הפיחות בשער הדולר בחודשים האחרונים פוגע בעיקר ביצואנים מתחומי התעשייה המסורתית ופחות ביצואנים מתחומי הטכנולוגיה המתקדמת, כך מעריכים כלכלני דן אנד ברדסטריט בסקירה שערכה החברה על השפעת הירידה הדרמטית בשער הדולר מול השקל.
עוד עולה מהנתונים, כי בדוחות הרבעון השלישי של 2007 חלה הרעה בתוצאות העסקיות של עשרות חברות בגלל החולשה בשער הדולר, אך עם פרסום התוצאות לשנה כולה (פרסום שאמור להימשך עד סוף מארס) צפוי להתגלות , כי הפגיעה משמעותית יותר ממה שהוערך תחילה.
לדברי ראובן קובנט מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל "הנפגעים הגדולים מהשער הנוכחי הן התעשיות המסורתיות כגון ענף הטקסטיל, האלקטרוניקה והמתכות שם נראים סימני חולשה ברורים. בעוד שבתחום הטכנולוגיה המתקדמת, המרווחים הגבוהים יחסית מאפשרים לחברות לספוג את הירידה בשער הדולר, הרי שבתעשיות המסורתיות, המרווחים מראש נמוכים יותר, ולכן הפגיעה היא קריטית יותר, עד אי כדאיות ייצור".
כלכלני דן אנד ברדסטריט מעריכים, כי היכולת של היצואניות לגלגל עליות מחירים ללקוחות הוא נמוך. לדבריהם בתעשיות המסורתיות לרוב אין ערך מוסף או יתרון ייחודי משמעותי לספק. ברוב המקומות היצואן הישראלי מתמודד מול ספקים רבים ביניהן גם חברות מהמזרח הרחוק שנהנות מעלויות ייצור נמוכות משמעותית מהעלויות בארץ. הבחירה בספקים מושתת בעיקר על מחיר נוח, יכולת אספקה מוכחת, מענה לתקלות וקשר עסקי ממושך עם הספק. לפיכך, עליית מחירים של הספק משמעותה במקרים רבים הפסקת עבודה מול הלקוחות אשר יעדיפו לרכוש את המוצרים מהמתחרות.
מתחילת השנה איבד הדולר מול השקל כ-11% מערכו לשער של כ-3.39, שער המבטא שפל של עשור. כלכלני דן אנד ברדסטריט מבהירים, כי צמיחה בפעילות בחברות מסוימות עלולה לקזז את החולשה של שער הדולר מכיוון שהגדלת הכמות המיוצרת מוזילה את העלות הממוצעת ליחידה, אך להערכתם ברוב הגדול של המקרים היצואנים יפגעו.
הכלכלנים מוסיפים, כי הרבעון הראשון של 2008 צפוי להיות חלש עוד יותר מאשר הרבעון האחרון והשלישי של 2007, וזאת בגלל המשך הירידה בשער הדולר. שוק ההון המשוכלל, אומרים הכלכלנים, כבר שיקלל באופן מסוים את ההרעה הצפויה בתוצאות, ומחירי יצואניות רבות ירדו מעבר לממוצע הירידות בשוק.
במגזר הטכנולוגיה המתקדמת, מוסיפים הכלכלנים, הפגיעה היא כאמור פחות חריפה, אם כי היא אינה זניחה. חברות טכנולוגיה ישראליות הנסחרות בבורסה האמריקנית הנמיכו ציפיות לגבי 2008 גם בגלל שער הדולר היורד ובתגובה ירדו מחירי מניותיהן.
החולשה בשער הדולר היא מגמה עולמית. נגיד הפדרל ריזרב, בן ברננקי הוריד בשבועיים האחרונים את הריבית פעמיים – 0.75% ו-0.5% לרמה של 3%, הורדות שהחלישו את הדולר בעולם. מעבר לכך, החולשה מול השקל, מוסברת גם על ידי המשך ההשקעות הזרות כאן – הן השקעות בנכסים ריאלים והן השקעות בניירות ערך ישראליים בבורסה המקומית (מניות ואגרות חוב). כאשר המשקיעים הזרים משקיעים כאן הן בעצם מוכרים דולרים וקונים שקלים.
גורם נוסף שמשפיע בכיוון מטה על שער הדולר הוא הפחתת החשיפה של המשקיעים הישראלים לשוקי חו"ל. החשש מההאטה ומיתון החזירו חלק מהכספים הביתה, וגרמו להמרות של דולרים לשקלים – משמע מכירת דולרים וקניית שקלים.
כך או אחרת, המגמה של מכירת דולרים וקניית שקלים, מגמה שגורמת לירידה בשער הדולר קשורה בקשר הדוק להפרשי הריבית בשוק הישראלי והשוק האמריקני. הריבית בארץ עומדת על 3.75% והריבית בארה"ב עומדת כאמור על 3%, זה מביא ספקולנטים ושחקני מטבעות גדולים להשקיע באפיקים סולידיים בארץ, על חשבון אפיקים כאלו בחו"ל. כל עוד אותם שחקני מטבע לא יחששו שהריבית כאן עשויה לרדת הם ימשיכו במשחק וימשיכו להפיק רווחים משמעותיים.
על רקע זה, מופעלים על נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר לחצים גדולים להפחתת הריבית, אך הנגיד שב ואמר שהוא לא יתערב מלאכותית כדי להשפיע על שער הדולר אלא במקרים קיצוניים של כשל שוק. בינתיים כאמור היצואנים נפגעים והיבואנים מנגד מגדילים רווחים.