סקר חדש שערכה אגודת העיתונאים בתל אביב באמצעות מכון המחקר "מאגר מוחות" לקראת כנס אילת לעיתונות מגלה ש56% מהישראלים אינם מאמינים כי סגירת עיתון בישראל, כגון מעריב או הארץ, תשפיע בצורה כלשהי על חייהם. מספר לא מבוטל מהמשיבים לסקר (21%) גורסים כי סגירת עיתון תשפיע על חייהם לטובה. הסקר ידון בהרחבה במסגרת כנס אילת לעיתונות שיפתח ביום ראשון, 4.11, בנוכחות כ-1500 אנשי תקשורת.
למרות האדישות היחסית שמגלים הנשאלים ביחס לסכנת הסגירה של עיתון בישראל, רבים (51%) מאמינים בחשיבותה של עיתונות יציבה וחזקה לדמוקרטיה הישראלית. רק 8% לא רואים את הקשר שבין עיתונות חזקה לבין קיומה של דמוקרטיה ו33% חושבים שהחשיבות היא חלקית בלבד.
בניגוד למגמות מובהקות בעולם התקשורת הישראלי, הציבור עדיין תופס את העיתונאי כבעל עמדות שמאלניות, בנושאי חוץ ובטחון. הסקר מעלה כי 52% מהנשאלים מאמינים כי העיתונאים שמאלנים, 11% ממקמים את העיתונאים במרכז המפה הפוליטית ואילו 26% מייחסים לעיתונאים נטיות ימניות.
43% מהציבור מייחס לעיתונאים עמדות שמאלניות גם בנושאי כלכלה וחברה.
רותם אברוצקי, יו"ר אגודת העיתונאים בתל אביב: "מהסקר עולה תמונה מדאיגה ביותר ולפיה חלק ניכר מהציבור בישראל אינו מבין הלכה למעשה מה תפקידם של עיתונים או אמצעי תקשורת אלקטרוניים וחמור מכך, שבלי עיתונות חזקה וביקורתית אין דמוקרטיה! ממצאי הסקר מלמדים על "הצלחת" מסע ההסתה ארוך השנים מצד פוליטיקאים ואישי ציבור נגד עולם העיתונות בכלל והעיתונאים בפרט. מסע שיסוי ארסי ונבזי שחלק ניכר ממנו כולל דמוניזציה לדמותו של העיתונאי כבעל מקצוע ובתוך כך הדבקת תווית "השמאלניים" לעוסקים במקצוע. חמור מכך: בחסות התחבולה הדמונית וחזרה שוב ושוב על השקר הגס כאילו כל העיתונאים הם שמאלנים רחמנא לצלן, מוכשרת הקרקע להשתקת כל ביקורת ותחת זאת דרישה להצבת "מנחה מאזן" לעיתונאי שהוא בבחינת שם קוד או מילה נרדפת לשמאלן. לאור חומרת הממצאים ראוי ששר החינוך יורה לאלתר לשלב פרק מיוחד בלימודי האזרחות בדבר חיוניותה של עיתונות עצמאית כערובה לקיומו של המשטר הדמוקרטי במדינה. הסקר מציב לפנינו תמרור אזהרה, רגע אחד לפני שישראל תהפוך למדינה מסוכנת לעיתונאים כמו למשל ברוסיה של פוטין".