למה אתם מפריעים למשתמשים שלכם לבחור?

ד"ר לירז מרגלית, היא ראש תחום מחקר התנהגותי בחברת Clicktale


דמיין לעצמך את הסיטואציה: חבריך הקרובים מצויים במערכת יחסים ונמאס לך להיות גלגל חמישי בכל אירוע חברתי. או נסה להיזכר בשיחה עם אמא שרומזת משהו על חתונה ונכדים.


נזכרתם?
עכשיו דמיינו שלאחר כמה ניסיונות שידוך שלא צלחו, אתם פונים לאתרי הכרויות ולפתע נגלה אליכם עולם חדש ומסעיר שלא הכרתם. את חשה אטרקטיבית ונחשקת מאי פעם, אתה נהנה מתשומת הלב החדשה. מבלי לשים לב התמכרתם! התמכרתם לאהבה? לבילויים?
למעשה, לאף אחד מהם!
אז למה בכל זאת אתם מכורים?


אתם מכורים לריבוי אפשרויות. הסיטואציה שתוארה, מדגימה תכונה אנושית בסיסית: קיימת העדפה אנושית בסיסית לריבוי אפשרויות, גם אם אפשרויות אלו קיימת רק בתיאוריה. האם תעדיפו לבחור מרשימה של 5 פריטים או מתוך שני פריטים בלבד? באופן אינטואיטיבי התחושה היא שככל שיש יותר אפשרויות, גדלה הסבירות למצוא את החלופה שתענה באופן המיטבי על הצרכים.


"איך אבחר רק אחד? יש כל כך הרבה שרציתי לנסות"


ברמה הפסיכולוגית, אפשרויות רבות יוצרות תחושה של שליטה, שהיא צורך אנושי בפני עצמו. המחקר מלמד שוב ושוב שתחושת השליטה הזו היא לא יותר מאשליה קוגניטיבית. מסתבר שככל שישנן יותר אפשרויות הפתוחות בפנינו, הסבירות שנקבל החלטה דווקא קטֵנה. בדיוק כמו בחנות הגלידה – הבחירה קשה כל-כך מפני שיש אפשרויות רבות כל-כך. כנראה שהתורים היו קצרים יותר, בימים בהם היה ניתן לבחור רק בין וניל לשוקו.


מחקרים מראים כי אחוז האנשים שמפתחים מערכות יחסים ארוכות טווח באמצעות הפלטפורמה של אתרי ההיכרויות קטן מאוד. אז למה בכל זאת אנשים ממשיכים לנסות? נראה כי רבים מפתחים התמכרות ליכולת לבחור בין אפשרויות בלתי מוגבלות. ראיונות שנעשו עם אנשים המצויים בתהליך של היכרות באתר, מדווחים כי אפילו במהלך הפגישה הם בודקים אם קיבלו הודעה ממחזר פוטנציאלי נוסף. תחושת הנחשקות, האטרקטיביות ובעיקר היכולת לבחור לא מאפשרים להפסיק.


כל התמכרות מלווה בתהליך עצבי המתרחש במוחנו – ככל שהחוויה יותר מתגמלת עבורנו, אנחנו נשאף לשחזר אותה שוב ושוב. עם הזמן נצטרך רמות גבוהות יותר של גרייה כדי להגיע לאותה רמת סיפוק. הגורם המכריע כאן הוא האשליה שהאפשרויות הן בלתי מוגבלות ושאם אתחייב יש סיכוי שאפספס את הזדמנות חיי. זהו בדיוק המנגנון שאותו מעוניינים אתרי ההיכרויות לשמר ונראה כי הם עושים עבודה לא רעה.


כמה אפשרויות הן 'יותר מדיי אפשרויות'?


החוויה של בחירה מתוך אפשרויות בלתי מוגבלות, אינה ייחודית לאתרי הכרויות. בעולם השפע שבו אנו חיים, לא נדרש יותר מהנף יד, פשוטו כמשמעו, למצוא ולרכוש מתוך מגוון אינסופי של מוצרים ושירותים. עם זאת, עושר חלופות עשוי להפוך לחוויה המציפה את החושים ומנטרלת את היכולת לבחור באופן מושכל.


