למרות שאמינות אנשי היח"צ אינה נתפסת כגבוהה בקרב עיתונאים, הם מהווים מקור בלעדי בכל ידיעה שלישית

אמינותם של אנשי יחסי הציבור אינה נתפסת כגבוהה ביותר בקרב עיתונאים בהשוואה למקורות אחרים. כך עולה ממחקר שבוצע במסגרת עבודת תזה, ראשונה מסוגה, בנושא יחסי ציבור כמקור מידע תקשורתי לקבלת תואר שני על ידי שרון בן דוד, בהנחיית ד"ר צבי רייך במחלקה לתקשורת באוניברסיטת בן-גוריון. ממצאיו הראשוניים של המחקר מתפרסמים לראשונה לקראת כנס אילת לעיתונות 2010, שיתקיים בין ה-21-24 בנובמבר.


המחקר מגלה כי ליחסי הציבור יש הצלחה במידה שונה בכל מדיום: מעורבותם בידיעות המתפרסמות ברדיו ובאינטרנט היא רבה מאוד, ואילו בעיתונות המודפסת היא נמוכה יחסית. המשמעות היא, שבמדיום שבו תכיפות העדכון היא גבוהה – הרדיו והאינטרנט – מידת ההסתמכות על יחסי ציבור גבוהה יותר, ככל הנראה משום שלוח הזמנים הקצר מאלץ את המערכות הללו להסתפק, לפחות בחלק מן הזמן, במידע שמקורו ביחסי ציבור, כדי למלא את החלל החדשותי. מעבר לכך נמצא, כי ברדיו יש מעורבות עצומה לאנשי יחסי ציבור ודוברים באספקת מידע ראשוני.


ממצאים אחדים במחקר עשויים להעיד, כי המבקרים הסבורים כי רוב התוכן החדשותי הוא תוכן יחצני גרידא – נסחפו קלות. ראשית, משום שבמרבית המקרים העיתונאים לא מסתפקים במידע שמגיע מיחסי ציבור ופונים למקורות מידע אחרים, שאינם יחצ"נים. מהנתונים עולה כי כאשר אנשי יחסי ציבור מגלים מעורבות גבוהה בידיעות, בכשני שליש מהמקרים (65.7%) העיתונאים הצליבו את המידע עם מקור נוסף. כלומר, רק כשליש מהידיעות הללו נשענו על יחסי ציבור כמקור מידע בלעדי. חולשה יחסית נוספת בהשפעתם נראית בעיתונות המודפסת ובתחומי סיקור מסוימים.


החוקרת שרון בן דוד, שהיא אשת יחסי ציבור בכירה בעצמה, המכהנת כסמנכ"ל משרד שלום תל אביב, מצאה כי בכל הקשור לתחומי הסיקור, אנשי יחסי הציבור והדוברים גילו מעורבות גבוהה בחצי מהידיעות בתחומי הכלכלה והפנים – לעומת שליש בלבד בתחומים הפוליטיים והביטחוניים.


מעניין שאת היקף השפעתם משיגים אנשי יחסי הציבור והדוברים למרות שאמינותם נתפסת בעיני העיתונאים מעט נמוכה יחסית למקורות מידע אחרים. לציון האמינות המירבי ("אמין מאוד") זכו רק 39% מאנשי יחסי הציבור והדוברים בידיעות שנבדקו.


מה שמפצה על כך הוא ככל הנראה ההזדקקות של העיתונאים לתזרים מתמיד של מידע, היוזמה שמגלים אנשי יחסי ציבור רבים, וכן האינטנסיביות הרבה של קשריהם המתמשכים עם העיתונאים. כמעט 40% (39.2%) מהמגעים בין עיתונאים לאנשי יחסי ציבור ודוברים מערבים אנשי יחסי ציבור, שהקשר עימם מתקיים על בסיס יומיומי, ועוד כמעט חצי (48.8%) על בסיס חודשי או שבועי.


כנס אילת לעיתונות, האירוע הגדול והמוביל של עולם התקשורת, יערך באילת זו השנה הרביעית, בהשתתפות כ-1500 אנשי תקשורת, עיתונאים, שרים, חברי כנסת, אנשי אקדמיה וכלכלה. הכנס של אגודת העיתונאים תל אביב, בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון בנגב, יתקיים בין התאריכים 24-21 בנובמבר במרכז הכנסים של מלונות "הרודס" באילת.

אולי יעניין אותך

 סתיו מנכל בלנדר ישראל צילום סיון פרג'
 משרדי
 פרטנר
 רייבנבך צילום דקלה הוסטיק (9)
allmarketing262
allmarketing284

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח