ב-20 בספטמבר, באחד המהלכים החשובים בשנים האחרונות, בתחום החקלאות המקומית, השיקה אגודת "מרעה גולן" את מותג הבשר שלה "מרעה גולן" הנושא את תו "חי בריא" – תו איכות לגידול בריא ומוסרי של מזון מן החי, ותחל בשיווק ישיר לאטליזים ומסעדות. עם השקת המהלך, תבוא לסיומה למעלה משנה של עבודת הכנה של אימוץ הפרוטוקולים המחמירים של "חי בריא" על ידי עשרות מגדלים מובחרים ברמת הגולן, ויחל שיווק ישיר של בשר מקומי ואיכותי לאטליזים ומסעדות נבחרים ברחבי הארץ.
אגודת "מרעה גולן", הוקמה לפני כ-6 שנים. מדובר באגודה חקלאית שיתופית, שחברים בה כ-30 מגדלי בקר וצאן מהגולן, בהם משקים שיתופיים גדולים כמו מרום גולן, קשת, מבוא חמה, יונתן ומגדלים פרטיים קטנים מהם. מהות האגודה – ייצוג האינטרסים של מגדלי בעלי חיים במרעה, כגוף אחד מול מוסדות כמו רשות המרעה, השירותים הווטרינריים, רשות הטבע והגנים ומול ספקים כגון מרכזי מזון.
בהמשך החליטו חלק מהמגדלים באגודה להיכנס למהלך של שיווק ישיר של הבשר שלהם. מסקרי שוק שערכו גילו כי כאשר צרכנים שואלים במסעדה או באטליז לגבי מקור הבשר, התשובה שמתקבלת לרוב היא: רמת הגולן!, כשברב המוחלט של המקרים אין זו המציאות. "מכאן הבנו את ערכו של השם הזה – בשר מהגולן", מסביר טיירי מונס מרכז האגודה. אמרנו לעצמנו: אם יש לזה בסיס וזה באמת שייך לנו, מדוע שלא נאחד את זה ונרוץ עם הדגל הזה הלאה; בשיטה הכי שקופה, הכי אמיתית, הכי אמינה".
כשמגדלי "מרעה בגולן" נחשפו לתו האיכות "חי בריא" הם הבינו מיד שזה משלים להם את המותג. "ההבנה כי הצרכן הישראלי רוצה ביטחון ושקיפות לגבי מקור המזון שלו, ומחפש אלטרנטיבות בריאות ומוסריות יותר הביאה אותנו לאמץ את הדרישות המחמירות של תו "חי בריא". במהלך יותר משנה המגדלים של האגודה נמצאים בתהליך של אימוץ דרישות הגידול של "חי בריא". לדברי יוחאי שניידר, אחד ממגדלי האגודה ומהראשונים לקבלת תו "חי בריא": "אמנם דרישות הגידול של "חי בריא" מביאות לעלייה בעלויות הגידול שלנו, בין היתר, מכיוון שאין שימוש בזרזי גדילה, אפשר להכניס פחות בעלי חיים על שטח נתון והתזונה היא איכותית ויקרה יותר, אך בסופו של דבר אנחנו רוצים לספק לצרכן הישראלי את הבשר הכי טוב והכי איכותי שיש.".
לדברי מונס השינוי הגדול הוא לא רק בממשק הגידול אלא הכניסה לשיווק הישיר. "עד היום, בין העגל לאטליז היו לרוב שלושה עד ארבעה מתווכים. כאן, אנו מוכרים ישירות לאטליזים ולמסעדות ומקצרים משמעותית את שרשרת הערך. זהו מהלך מאתגר ומורכב מאוד אבל אנחנו מאמינים שהשוק מוכן לכך."
"מניתוחים שעשינו אנו מעריכים כי המחיר לצרכן יהיה בין 15-20% מעל המחיר של בשר "רגיל", אבל צריך להבין שיש תוספת ערך משמעותית. אנחנו בהחלט לא רואים את "מרעה גולן" כפונה לשוק הפרימיום. אנחנו מכוונים לאנשים ולמשפחות שחשוב להם מה הם אוכלים."
"בחוץ לארץ, מאוד נהוג לשאול באטליז ובמסעדה מה מקור הבשר, מאיזה זן, מה גיל בעל החיים, עגל, או עגלה. אפשר לקבל נתונים כפי שהם ניתנים על בקבוק של יין. כאן, השוק של הבשר כל כך פרוץ ומעורפל, שהרמת הדגל הזה, ללכת עם הדבר האמיתי, היא אתגר: הוולד הזה נולד כאן, גדל כאן, החקלאים מהגולן מתפרנסים ממנו, וזה התוצר שאנחנו רוצים להביא לצרכנים. מעבר לנושא האנטיביוטיקה וההורמונים, יש כאן גם הנושא של פרנסת החקלאי הישראלי, שהיום כל כך מדברים עליה. מי שירצה לקנות בשר מהגולן, תהיה לו אפשרות להיות בטוח במאה אחוז שאכן מדובר בכך".