צפייה בהתנהגות של גולשים במספר אתרי קניות הראתה שכאשר צרכנים נחשפים לחלופות מרובות, יכולת קבלת ההחלטות שלהם נפגעת מאוד בהשוואה לגולשים העושים שימוש באפשרויות הסינון ומתאימים את האפשרויות המוצגות לצרכיהם:


בדיקה שערכנו במספר אתרי איקומרס מובילים הראתה שכאשר מציגים את אותו פריט, בין אם מדובר על בגד, שעון או חופשה, העלתה כי כאשר אותו פריט הוצג בעמוד עם מעט אפשרויות, נרשמה עלייה של 27% במכירות של אותו מוצר בהשוואה למצב בו הוצג עם הרבה אפשרויות. באופן כללי ניתוח ההתנהגויות באתרים אלו חשף כי לא רק שבחירה מרובה מציפה את החושים, אלא גם גורמת לאנשים להתחרט על קנייתם באחוזים גבוהים יותר.


ברמה הקוגניטיבית, יכולת עיבוד המידע שלנו מוגבלת לעיבוד מקסימלי של 4-3 פריטים בו זמנית ולכן לא מתאפשרת השוואה אפקטיבית בין הפריטים. הכמות הרבה מדיי של אפשרויות בעצם 'משתקת' את תהליך קבלת ההחלטה מה שמוביל להתנהגות נמנעת – בוחרים שלא לבחור.


הכל יחסי


הידיעה שיכולה להיות אי שם אפשרות בחירה טובה יותר, מוצר טוב יותר או רחנמא ליצלן, בחורה טובה יותר, יוצרת את הדחף למצוא את האפשרות הזו. ככל שישנן יותר אפשרויות זמינות – יכולת הבחירה נפגעת. ניתן להתייחס לבחירה רגשית כזו, ממש כמו בחירה שבין תשובות במבחן אמריקאי. – כאשר הבחירה היא מתוך 2 אפשרויות, 50% שנקבל את ההחלטה הנכונה, וקיימת בסך הכל אפשרות אחת שנוותר עליה. אבל כאשר יש לבחור מתוך 5 אפשרויות – הסבירות לקבל החלטה נכונה תרד ל20% ותהיינה 4 אפשרויות שנוותר עליהן.


בנוסף, כל מוצר נוסף שאנו נחשפים אליו, משנה לנו את נקודת ההתיחחסות. מה הכוונה?
דמיינו שאתם מחפשים אחר דירת 3 חדרים להשכרה בתל אביב, בתקציב של 5000 ש"ח לחודש.
לאחר ביקור במספר דירות, המתווך מראה לכם דירת 3 חדרים עם מרפסת, באותו תקציב.


לפתע כל הפרספקטיבה שלכם משתנה. "אם כך", אתם אומרים לעצמכם, "כנראה שאפשר לקבל דירת 3 חדרים עם מרפסת בתקציב הזה, מדוע שנתפשר על פחות מכך?" הקריטריון להשוואה השתנה. מנקודה זו ואילך כנראה תשוו כל דירה שתראו לנקודת הייחוס החדשה, ללא דרך חזרה לנקודת הייחוס ההתחלתית.


איך תעזרו למשתמש לקבל החלטה?


מה שאתם כנראה רוצים לעשות, זה לעזור למשתמשים לקבל החלטה שתגרום להם להרגיש טוב.


לכן אתם צריכים לעשות את מה שנראה כהפוך להיגיון ממנו התחלנו: להגביל את מספר החלופות המוצעות. אין הכוונה בצמצום דרסטי של האפשרויות, אלא הצגתן בחכמה והצעת עזרי סיוע כגון מנגנוני סינון, ברירת מחדל, הגבלה של מספר האפשרויות המוצגות בעמוד והתאמה מקסימלית של התוצאות המוצגות לצרכי הלקוח.

אולי יעניין אותך

 משרד
efrat1
tzela1
keyboard-gbbd767c8c_12801
business-people-g135b6d4b3_12801

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח