השווי המצרפי של 50 החברות הגדולות בישראל מגיע לכ- 598 מיליארד ₪, לעומת כ-459 מיליארד ש"ח אשתקד, גידול של כ-30%. כך עולה מנתוני מדד העוצמה שחשפה היום חברת דן אנד ברדסטריט ישראל במסגרת דירוגי דנס 100. כמו כן, חל גידול שנתי כ- 14% בהכנסות המצרפיות של 50 החברות ל-381 מיליארד ש"ח וגידול של כ-68% ברווח הנקי הכולל של 50 החברות הגדולות לכ- 42 מיליארד ש"ח.
מדד העוצמה של דן אנד ברדסטריט בוחן את עוצמתן הפיננסית של החברות במשק. הדירוג מתבסס על 4 פרמטרים: הכנסות, רווח נקי, הון עצמי ושווי שוק של החברה (במידה והיא ציבורית) – כאשר הנתונים שנמדדו הם נתוני 9 החודשים הראשונים של שנת 2007. הדירוג נגזר משקלול שווה של כל אחד מארבעת הפרמטרים.
מדד העוצמה נחשף במסגרת אירוע ארוחת הבוקר המסורתי שעסק השנה בנושאי רגולציה, גלובליזציה , והמשק הישראלי ככר לביצוע עסקים, באירוע השתתפו בכירי המשק, בניהם, אורי שני לשעבר מנכ"ל שיכון ובינוי אחזקות, עקיבא מוזס, מנכ"ל כי"ל, אסי ברטפלד, מנכ"ל קבוצת דלק, ארז ויגודמן, מנכ"ל קבוצת שטראוס- עלית, עמי סגיס, יו"ר סונול ומנכ"ל גרנית הכרמל, אבי הוכמן ,מנכ"ל הדואר, שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, אבי גבאי, מ"מ מנכ"ל בזק, מוטי פרידמן, יו"ר חברת החשמל, אפי רוזנהויז, מנכ"ל שופרסל ואלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות.
העשירייה הראשונה , בהתאמה : טבע, כיל, בנק הפועלים, בנק לאומי, אפריקה ישראל, החברה לישראל, דיסקונט השקעות, קבוצת דלק, אי.די.בי פיתוח ובזק
הפירמה החזקה במשק היא טבע – טבע, המובילה העולמית בתחום תרופות הגנריקה הרוויחה בתשעת החודשים הראשונים של 2007 כ-5.5 מיליארד שקל והכנסותיה בתקופה זו הסתכמו ב-27.4 מיליארד שקל. שוויה של החברה שמניותיה נסחרות בת"א ובוול-סטריט, בסוף שנת 2007 עמד על 143.5 מיליארד שקל.
בשנה שעברה, דורגה טבע במקום השלישי במדד העוצמה ולפני שנתיים דורגה במקום הראשון. הירידה הזמנית אשתקד מיוחסת לחולשה היחסית של המניה ולירידה הזמנית ברווחים כתוצאה מרישום הוצאות חד פעמיות בגין רכישת החברה המתחרה אייוקס. אך, תוצאות 2007 מעידות על צמיחה מרשימה בהכנסות וגידול ברווחים ובהתאמה שוויה של החברה עלה בבורסה. כתוצאה, מכך חזרה טבע להוביל את מדד העוצמה.
טבע, כך עולה מבדיקת כלכלני דן אנד ברדסטריט, מובילה במרבית דירוגי המשנה – דירוג לפי ההון העצמי, דירוג לפי הרווח ודירוג לפי שווי שוק, למעט הדירוג לפי ההכנסות, בו מדורגת טבע במקום השני.
את המקום הראשון בדירוג המשנה על פי ההכנסות מובילה החברה לישראל, השייכת למשפחת עופר. החברה לישראל שמניותיה נסחרות בבורסה בת"א מחזיקה בשליטה בשורה של חברות בנות כשהבולטות בהן – כימיקלים לישראל, בתי הזיקוק, צים וטאואר.
בדירוג הראשי של מדד העוצמה מדורגת החברה לישראל במקום השישי בדומה למקומה בשנה שעברה. חברת הבת הבולטת שלה כימיקלים לישראל, שמניותיה היו הבולטות ביותר מבין כל מניות המעו"ף בבורסה בת"א בשנת 2007, עם עלייה של קרוב ל-100%, מדורגת במקום השני בדומה לדירוגה בשנה שעברה.
כימיקלים לישראל, הרוויחה בתשעת החודשים הראשונים של 2007 כ-1.5 מיליארד שקל, והכנסותיה בתקופה זו הסתכמו בכ-12 מיליארד שקל. שווי השוק שלה בסוף 2007 מסתכם ב-63.1 מיליארד שקל, והיא השנייה בדירוג המשנה לפי שווי שוק, אחרי טבע.
לדברי ראובן קובנט, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל: "מדד העוצמה הוא המדד המוביל של דירוגי דנס 100. המדד הנוכחי כשמו כן הוא מבטא את העוצמה של החברות הישראליות ואת המשך הגידול וההתרחבות שלהן. רוב החברות המובילות במשק הגדילו את הכנסותיהן, במקביל את רווחיהן והונן העצמי ובמקביל עלה גם שווי השוק שלהן בבורסה. הגדילו לעשות חברות התעשייה המובילות בארץ – טבע וכי"ל. שתיהן שברו שיאים חדשים של הכנסות ורווחים והתחזיות קדימה הם של המשך שגשוג".
לדבריו, הצמיחה במשק הישראלי והמשך השיפור בכלכלה המקומית באים לידי ביטוי בתוצאות של חברות ההחזקה והבנקים. חברות ההחזקה מחזיקות במספר רב של חברות שפרושות על פני ענפי המשק השונים ומכאן הקשר הישיר עם הכלכלה המקומית והבנקים מבטאים את הפעילות הפיננסית בארץ שהיא פועל יוצא של הפרמטרים הכלכליים.
