מזכ"ל ארגון התיירות העולמי של האו"ם, פרנצ'סקו פרנג'יאלי, דיווח לשר התיירות יצחק הרצוג כי למרות פיגועי ה-11 בספטמבר, הצונאמי בדרום מזרח אסיה, הפיגועים בתורכיה ובמצרים ושאר אירועי הטרור בעולם – התיירות העולמית דווקא צמחה בשנים האחרונות. השניים נועדו בלונדון במהלך יריד התיירות הבינלאומי WTM, שהתקיים בשבוע שעבר. במהלך המפגש העניק פרנג'יאלי לשר הרצוג את דוח התיירות השנתי העולמי שהפיק הארגון, אשר יצא לאחרונה.
מהדוח עולה כי בין השנים 2005-2003 חלה עלייה של 15.5 אחוז במספר כניסות התיירים בין מדינות. מבחינה מספרית, ב-2005 נרשמו 800 מיליון כניסות בינלאומיות. לדבריו, בתחזית הארגון לשנת 2007 צפויה צמיחה של כארבעה אחוזים נוספים בתיירות העולמית. לבקשת הרצוג, פרנג'יאלי הבטיח לבחון אפשרות לפרסם כתבה על ישראל במגזין של הארגון.
שר התיירות יצחק הרצוג אמר כי "נתוני הדוח החדש מעודדים משום שהם מוכיחים כי גם בתקופה של טרור ומלחמות ניתן להשיג צמיחה בענף התיירות. הטרור הגלובלי, שהגיע כמעט לכל מקום בעולם, לא שולל את יכולת ההתאוששות של התיירות הבינלאומית. גם בכוחה של ישראל לשקם את התיירות לאחר המלחמה בלבנון. נדבך חשוב ביכולת הזו קשור בשיווק נכון של אוצרות הטבע והאטרקציות שיש לנו להציע".
כאשר מפלחים את הצמיחה בענף התיירות לפי יבשות, מתגלה בדוח נתון מפתיע: דווקא העולם השלישי הוא זה שנהנה מעלייה הגבוהה ביותר בענף התיירות. בעוד שבאירופה הייתה בשנת 2006 (ינואר עד ספטמבר) צמיחה של 3.1 אחוזים ובצפון אמריקה 0.4 אחוז בלבד, ענף התיירות ביבשת אפריקה נהנה מצמיחה של 9.8 אחוזים, ובאסיה הייתה הצמיחה 8.3 אחוזים (ר' טבלה בנספח).
עוד עולה מדוח ארגון התיירות העולמי כי קצב צמיחת ענף התיירות גבוה מקצב הגידול של הכלכלה העולמית. התיירות מהווה 25 אחוז מייצוא השירותים בעולם, ו-40 אחוז אם כוללים את ההכנסות מהתחבורה. ההכנסה מהתיירות הבינלאומית בשנת 2005, כולל הכנסות מתיירות פנים ומכרטיסי טיסה, נאמדת ביותר מ-800 מיליארד דולר. מאז 1950, ההכנסות מהתיירות הבינלאומית קפצו בכ-11 אחוז מדי שנה (25 מיליון כניסות בינלאומיות בשנת 1950 לעומת 808 מיליון בשנת 2005).
כותבי הדוח הצביעו על האתגרים הגדולים העומדים כיום בפני התיירות העולמית, ביניהם: הבנה טובה יותר של חשיבותו הכלכלית של הענף; מזעור עומס יתר של מבקרים באתרים ובתשתיות; ליברליזציה של הענף; שיפור ההבנה הבינלאומית וקידום תרבות של שלום; שימוש בטכנולוגיות תקשורתיות ודיגיטליות חדשות; המאבק בעוני; שיתוף פעולה בין המגזר הפרטי למגזר הציבורי ; היערכות למצבי חירום והתמודדות עם משברים.
להלן פילוח הצמיחה בענפי התיירות בעולם לפי יבשות, בין החודשים ינואר לספטמבר 2006:
– אפריקה: 9.8 אחוזי צמיחה.
– אסיה: 8.3 אחוזי צמיחה.
– דרום אמריקה: 8.1 אחוזי צמיחה.
– המזרח התיכון: 6 אחוזי צמיחה.
– אירופה: 3.1 אחוזי צמיחה.
– צפון אמריקה: 0.4 אחוז צמיחה.