האם קמפיינים נגד עישון עוזרים?

ברחבי העולם יוצאים בכל עת עם קמפיינים חדשים וחדשניים לעידוד הפסקת עישון והשאלה הנשאלת בכל פעם האם הם יוצרים את האפקט המבוקש? האם אחוז המעשנים יורד בעקבות אותם הקמפיינים, או לחלופין מושפע מגורמים אחרים?



קמפיינים, יצירתיים ככל שיהיו, מושתתים בכל פעם על אלמנט אחר על מנת לעורר רגש מסוים- החל מחמלה והומור וכלה בפחד ואיום. אין ספק שאותם קמפיינים מעוררים עניין רב בקרב הצופים ואולי אף מעוררים מחשבה על המסר שעומד מאחורי הקמפיין. כך למשל, נראה קמפיין יצירתי במיוחד ביפן בו נתבקשו התושבים להפגין אחריות חברתית ולאסוף פיסות זבל מהרצפה עד ליצירת בדלי סיגריות ענקיים. המסר שעמד מאחורי הקמפיין הוא שהשלכת סיגריות גם מזהמות את הסביבה. אמנם, מדובר בקמפיין שמתייחס לזווית חדשה מזו שאנו רגילים לראות בקמפיינים להפסקת עישון – אך האם זהו הפתרון להפסקת העישון בקרב הציבור?



מודעה נוספת, יצירתית לא פחות, שנראתה לאחרונה ברחבי ארה"ב היא מודעה המבוססת על סיגריה ענקית שהולכת ומתקצרת על גבי ציר זמן ומוכיחה את הזמן הקצר שנשאר לאוכלוסיית המעשנים לחיות. קמפיין זה מבוסס על אלמנט ההפחדה והדגשת ערך החיים, ולמרות זאת ייתכן וגם הוא לא מספיק בשביל לעודד את הציבור להיגמל מעישון.



ברוב המקרים המניע העיקרי להפסקת העישון הוא מתוך תובנה והבנה עמוקה של האדם המעשן כי הוא חלש, חסר יכולת התמודדות וחסר שליטה מול ההתמכרות החזקה. תחושה זו מכונה על ידי המעשנים כ"תחושת הסיוט". המכורים לעישון מבינים כי הם נשלטים, שלא ברצונם, על-ידי הכוח העצמתי שיש להתמכרות ומרגישים צורך להתמודד מולו. הבנה זו יוצרת תחושה עזה של מצוקה וסיוט, ורצון להפסיקה עם החזרת השליטה לידי המכורים.



לחצים סביבתיים, הפחדות ופניה לרגש לא תמיד יוצרים את האפקט המבוקש של דחיית העישון והפסקתו. ציבור המעשנים יוצר מיסוך, באופן מודע או באופן שאיננו מודע, על פני כל אותם ניסיונות שכנוע – החל בילדי המעשנים המבקשים מהוריהם להפסיק לעשן, בן הזוג המגלה סלידה מריח העישון, רופאים המציגים את הסיכון החמור שבעישון וכלה במראות ויזואליים קשים למראה של נזקי העישון. כל אלו אינם מובילים, לרוב, להשפעה המבוקשת.



כדי לטפל בבעיות העישון של הישראלים, יש להניע את המעשן לעשות את הצעד הראשון לעבר הגמילה מעישון. כל ניסיון לשכנע, לדחוק או להלחיץ לא יצלח. כאשר המטופלים מגיעים בעצמם לתובנה כי הם מכורים ורוצים לשלוט בחייהם, הטיפול הוא אפקטיבי יותר. דווקא פעולות של חיבוק המטופלים, תמיכה והבנת הדחף האישי של כל אחד ואחד מהם, הם אלו היוצרים את השינוי אצל המטופלים ומובילים לעבר הגמילה המיוחלת.



נכתב על ידי: אהוד אברהמסון, מייסד מכון 'אברהמסון' הוותיק לגמילה מעישון

אולי יעניין אותך

 אור אזולאי
resized_pexels-photo-3811082
 שיווק
Naor
press
sodastream(4)

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח