עשה ואל תעשה בפתיחת מיזם חדש

כל מי שהתנסה בפתיחת עסק חדש עם שותפים, יודע שמדובר על ימים מאוד מרגשים. המון אנרגיה, התלהבות בלי סוף וניצוצות של תקווה בעיניים. לאחר שנגמר ירח הדבש וככל שעוברים הימים, השותפים (שהם בדרך כלל גם העובדים) שוקעים יותר ויותר בשגרת העבודה שמהווה קרקע פורייה לסכסוכים. בשגרה, כל הסוגיות והפרטים שנדחקו הצידה ולא טופלו כהלכה בתחילת הדרך, מתחילים לצוץ ומכניסים מתח רב לתוך המיזם. כאשר זה קורה, השותפים הם כבר לא החברים הכי טובים, ובפעמים רבות במקום לחשוב על טובת העסק הם מתחילים לחשוב על האינטרסים האישיים של עצמם, לרוב זה קורה על חשבון טובת העסק. מחקרים מוכיחים שמיזמים שהגיעו לשלב זה, יתקשו עד מאוד לצאת מהסבך ורוב הסיכויים הם שהשותפות תיכשל ותתפרק.


בעולם המערבי ידועות מספר שיטות להתמודדות עם המצב המורכב בו שותפים למיזם חדש, נקלעים לסכסוכים פנימיים שפוגעים בעסק ומונעים ממנו להגשים את החזון הראשוני שלו. ההמלצה העיקרית שמשותפת לכל השיטות, היא להגדיר כבר בהתחלה את מערכת היחסים והתפקידים של כל אחד מהשותפים בעסק. אברהם לינקולן אמר פעם- "תנו לי שש שעות לכרות עץ ואני אשתמש בשעה הראשונה כדי להשחיז את הגרזן." הכוונה היא שגם כשיש תחושה של דחיפות, אין תחליף לעבודת הכנה מקיפה ונכונה. ועדיין מיזמים רבים נופלים בגלל שהשותפים הגדירו את הכל חוץ מאת דרכי העבודה ואת מערכת היחסים בינהם.


ישנן שתי דרכים שכיחות לפתיחת עסק. הראשונה היא ללחוץ את היד לשותף ולהתחיל לזרום. בתקווה שההצלחה תבוא מהר ולפני שיתחילו חילוקי הדעות. הדרך השנייה היא ללכת לעורך דין שינסח הסכם שותפות. הבעיה בהסכמי השותפים שעושים עורכי הדין היא שבדרך כלל הסכמים אלו עוסקים בעיקר במה שיקרה כשהעסק ייכשל ולא באיך לגרום לעסק להצליח. מרבית הסכמי השותפות לא עוסקים בחלוקת הסמכויות בין השותפים, למעט הגדרות כלליות שקובעות מי יהיה אחראי על השיווק, מי על הפיתוח ומי על הניהול. במרבית הסכמים אלו אין אף מילה על איך תתנהל התקשורת בין השותפים, אף מילה על ישיבות צוות, על מנגנוני החלטות נכונים וכו'.


המיזם שתקימו הולך להיות הדבר המרכזי בחייכם בשנים הקרובות, האם לא הגיוני להגדיר מראש איך השנים הללו הולכות להיראות? כאחד שגישר במאות גישורים בין שותפים בעסק, אני יודע שהדרך הנכונה לפתוח שותפות היא קודם כל לוודא שהחזון של השותפים בנוגע לעסק באמת זהה. לא מספיקה ההבנה של השותפים במהות הטכנית של העסק. חשוב לוודא שגם מערכות היחסים בין השותפים והתפקידים של כל אחד מהם ברורים. לאחר שמוודאים שהשותפים רואים אופק דומה באופן סביר זה לזה, יש לשבת ולחשוב על סיטואציות שעלולות לקרות ולבנות מתוכן מנגנון קבלת החלטות שיהיה מקובל על כל השותפים. מה קורה כשמשקיע רוצה להיכנס לעסק בשלב ראשוני? האם יש לכך מקום? האם יש מישהו מהשותפים שיכול לקבל החלטות לבד? האם קיימת זכות וטו? כל אלו הן דוגמאות לסיטואציות שבהחלט יכולות להגיע ובמידה וכשהן יגיעו, השותפים לא יהיו מוכנים עליהן, הפיצוץ יהיה בלתי נמנע.


הליכי גישור מוכרים בכל העולם כהליכים קלאסיים לבניית ההסכמות בין השותפים. כאשר שותפים אינם מצליחים לבנות מנגנוני עבודה ופעולה אפקטיביים ביניהם, ניתן להיעזר במגשר עסקי שיבנה את הסכם השותפות בצורה שתשים יותר דגש על איך לגרום לעסק להצליח.


יניב שוורצמן הינו יו"ר לשכת המגשרים בישראל והעומד בראש הבית לגישור ויישוב סכסוכים

אולי יעניין אותך

 זהבי במילואים - צילום פרטי (1)
-ברכה-בעלים-שותף-חברת-MOXIE-צילום-גיל-זבלודובסקי
 נהיגה
 שמול - מנכל חברת שניר
 של 06

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח