האם את/ה ה בנוי/ יה להיות יזמ/ת?

יזם הנו אדם בעל תכונות יוצאות דופן. מצד אחד שופע רעיונות מבריקים, ומצד שני הוא מסוגל להיות מעשי ולהבין כיצד להפוך את הרעיון לחברת סטארט-אפ מצליחה. דהיינו, עליו להבין גם את הדרך להפוך את רעיונותיו והמצאותיו יוצאי הדופן לכלים שעובדים ומתפקדים, עם יתרונות שיווקיים לצידם.

לעיתים קרובות, היזם עצמו מוביל את המהלכים הראשונים של רישום פטנטים, התחלת המגעים לגיוס הון ותחילת הפיתוח הטכנולוגי, אולם היזם צריך, במקביל, לגייס את צוות האנשים המתאים על מנת להפוך את הרעיון להצלחה כלכלית. לעיתים קרובות, היזם, וגם המבריק ביותר, צריך לפנות את מקומו בשלב מוקדם למדי, למנכ"ל מקצועי שיוביל את פעילות החברה, בזמן שהוא עצמו ממשיך להוביל את המו"פ בעזרת הצוות הניהולי שגייס למשימה.

האם אתם מתאימים להיות יזמים?
התשובה לשאלה זאת אינה פשוטה. צריך לזכור, שעל פי סטטיסטיקות בארץ ובארה"ב רק 5-10 מתוך מאה סטארט-אפים הצליחו להגיע לרווחיות משמעותית, ורק 2-3 הצליחו להגיע להישגים גדולים. האם אתה מוכן לתסכול בו תימצא עם הרוב שלא הצליח? האם אתה יכול להרשות לעצמך (כספית ורגשית) כישלון?

עליך לקבל החלטות באשר ליכולתך לחיות באי וודאות למשך תקופה שלא ברור מה אורכה, ובה לא תהנה כמעט מהכנסות. אם אתה שכיר העובד בעבודה קבועה ואתה המפרנס העיקרי במשפחה בוודאי לא תוכל להרשות לעצמך להתפטר ולהתחיל בהקמת סטארט אפ ללא מימון ראשוני מתאים. במצב זה עדיף לך כיום להתחיל להקים את המיזם במקביל לעבודתך (אולי בערבים ובסופי שבוע) ולראות אם אתה מצליח לגייס את המימון לתחילת פעילות הסטארט-אפ. אם אתה מסוגל לפרוש פרישה מוקדמת ממקום עבודתך תוך קבלת גימלה ראויה או שאתה משתחרר משרות קבע, אזי המבחן הקובע הנו עד כמה קל להפוך את הרעיון שלך למיזם רווחי.

מיהו יזם בעל סיכויים להצליח?
* יצירתי
* חושב בצורה לא קונבנציונאלית
* בעל כושר מנהיגות וכריזמה
* דינאמי
* יוצר מהר כימיה עם אנשים: עמיתים, עובדים משקיעים ושותפים.
* פתוח לשינויים מתמידים בתוכניות על פי ההתפתחויות הנוצרות.
* וורקוהוליק
* לוקח סיכונים מחושבים
* בעל הבנה עסקית רחבה
* מכיר היטב את תחום המיזם שלו, כולל הכרת מתחרים ישירים ועקיפים
* לומד משגיאות- גם שלו וגם של אחרים
* בעל שתי רגליים "על הקרקע"

אם אתה עונה רק על חלק מהתכונות הללו, עדיין יש ביכולתך להצליח על ידי התחברות לאדם, או למספר אנשים, שישלימו את התכונות החסרות. הדבר יכול להתבצע על ידי גיוסם לחברה שתקימו ו/או על ידי הקצאות מניות/אופציות מהחברה לאותם אנשי מפתח שיחברו אליכם.

כאשר משקיע או קרן הון סיכון תבחן את אפשרויות ההשקעה במיזם שלך, היא תשאל את עצמה את השאלות הבאות:
– האם היזם ו/ או צוות הניהול התנסה / התנסו בעבר ביזמות?
– האם היזם התנסה ביזמות בתחום המיזם הנדון?
– האם היזם הצליח במיזם או המיזמים הקודמים שלו?

סביר להניח, שאם התשובות לכל השאלות הנ"ל חיוביות, יישאלו שאלות נוספות. במידה וכל התשובות לשאלות הנ"ל שליליות, אך אתה עדיין חושב שבכל זאת יש לך רעיון שיכול להפוך למיזם מצליח, אתה צריך, כפי שהזכרנו קודם, לחבור לאישיות או לצוות שמאמין במיזם שלך ומוכן לעזור לך תמורת שותפות במיזם. המשקיע תמיד יעדיף את מי שכבר הוכיח את עצמו על פני מי שטרם עשה זאת.

היזם גם חייב להראות למשקיעים הפוטנציאליים במיזם שהוא עושה הכל להצלחת המיזם. גם כאשר טרם הצליח לגייס כסף, הוא משקיע את מלא זמנו ומרצו ולעיתים גם חלק מכספו במיזם. יזם שיש לו רעיון ואפילו אם רשם עליו פטנט או הגיש בקשה לפטנט וטרם החל לעבוד על הרעיון, אינו מוכיח למשקיעים כי הוא מתאים להיות יזם למרות שהוא יכול להיכלל בקטגוריה אחרת של ממציאים שגם היא מכובדת לכשעצמה. להיות ממציא היא תכונה חשובה ליזם אך בוודאי אין המדובר בתנאי הכרחי, בודאי שלא בתנאי מספיק.

יזם שמשקיע במיזם שלו, גם בשלב טרום המימון הראשוני יכול לעשות זאת ע"י בנית אב טיפוס ראשוני באם המיזם הינו טכנולוגי, או להתחיל בעבודה על הרעיון באם מדובר למשל בפרויקט תוכנה או אינטרנט. באפשרותך גם לרתום אנשים אחרים למיזם שלך שיתחילו לעבוד עבורך למשל על בסיס מניות עתידיות בחברה או על בסיס תפקיד בחברה עם הבטחה לשלם להם לכשתוקם החברה או כמובן אפשרי לשלב את הגישות הללו.

* מתוך ספר חדש – "קו הזינוק: המדריך ליזמים ומנהלים בהיי-טק" מאת אביבה רוזן וד"ר מנחם גנוט, בהוצאת ספריית גלובס (טל. 1-800-404033), המציע ליזמים ומנהלים דרכים לבנות ולפתח חברות היי-טק באופן יעיל ואפקטיבי יותר.

אולי יעניין אותך

 זהבי במילואים - צילום פרטי (1)
-ברכה-בעלים-שותף-חברת-MOXIE-צילום-גיל-זבלודובסקי
 נהיגה
 שמול - מנכל חברת שניר
 של 06

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח