רסיס בישבן 2: התגובה הרת הגורל של ינון מגל

זה לא משנה אם אתה בעל עסק או דמות ציבורית. במציאות של הרשת החברתית, הסיכוי של פוסט אחד להשפיע על סדר היום ועל העתיד שלך, מוחשי מאי פעם. הבוקר, בשעה שהרשת וכלי התקשורת עוד מנסים לעכל את האירוע התורן מבית מדרשו של אורן חזן, פרסמה כתבת וואלה, רחלי רוטנר, פוסט ובו כתבה כיצד ח"כ ינון מגל, עורך וואלה לשעבר הטריד אותה מינית.


הפוסט של רחלי היה ארוך אבל כתוב היטב והנושא בו הוא עוסק, הוא אחד מנושאי הליבה של הרשת – אלו שזוכים להתגייסות ההמון. לכן בתוך 3 שעות זכה הפוסט ל-7,143 לייקים, 46 תגובות, 1,357 שיתופים ופורסם בגלובס, בהארץ, בחדשות 2 באינטרנט, ישראל היום, ב-Ynet, שקפץ על ההזדמנות להתנגח במגל, ועוד. רוטנר אף צפתה את התגובות האפשריות מראש וכדי להתגונן מתיוגה כשמאלנית או אינטרסנטית הקדישה פרק לציון מקורותיה ואת עצם היותה שומרת שבת.



לא מכחיש ומשתמש ב"עם זאת"
סביר להניח שחבר הכנסת ינון מגל תכנן סדר יום אחר, בו הוא ממשיך לקטוף את המחמאות על הנאום שלו בערבית. במקום זאת הוא נאלץ להתמודד עם משבר, שפוגם בדימוי שאותו הוא מנסה לאמץ, כאיש מוסר ומשפחה. כעיתונאי ועורך ראשי בעברו, מגל מכיר את העבודה ואת הדברים שיש לעשות ואף הגיב מהר בעמוד הפייסבוק שלו. אבל מהתגובה הזו אפשר בעיקר ללמוד הרבה על איך לא לענות באירועי משבר:


מגל לא מכחיש את ההאשמה על הטרדה מינית במקום עבודה, שעולה מהפוסט.





כנראה שמבחינת מגל, כל עוד אתה לא חבר כנסת, הטרדה מינית במקום עבודה היא דבר מקובל.
פגעת בנשים ספציפיות? אחת מהן ביטאה זאת בפוסט, תתנצל ישירות, אל תתנצל מול העולם הרחב ותבקש סליחה מדמויות עלומות.
התגובה מאמצת את טקטיקת ההתקרבנות ומנסה להפוך את העורך הראשי לשעבר, זה שהטריד לכאורה את העיתונאית הכפופה לו, לקורבן.



השימוש בצמד מילות הקישור "עם זאת," מסייג את כל מה שנכתב עד כה וממצה את התגובה: אני קורבן לשיימינג.
ההחלטה על תגובה לא מתנצלת ואף מתנגחת גרמה לגולשת נוספת, שעבדה תחת מגל, לכתוב שהוא נגע בה ובכך לחזק את האמינות של הפוסט המקורי.



התגובה של מגל מתייחסת לפוסט כאל מטרד, כאל "מכה קלה בכנף" או בניסוח בנטי ומעודכן יותר: "רסיס בישבן". היא לא מנסה להבין, לא את כותבת הפוסט ולא את האופן שבו הוא מתקבל בקרב הציבור הרחב, בקרב ציבור הנשים. לא פחות ואף חשוב מכך, הוא לא מנסה להבין את ציבור הבוחרים והבוחרות של מפלגתו של הח"כ, הבית היהודי. ייתכן שהוא חשב שזה יעבור מאליו או שהוא שכח את החשיבות שנהוג לייחס ל"לא תחמוד" ואת העובדה שגם המגזר שאליו הוא מבקש להשתייך גירש את אחד מיקיריו, הרב מוטי אלון, לגלות.


