב. הפצת מידע שמיועד בעיקר לעיניו הבוחנות של גוגל ופחות לעיניו של הקורא אולי ימקם אתכם גבוה יותר בתוצאות החיפוש, אך לא יוציא את הגולשים מגדרם (בלשון המעטה). צרו תוכן איכותי בנושאים שבאמת מעניינים את הגולשים שלכם – והתוצאות לא יאחרו להגיע. אם למשל אתם רוצים לשווק קונדיטוריה, פרסום מתכונים וטיפים שווים הם נקודה מצוינת להתחיל ממנה. רגע לפני שאתם מסתערים על הוורד, כדאי לקחת בחשבון שיצירת תוכן מעניין תלויה בידע המקצועי שלכם, אך לא פחות ביכולות הכתיבה שלכם…
בשלב הבא יש לפרסם את התוכן בפלטפורמות השונות ולקדם אותו, כדי להפוך את העסק לבר מציאה באינטרנט. גישת ה Internet Findability מורכבת לכאורה משני צעדים פשוטים, אך מאחוריהם רוחש תהליך שיווקי מורכב שדורש הרבה מחשבה: איך לפנות לקהל היעד? אילו מסרים כדאי להבליט? מהן מילות המפתח שצריך לקדם? מענה על שאלות מסוג זה הוא המפתח להצלחת הפרויקט.
הכותב – הינו מנכ"ל לינקאלון ומייסד שיטת Internet Findability להגדלת הסמכותיות של מוצרים,שירותים וחברות והפיכתם לברי מציאה באינטרנט.