יזמות נשמע לרובנו כמו עניין מורכב אבל בפועל, כולנו יוזמות ומניעות: ארוחות, יציאות, קשרים, אירועים, פעילויות, ולרבות מאיתנו יש גם חלום קטן לעשות יותר מזה, ליצר לעצמנו עסק משלנו בו נוכל לברוא עולם כדמותינו וליצור סביבת עבודה המתאימה בדיוק בשבילנו.
לדברי ד"ר דפנה קריב, ראש המחלקה לאסטרטגיה ויזמות וראש מרכז היזמות, בית הספר למינהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למנהל, מחקרים מלמדים שיתרונן של נשים יזמות לעומת עמיתיהן הגברים הוא בראייה אסטרטגית רחבה ומדוייקת יותר, למשל בפילוח השוק, פיתוח המוצר, שיווק ועוד. עם זאת, נשים נוטות פחות לקחת סיכונים, ולכן היתרון הזה איננו בא לידי ביטוי בפועל. נשים יזמות רבות מעידות שהן מובילות מיזם בדרך שמרנית יחסית, למרות שהיו מעדיפות להובילו בדרכים פורצות דרך, אך חוששות מהסיכונים שבדרך.
לרוב היזמים והיזמיות שאני מכירה הכי קשה היה פשוט להתחיל, לומר לעצמנו שהנה הגיעה השעה, לותר על מקום עבודה מסודר ועל השגרה ופשוט לקפוץ למים. התירוצים רבים וארוכים, הקפיצה למים הרבה יותר קצרה.
והנה עוד קצת צידה לדרך מעורכת הדין בטי אדר, יו"ר (משותפת) של הועדה לקידום עורכת הדין בועד מחוז ת"א והמרכז בלשכת עוה"ד, יזמית שכבר קפצה למים: "הסופרת אריקה ג'ונג כתבה פעם שהדברים הכי טובים שקרו לה בחיים נבעו מהנכונות להשתנות, והם קרו דווקא כשהיא עשתה את הדברים שהכי הפחידו אותה. לא הפסקתי לפחד, התוודתה, אבל הפסקתי לתת לפחד לשלוט בי.
כך גם אסתר המלכה- משהוטלה עליה השליחות להוביל את העם היהודי להצלתו מהפור של המן- לא הססה והעלתה את חששותיה מפני האחריות הכבדה. אך אלה לא הרתיעו אותה, אסתר התמודדה עם החשש- ויכלה לו, והפכה למנהיגה מובילה ובעלת השפעה גורלית.
לפחד הזה יש כח שרק אנחנו מעניקות לו, או יותר נכון בוחרות להעניק לו. ולכן, במידה ונחליט- כמו אסתר והמלכה והסופרת ג'ונג- להפסיק לתת לו לשלוט בנו, הוא אמנם לא ייעלם, אבל יחזור למידתו הסבירה. ואני אומרת- אל חשש, ואם הוא כבר קיים- תקטינו אותו למידה שלא תפריע לכן להגשים את החלום. כי דווקא אז- תגלו את עצמכן מחדש, את הכישורים החבויים שבכן, את היכולות הנחבאות ואת הסגולות המיוחדות שרק משתוקקות לקבל ביטוי. אם רק תתנו להם".
גם ספא יונס, מייסדת ומנכ"לית עמותת "ערוס אלבחר" מתייחסת לנושא הפחד וטוענת כי "יזמות כרוכה בלקיחת סיכונים ועריכת שינויים בחיים שלנו, קטנים כגדולים. כל שנוי עשוי להיות מרתיע וקשה בהתחלה, אבל צריך לזכור שהגדילה והצמיחה שלנו כרוכה בלהעז לצאת מאזור הנוחות שאנו רגילים אליו . כך נצמח ונרחיב את "האני" שלנו בצורה המיטבית".
הנה כמה טיפים שיכולים שסייע ליזמיות מתחילות ולאלה שבדרך, לעשות עוד צעד נכון בדרך ליוזמה:
1. אל תסתכלי בגדול – גדול או רחב הוא לרוב מלחיץ ומפחיד, ובדרך כלל אין לנו בכל מקרה ראות כל-כך רחבה. מספיק להתחיל לפעול, אפילו בקטן ולהתקדם תוך כדי תנועה. כך גם ביזמות, אם נעסוק בעתיק הרחוק והשלכותיו לא נגיע רחוק, במקרה הטוב נעסוק בחלומות ומקרה הפחות נעים נוותר מראש על כל היוזמה כי זה מורכב מדי. עדיף להתחיל ולגלות איך העתיד נרקם תוך כדי תנועה מעבודה טובה שהצלחנו לייצר.
2. אנשים הם המפתח להצלחה שלך, אספי בדרך אנשים שטוב ונוח לשתף איתם פעולה, חפשי ספקים מוכשרים במיוחד ורתמי אותם למטרה, תגלי שמערכות יחסים מוצלחות שהצלחת לייצר חשובות מאוד להצלחת כל עסק.
3. עליך להיות מוכנה להתאמץ ולמתוח את עצמך מעבר לגבולות שלך. קחי בחשבון שכל יום תתנגשי בגבולות ובמחסמים, וכמעט כל יום תנסי לשבור לפחות מחסום אחד.
4. צפי את הלא צפוי – תכנני כל הזמן אך זכרי שתוכניות הן הסיס לשינוי, תמיד תבני לעצמך אלטרנטיבות ותוכנית ב' לעיתים קרובות תזדקקי להן.
5. שמרי על ראש פתוח – זהו הכלי החשוב ביותר שלך. לאף אחד אין את כל התשובות אבל בטוח שמי שלא מקשיב גם לא יגלה אפשרויות חדשות ותשובות טובות יותר.
מאת קרן רגב מייסדת ומנכ"ל משותף xblade.