נא להתעדכן, הנורמות השתנו
ניהול משבר ניו מדיה או משבר תקשורתי לא מתבסס על שליפה מהמותן. מדובר בתחום רציני ומשמעותי, שמתבסס על התמצאות ועל התובנות: מי אני, מה אני רוצה לעשות, איפה אני עכשיו ואיך אני חוזר לעשות את מה שרציתי לעשות. האמצעי לנהל זאת בהצלחה הוא תרגום התובנות האלו לסט מסרים ברור. סט המסרים הזה לא יכול להתעלם מהנורמות והערכים החברתיים – וכאן הטעות של ח"כ מגל. הטרדה מינית הוא אחד התחומים שהנורמות בו השתנו מאוד ב-20 השנים האחרונות ומגל יכול לשאול קציני צבא, מרצים ואפילו שופטים ששילמו בכסאם על התבטאויות פחות גסות.


תופעת השיימינג אומצה על ידי החברה הישראלית ולכן עסקים ומותגים רבים יכולים למצוא את עצמם על המוקד. כפי שכתבתי בפוסט הזה, שאף פורסם ב-Nrg, ישנם מקרים של שיימינג בלתי ראוי וישנם מקרים של שיימינג מוצדק. מגל עצמו השתתף בקמפיינים נגד תופעת השיימינג אבל אם האירוע אכן קרה (וינון מגל לא שלל זאת) מדובר בשיימינג ראוי. לכן, הטקטיקה של מגל להקטין את התלונה ואת הנזק שנגרם למתלוננת, תוך ניסיון להפוך את עצמו לקורבן, אינה נכונה למקרה זה.


את התוצאות נראה בהמשך (הפוסט פורסם טרם התפטרותו של מגל)


משבר או אירוע שיימינג יוצרים טראפיק. הפוסט והדיבורים עליו גורמים לאנשים לחפש את עמוד הפייסבוק של ח"כ מגל ולראות מה יש לו לומר בנושא. יחד עם זאת, טבעה הדמוקרטי של המדיה הזו מאפשר לאחרים להביע את דעתם על הדברים שנכתבים שם ואחת התגוביות, שנכתבה על ידי בעלה של העיתונאית, גרפה פי שתיים לייקים מהתגובה של מגל, ואף זכתה לידיעה באתר גלובס. תגובית זו נעלמה באורח פלא – מיותר, אפשר היה לעשות זאת מחרתיים. בנוסף, מנהלי המדיה של מגל אינם מתייחסים ל"פוסטים של מבקרים" בעמוד ובמקום לענות למבקרים או לנצל את התמיכה שעולה שם, הם מפקירים את החצר האחורית.


לרשת החברתית יש חסרונות רבים אבל יש בה יתרונות, קשה לעבוד עליה. תשאלו את משרד ראש הממשלה שנחשף בניסיונו להדביק לרבין רצח של פליטים באלטלנה. לא תמיד צריך לאמץ את דרך הפשרה ואת הוויתור. במקרים שבהם אין לך מה להפסיד יש מקום להיאבק על האמת שלך, אבל כנראה שבצוות של ינון מגל לא העריכו מספיק את השלדים בארון ובמקום להקטין את החיכוך, הם בחרו להעצים אותו ולגרור את הרשת לדיון ואם התנהגות זו תחזק נשים נוספות, מצבו של מגל לא ישתפר.


את התוצאות, אם יהיו (חסינות פרלמנטרית + גם את אורן חזן בלתי אפשרי לפטר) נראה בהמשך. בינתיים, נבחנת אפשרות לפתיחת חקירה וראש המפלגה, כבר זימן את הח"כ לפגישה ב-4 עיניים. בפעם הבאה כדאי שבסביבת הח"כ ישקלו ניהול אירוע רך ומכיל יותר, שינמיך את גובה הלהבות. אם תהיה פעם נוספת.


דבר נוסף
רחלי רוטנר אזרה אומץ ופרסמה את הפוסט. החל מהיום היא ובעלה, שחבר בצוות הכותבים של גב האומה (שמנהלת "רומן" מתמשך עם מגל), יעמדו בפני מתקפת שיימינג קשה. כל ההתבטאויות שלהן ברשת, יוצאו ויוצגו באופן שימתג אותם כבעלי אינטרס, החל מהתבטאויות של רחלי בנושא פרשיית אלנבי 40 ועד להטרלות של בעלה. אלו חייהם של מתלוננים ברשת.



* אסף שמואלי, יועץ תקשורת ומומחה להתמודדות עם שיימינג


הפוסט פורסם במקור בבלוג "המשבריסט": www.commentsense.co.il

אולי יעניין אותך

דרור-אורפז-קרדיט-משה-נייס
 מסך 2024-09-30 093238
dolphin logo
מחזור
friedman1
man-assembling-circuit-board-laptop07111

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח