תקופת החגים מספקת לנו פסק זמן נפלא מהמשימות השוטפות כדי לחשוב, להתכונן, ולבנות אסטרטגיה לשנה החדשה שלמעשה מתחילה רק באוקטובר, בצאת שמחת תורה. אבל למרות התוכניות המצוינות, יש דברים שבכל שנה אנחנו מחליטים לעשות, אך בסופו של דבר לא יוצאים אל הפועל, או לפחות לא כמו שהתכוונו. הכנו רשימה של 4 דברים שלא השקענו בהם מספיק בעבר, והשנה בטוח (אבל בטוח) נעשה – חלקם הבשילו יותר, את חלקם המציאות מחייבת, וחלקם הם פשוט כיף לעשות.
ראיה אסטרטגית – כבר שנים חופרים לנו שהתוכן הוא המלך. זה היה נכון, אבל בצורה חלקית. למעשה האלגוריתם של גוגל היה המלך, והתוכן היה סוג של ליצן החצר – זה שיעשה הכל בשביל להמשיך למצוא חן בעיני המלך כדי שלא יערוף את ראשו. הוא יעשה גלגולים, יתפלש בבוץ, יעטה על עצמו תחפושות שונות וישפיל את עצמו, רק כדי להתקדם מעט במירוץ הקטלני על אהבת המלך.
ואחרי התיאור הציורי הזה…
בשנה האחרונה גוגל שינתה את האלגוריתם שלה בצורה משמעותית, דבר שהפחית מאוד את החשיבות של מדדים ישנים ופשוטים לקידום של אתר, כגון דחיסות מילות מפתח וקישורים נכנסים. במקומם גוגל מעניקה יותר חשיבות, ותמשיך להגדיל את החשיבות של מדדים כגון רמת העניין שגולשים מוצאים בעמוד מסוים, תחומי העניין האישיים של גולש, הבנה קונטקסטואלית של מה הגולש מחפש בכל שאילתה שהוא מבצע – לדוגמא, האם לקנות רכב או לקרוא מידע על הרכב, וגם מיקום גיאוגרפי ואינטראקציה ברשתות חברתיות.
התוצאה היא שינוי משמעותי בתוכן שבעלי אתרים צריכים לייצר. במקום תוכן שנכתב בצורה טכנית כדי למצוא חן בעיני גוגל, כעת הגולש הוא זה שהתוכן צריך למצוא חן בעיניו. רק תוכן קריא לגולש, וכזה העונה על ציפיותיו יצליח להתקדם במנוע החיפוש. תוכן שנועד למנועי חיפוש ירד למטה, וראינו בשנה האחרונה לא מעט אינדקסים ואתרי מאמרים נפגעים קשות מהעדכונים, ובקרוב נראה עדכונים נוספים באלגוריתם שישנו את סדרי העולם.
מבחינתנו, זה אומר דבר אחד, לחשוב על קידום באינטרנט בצורה הוליסטית ובראי אסטרטגי. לחזור ליסודות האסטרטגיה השיווקית, לנתח מיהו הלקוח, מה הוא רוצה, איך בנויה הפרסונה שלו, ואיך אנחנו מעניקים להם את זה בצורה הטובה ביותר.
מבחני A/B – זהו אמור להיות אחד מהכלים הבסיסיים ביותר בארגז הכלים של המשווק באינטרנט. כלי שעונה על ההבטחה הקדמונית של השיווק באינטרנט שהכל מדיד. זה היה אמור להיות כלי שעושים בו שימוש עבור כל מודעה, כל קמפיין וכל דף נחיתה. אבל למרבה הצער, עוד לא הגענו לשם. כמובן שבמקרים מסוימים מתעוררת שאלה לגבי אפקטיביות של דף נחיתה, ואז מפעילים מבחן, אבל זהו אינו חלק מארגז הכלים היומיומי כפי שהיינו רוצים לראות. כך לדוגמא, אצל אחד מהלקוחות הציע שירות מתמשך עם מבצע של חודשיים ראשונים חינם. הפעולה הראשונה שעשינו הייתה להריץ מבחן שיבדוק השפעה של שינוי ההצעה לחודש אחד חינם בלבד. התוצאות מיהרו להגיע – אין הבדל בין שיעורי ההמרה לאור שני המבצעים. התוצאה היא הגדלה ישירה של ה- ROI מכל לקוח. אז אחרי החגים מתחילים – A/B Testing להמונים.
רשתות חברתיות חדשות – זאת בעיקר תחושה ולא מבוסס על מחקרים ממשיים – השנה צפויה לזמן הזדמנויות ברשתות חברתיות חדשות. השנה ראינו כמה הזדמנויות כאלה, בעיקר המשך פריחתה של אינסטגרם (שמעתה מאפשרת גם פרסום), סנאפצ'ט בקרב צעירים וסיקרט שעלתה באותה מהירות בה נפלה ונעלמה מהשטח. בחנויות האפליקציות צצה בכל יום רשת חדשה שמנסה לעשות דברים קצת אחרת, ולאור הדיבורים על השיבושים הקשים שעוברים על טוויטר, ייתכן מאוד שרשת חדשה תצליח לתפוס מקום של כבוד אצל הגולשים.
משווקים שנמצאים עם האצבע על הדופק, יכולים להגיע ברשתות חדשות לקהל של מאמצים מוקדמים, לרוב קהל שגם פתוח לשיח עם מותגים, מכשירים ומוצרים מתקדמים אחרים.
תלת מימד – בכל כמה שנים עולה מחדש הבטחת התלת מימד שישנה את העולם. זה קרה בפעם האחרונה עם SecondLife שהציג עולם וירטואלי בו אנשים לא רק סיירו ושיחקו, אלא גם יצרו כלכלה חדשה. השנה אולי ההבטחה תחזור – עם משקפי תלת מימד, כשכל החברות הגדולות מתחרות מי הראשונה להשיק גרסה מסחרית שתסחוף את העולם למימד חדש. כאשר הדבר יקרה, יהיה מדובר בעולם חסר גבולות שיאפשר למשווקים לספק חוויות שעוד לא נראו כמוהן מצד מותגים. הראשונים לזנק לשם יהנו מיחסי ציבור חסרי תקדים, מספיק להיזכר במה שהיה בתקופת סקנד לייף.
* יוני גרבר הוא תקציבאי בפורטיסימו סמארט מדיה
הפוסט פורסם בבלוג Smart-Media.co.il