אפריקה ישראל מזנקת מהמקום ה- 16 למקום החמישי
מדירוג מדד העוצמה לשנת 2008 עולה כי לחברות ההחזקה יש את מספר הנציגויות הרב ביותר מבין עשר החברות המובילות, עם חמש הופעות.
מבין חברות ההחזקה, מובילה אפריקה ישראל שעלתה מהמקום ה-16 בשנה שעברה למקום החמישי. אפריקה של לב לבייב אשר לאחרונה עזב את ישראל לטובת אנגליה, הנפיקה בשנה החולפת את החברה הבת, אפי שפועלת ברוסיה, בבורסה בלונדון. אפריקה שמתמחה בפעילות נדל"נית, ובמקביל מחזיקה בפעילות תעשייתית דרך אפריקה תעשיות (לשעבר פקר פלדה) ופעילויות נוספות כמו גוטקס וערוץ 9, הרוויחה בתשעת החודשים הראשונים של 2007 כ-4 מיליארד שקל והכנסותיה הסתכמו ב-10 מיליארד שקל. חלק מרכזי מהרווח הוא רווח הון כתוצאה מהנפקת אפי בלונדון.
חברת ההשקעות החברה לישראל מדורגת כאמור במקום השישי, ובמקום השביעי בדירוג מדד העוצמה ניצבת – דיסקונט השקעות של קבוצת אי.די.בי בשליטת נוחי דנקנר. דיסקונט השקעות שבין אחזקותיה המשמעותית – סלקום ושופרסל, הרוויחה בתשעת החודשים הראשונים של השנה 1.5 מיליארד שקל והכנסותיה הסתכמו ב-13.8 מיליארד שקל. גם כאן, חלק משמעותי מהרווח מגיע מרווחי הון. דיסקונט השקעות הנפיקה במהלך השנה שעברה את חברת הסלולר סלקום בבורסה בניו-יורק.
חברת החזקה נוספות המדורגת בעשירייה הפותחת – דלק, של יצחק תשובה במקום השמיני לאחר ירידה של מקום אחד מאשתקד, במקום התשיעי ממוקמת אי.די.בי. פיתוח של נוחי דנקנר. את העשירייה הראשונה סוגרת חברת בזק , חברת השירותים היחידה בעשירייה הראשונה.
הבנקים הגדולים לא נפגעו מהרפורמה בשוק ההון
גם למגזר הבנקאות נציגות בולטת במדד העוצמה, עם שתי חברות בעשירייה הפותחת, ושתי נציגויות בעשירייה השניה. הנציגה הבולטת של הבנקים במדד העוצמה היא בנק הפועלים. הבנק מדורג במקום השלישי במדד העוצמה. בנק לאומי מדורג במקום הרביעי כמו בשנה שעברה. הדומיננטיות של הבנקים בדירוג בדומה לשנים הקודמות, מעידה שיישום המלצות וועדת בכר לרפורמה בשוק ההון לא פגעו בבנקים. מרבית הבנקים אמנם מכרו את פעילות קופות הגמל שלהם ופעילות קרנות הנאמנות, אך עדיין הם מהגופים הדומיננטיים ביותר בכלכלה הישראלית. בשנה החולפת, במקביל להמשך השיפור בכלכלה הישראלית, נהנו הבנקים מהגדלת תיק האשראי של משקי הבית ושל הפירמות, והמשך הגידול בהשקעות בשוק ההון. הבנקים גם מצאו תחליפים מסוימים לאיבוד ההכנסות מקופות הגמל וקרנות נאמנות, הם מספקים מכשירים מתוחכמים למשקיעים, ומתכוונים להיכנס לתחום הייעוץ הפנסיוני. במקביל, התחילו בשנה האחרונה הבנקים לצאת לחו"ל.
עם זאת, משבר הסאב-פריים – משבר האשראי שהתפתח בארה"ב כתוצאה ממתן הלוואות ללווים שאין להם יכולת החזר שוטפת, עלול לתת את אותותיו גם במערכת הבנקאות בארץ. ככל הידוע עד כה, הבנק שחשוף יותר להלוואות של לווים בעייתיים הוא בנק הפועלים. הבנק כבר הפריש בגין השקעותיו בנכסים המגובים בתיקי משכנתאות של לווים אמריקנים, אבל ייתכן שייאלץ להפריש סכומים נוספים בהמשך.
בעשירייה השנייה של מדד העוצמה מדורגים בהתאמה, בנק דיסקונט שעלה מהמקום ה- 12 אשתקד, חברת מכתשים אגן שירדה מהמקום העשירי, בתי הזיקוק, צ'ק פוינט, כלל עסקי ביטוח, שהיא הנציגה הראשונה של חברות הביטוח במדד העוצמה, אי. די. בי אחזקות, אלון USA, מגדל ביטוח, פז נפט ובנק המזרחי.
בתמונה: דן אנד ברדסטריט – אירוע חשיפת מדד עם בכירי המשק
מימין לשמאל בשורה עליונה :
אבי גבאי, מ"מ מנכ"ל בזק, עמי סגיס, יו"ר סונול ומנכ"ל גרנית הכרמל, אסי ברטפלד, מנכ"ל קבוצת דלק, מוטי פרידמן, יו"ר חברת החשמל, שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, עקיבא מוזס, מנכ"ל כי"ל, משה פרל, יו"ר איגוד הבנקים, אלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, ראובן קובנט, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, אפי רוזנהויז, מנכ"ל שופרסל, אבי הוכמן , מנכ"ל הדואר, ואורי שני , מנכ"ל שיכון ובינוי אחזקות לשעבר.