במהלך השנה החולפת הוגשו ל"אגודה לזכות הציבור לדעת" כ- 400 תלונות כנגד אמצעי התקשורת השונים. מירב התלונות הוגשו בעקבות התבטאויות שונות של שדרנים ומגישי תוכניות אקטואליה וטענות על חוסר איזון והבעת דעה אישית. כך עולה מסיכום נתוני 2013 שנערך באגודה.
על פי הנתונים, מבין גופי השידור הנבדקים, רשת ב' של "קול ישראל" משכה את מירב התלונות (88 תלונות).
במקום השני במספר התלונות שהוגשו לאגודה נמצאת גלי צה"ל עם 65 תלונות. למקום השלישי במספר התלונות הגיע ערוץ 2 עם 60 תלונות.
עוד בלט בהיקף כמות התלונות השדרן נתן זהבי עם 38 תלונות, מתוך 46 כנגד רדיו 103 FM.
בהקשר זה כדאי להזכיר כי מר זהבי הושעה בעבר משידור ותחנת 103FM נקנסה. בעקבות מקרים חוזרים ונשנים של התבטאויות מצד מר זהבי, הצהיר יו"ר הרשות השנייה, ד"ר אילן אבישר, כבר בנובמבר 2012 כי ינוסח קוד אתי ובו ייקבע מה מותר ומה אסור לשדרן רדיו לומר מעל גלי האתר. אולם עד היום טרם נוסח קוד כזה והתופעה נמשכת.
"האגודה לזכות הציבור לדעת" בודקת גם את יעילות הטיפול שמקבלות הפניות ע"י נציבי תלונות הציבור בגופי השידור. ברשות השידור וברשות השנייה נציבים אלו פועלים על פי חוק. בגלי צה"ל הממונה הינו וולונטרי ללא מעמד, חובות או סמכויות, אולם קיימת המלצה על שולחן ועדת הכלכלה בכנסת להסדיר את מעמדו בחקיקה הצפויה לגלי צה"ל.
הדוח מפרט את "הנציב המצטיין" מבחינתו – מר ערן אליקים מגלי צה"ל וגלגל"צ עם מענה מלא על 100% מהתלונות ובזריזות ראויה לציון.
ולצדו מכנה את מר דוד רגב "הנציב המשתמט" מאחר ולפי הסיכום, רגב העביר אל "לדעת" תשובות רק ל- 25 התלונות מתוך 151 שנשלחו אליו. על פי "האגודה לזכות הציבור לדעת" דוד רגב הוא השיאן במענה מאוחר לתלונות: תלונה על הכתב אור הלר בסיקור פרשיית סא"ל אייזנר נענתה כשנה וחצי לאחר שנשלחה. תלונה על סיקור אלדד יניב בבחירות נענתה כ- 11 חודשים לאחר שנשלחה. תלונה על אי סיקור ניסיון דקירה כנגד חדשות ערוץ 2, נענתה כעבור 9 חודשים ועוד.
דוד רגב, , נציב פניות הציבור ברשות השניה הסביר, טוען כי הנתונים מסולפים ואינם מתבססים על נתוני אמת.
לדבריו: "מצער שעמותה הנושאת את השם זכות הציבור לדעת זורה חול בעיני הציבור ומטעה אותו. הנתונים שהציגה האגודה באשר למענה חלקי לתלונות שהעבירה לנציבות פניות הציבור ברשות השניה שגויים. מרבית הפונים קיבלו ישירות את המענה לפניותיהם. נציבות פניות הציבור לא העבריה עותק של המענה לאגודה מטעמי צנעת הפרט. אלא שבמקום לברר את הנושא לעומקו אל מול נציבות פניות הציבור, עוסק מר פולק בהשמצות חסרות שחר כדרך של שגרה.
ברשימה גם נמצא מר דדי מרקוביץ, נציב תלונות הציבור ברשות השידור, עם 61 תלונות שלא נענו, מתוך 113 שנשלחו אליו.
בסיכום השנתי גם מופיע גם אתר YNET אשר מספק לפי הסיכום תשובה קבועה לכל תלונות הגולשים שנשלחות אליו: "קיבלנו את דבר פנייתך והעברנו אותה אל הגורמים הרלוונטיים במערכת האתר אשר דנו בה בכובד ראש. הרינו להודיעך, כי לא מצאנו כל פגם בהחלטותינו העיתונאיות", או לסירוגין- "לצערנו, אין אנו בשרות הלקוחות יודעים מה הם השיקולים המנחים את העורכים השונים בעת העלאת תכנים שונים לאתר."
בכל זאת, צריך לגוון מדי פעם…
פרופ' אלי פולק, יו"ר האגודה: “לא כל מענה לתלונה הוא מספק, ולא פעם אנו או המתלונן מצויים במחלוקת עם האומבודסמן, אולם מענה לפונים הינו המינימום הנדרש וההכרחי. לנציב יש הגדרות מצומצמות למצבים בהם הוא רשאי לא להשיב, אולם גם אז מחובתו לנמק לפונה מדוע לא יטפל בתלונה. אנו מקווים כי הממונים בגופי התקשורת ייקחו לתשומת ליבם את הממצאים".