אם אתם מתכוונים ללמוד תואר שני במנהל עסקים Master in Business Administration ) MBA), בין אם אתם סטודנטים לתואר ראשון, בעיצומו, לפניו או אחריו, חשוב שתכירו את בחינת ה-GMAT המהווה תנאי קבלה הכרחי בכל האוניברסיטאות בארץ ובחו"ל.
לירון נעמן, מנהלת תחום ה-GMAT בחברת קידום לך תצטיין, פורסת בפניכם את כל הסודות שמאחורי הבחינה שלרבים מאיתנו היא לא יותר מאשר "סינית", ה- GMAT.
נתונים כללים:
כ- 2000 ישראלים במממוצע ניגשים לבחינת ה- GMAT מידי שנה. מרביתם מעוניינים ללמוד בישראל.
בשנת 2005 סך הנבחנים בבחינת ה- GMAT עמד על 200,470, 60% מתוכם הם אמריקאים ו1.2% מתוכם ישראלים (2,537).
ישראל נמצאת במקום השישי (!!) בעולם מבחינת כמות הנבחנים ובמקום ראשון מבחינת כמות הנבחנים ב-GMAT כאחוז מאוכלוסיית המדינה.
הציון הממוצע בעולם עומד על 528 נקודות. הציון הכמותי הממוצע הוא 35 נקודות, המילולי – 27, החיבורים – 4 (כאשר הציון המקסימלי שניתן לקבל בחיבורים הוא 6).
39% מכלל הניגשים לבחינה הם נשים וציונם הממוצע הינו 504 לעומתם 61% מהניגשים לבחינה הם גברים וציונם הממוצע 545. התפלגות זו זהה גם בקרב האוכלוסייה בישראל.
מבחינת הציון הממוצע עומדת ישראל במקום האחרון מתוך 8 המדינות המובילות בעולם בתחום ה-GMAT עם ציון של 459. כאשר הציון הממוצע הכמותי הוא 43 והציון הממוצע המילולי הוא 17.
התפלגות הפקולטות של תלמידי MBA בישראל: כלכלה 18.8%, הנדסה 17.8%, מדעי החברה 16.3%, מדעי המחשב 12.5%, מנהל עסקים 11.5%, משפטים 7.2%, מדעי הטבע 6.7%, רפואה 5.3%, מדעי הרוח 2.9%, מתמטיקה 1%.
1500-2000 ישראלים נוסעים לחו"ל כדי ללמוד לתואר שני מידי שנה.
לתואר שני במנהל עסקים נוסעים כ- 100- 150 ישראלים בשנה ועוד כמה עשרות נוסעים לאירופה.
GMAT– אודות הבחינה:
בחינת ה-GMAT הינה בחינת ידע באנגלית. החל מה-1 ינואר 2006 מתכונת הבחינה השתנתה בשל שינויים בגוף שכותב את הבחינה, כאשר במשך 51 השנים האחרונות נכתבה הבחינה על ידי גוף אמריקאי שנקרא ETS ומינואר 2006 הוחלף גוף זה בגוף אמריקאי אחר המכונה ACT ((American College Testing . כמו כן, השינויים בבחינה מתבטאים גם בנהלים ולהלן הנהלים המעודכנים:
מועדי הבחינה אינם קבועים. כל נבחן יכול להבחן אחת לכל חודש קלנדרי, במועד שיבחר עפ"י תיאום מראש. ניתן להיבחן חמש פעמים בכל 12 חודשים.
ניתן להיבחן בימים שונים בשבוע בשעות משתנות בין 8:00 לשעות אחר הצהריים. כאמור, ניתן להבחן פעם בחודש קלנדרי, אך יש להמתין 30 ימים בין מבחן למבחן.
אורך הבחינה הנו כ- 4.5 שעות והיא מורכבת ממספר אלמנטים: שני חיבורים אנליטיים באנגלית, פרק כמותי (שאלות מתחום חשיבה מתמטית) ופרק מילולי (דקדוק אנגלי, שאלות היגיון והבנת הנקרא).
ההרשמה לבחינה נעשית דרך מנצ'סטר אנגליה, מאחר ול-ACT אין נציגות בארץ. ניתן להירשם לבחינה באמצעות האינטרנט או בטלפון.
מחיר הבחינה (בכל העולם) הינו 250$ ואת התשלום ניתן לבצע באמצעות כרטיס אשראי בינלאומי בלבד.
בארץ- הבחינה מתקיימת ברחוב בן גוריון 1 ברמת גן (מול קניון אילון).
הציון:
כיום, כל האוניברסיטאות ומרבית מהמכללות בישראל דורשות ציון GMAT כתנאי קבלה ללימודי MBA.
ציון הבחינה דומה לציון הפסיכומטרי. הציון המלא בבחינה נע בין 200 ל- 800 נקודות ונקבע עפ"י המרכיב הכמותי והמילולי בלבד (לחיבורים אין משקל). הציונים בפרק המילולי והכמותי יכולים לנוע בין 0 ל- 66. שניהם קובעים, בהתאם למנגנון של ACT, את הציון המלא.
את הציון ניתן לקבל מיד עם תום הבחינה, כולל מסמך רשמי של ACT והוא תקף ל- 5 שנים.
הציון הסופי נקבע מתוך ציוני החלק הכמותי והמילולי באופן שווה, ללא התחשבות בציון החיבור שמגיע כמספר שבועות לאחר הבחינה.
בסיום הבחינה נשאל כל נבחן האם ברצונו לקבל את הציון. במידה והנבחן אינו מבקש זאת הרי שהציון נמחק ממאגר המידע של ה-ACT.
במידה וניגשים לבחינה מספר פעמים ה-ACT מדווח על עד שלושה ציוני GMAT אחרונים שנעשו בחמש שנים האחרונות, חלק מהאוניברסיטאות מתייחסות לכלל הציונים (בעיקר בחו"ל) ולאו דווקא לגבוה מביניהם או האחרון, לכן בהחלט מומלץ להתכונן היטב לבחינה במועד הראשון.
בתחילת הבחינה ישנה אפשרות לבקש לשלוח את הציון אוטומטית לחמישה מוסדות לימודים. במידה ויש צורך בדיווח רשמי נוסף של ציון ניתן לקבלו תמורת סכום סמלי של 28$ בכל עת.
ההכנה לבחינה:
ההכנה לבחינה דורשת זמן והשקעה רבה. חלק משמעותי מאוד מההצלחה בבחינה הוא כמובן הבנת השאלה לפני פתרונה, לכן חשוב מאוד להכיר וללמוד את כל אותם מושגים מתמטיים באנגלית.
תרגול של בחינות סימולציה ממוחשבות ואדפטיביות בפורמט הבחינה האמיתית, מביא לשיפור גדול מאוד בציון, מומלץ לתרגל לפחות 14 בחינות לפני שניגשים לבחינה.
במה יש להצטייד לבחינה:
• יש להצטייד בדרכון, appointment letter confirmation, המאשרת את הרשמתכם וקוד אישי אשר מקבלים בעת ההרשמה.
• מה מותר להכניס לבחינה: כלום. מקבלים חוברת בלתי מחיקה (במקום דפי טיוטה אשר ניתנו בעבר) בעלת 5 עמודים בגודל של דף A4. ניתן לקבל אוזניות. את החפצים האישיים שלכם תתבקשו לאחסן בארוניות מחוץ לחדר הבחינה, כולל אוכל ושתייה. למצוננים יתאפשר להכניס טישו, אך פרט לכך….כלום.