איך לצאת בשלום סכסוך עם שותף עסקי

עסקים רבים בארץ מבוססים על שותפויות עסקיות. שותפויות עסקיות רבות המתחילות באופטימיות ובאופוריה, מגיעות לסוף דרכן בסכסוכי שותפים מרים וכואבים, בין מי שעד לא מכבר היו שותפים לדרך עסקית, חברים קרובים ואפילו קרובי משפחה. ממש כשם שנישואים רבים מסתיימים בגירושים, כך גם שותפים עסקיים עלולים להגיע בשלב מסוים לסכסוכים חריפים ואף להיפרדות.



סכסוכים בין שותפים הינם נפוצים מאד בישראל. מדובר בתופעה רחבת היקף אשר מקיפה את כל שדירות הציבור. החל מסכסוך בין גננות שחברו לניהול פעוטון משותף ועד לשותפים שחברו יחדיו להקמת חברת היי טק גלובלית. כמעט כל סכסוכי השותפים הינם בעלי מאפיינים דומים.



סכסוכי שותפים יכולים לפרוץ בשל סיבות מגוונות כיד הדמיון הטובה. פעמים רבות הסיבה הרשמית הנשמעת מפיו של אחד הצדדים הינה כי הוא משקיע בעסק המשותף הרבה יותר משותפו ולא מתוגמל בהתאם, או כי שותפו נוהג כלפיו בחוסר הגינות. ברם, לעיתים, ממש כמו בזוגיות שהגיעה לקיצה, הסיבה האמיתית הינה פשוטה: התפוגגות הכימיה בין השותפים ו"עייפות מצטברת" של מי מהשותפים מההתנהלות העסקית המשותפת.



לרוב, סכסוכים בין שותפים הינם קשים ואמוציונליים ומשפיעים על כל הסביבה הקרובה: בני המשפחות, הספקים, העובדים וכל מי שבא במגע עם העסק המשותף. תוצאת הסכסוך, ככל שאינו מטופל כראוי, יכולה להיות לא רק פגיעה אנושה בעסק המשותף אלא גם נזקים כלכליים לשותפים. לכן, חשוב מאד לנהל סכסוך עם שותף ,בצעדים מדודים תוך שקילת כל הסיכונים.



עו"ד משה כאהן המתמחה בייצוג סכסוכים בחברות ובשותפויות, מציג את כללי הזהב, כיצד להימנע מסכסוך שותפים , או לחילופין, אם כבר פרץ הסכסוך, כיצד לצלוח אותו בשלום:



  • לפני ההתקשרות עם השותף הפוטנציאלי, בדקו היטב אצל המקורבים לו, פרטים אודות עברו, אופיו ובמיוחד על המזג שלו. לפעמים אפילו חיפוש תמים באינטרנט עלול לחשוף ששותפכם העתידי כבר הסתכסך בעבר עם שותף או עם החוק. אם הנתונים שתקבל ידליקו לכם אורות אדומים , שקלו היטב ,האם תרצו להיכנס למערכת יחסים עסקית עם אדם כזה ויפה שעה אחת קודם.

  • חשוב להסדיר מראש, בהסכם המייסדים, את אופן פירוק השותפות העסקית וההיפרדות של השותפים איש מרעהו, אם וכאשר יקלעו לסכסוך שלא יאפשר להם המשך פעילות משותפת.

  • רצוי להיוועץ עם עורך דין מטעמכם, ככל המוקדם עם פרוץ הסכסוך. עוה"ד ילווה אתכם בתהליך הקשה והאמוציונלי וייעץ לכם להימנע מלהוציא הודעות או אימרות "מהבטן", שעלולות לפגוע בכם מבחינה משפטית בהמשך.

  • בעת הסכסוך מניעת חלוקת רווחים, הדחת שותף מתפקיד ניהולי , שינויי תקנון ועוד, עשויים להיחשב כפעולות לגיטימיות, כל עוד הן נעשות בהתאם לחוק, להסכמים ולתקנון.

  • מאידך, יש להימנע מצעדים גורפים שעלולים להשפיע לרעה על עתיד העסק המשותף כגון: החלטה לא לאפשר תשלומים לספקים ולעובדים או צעדים שיפגעו בלקוחות. צעדים גורפים כאלו עלולים לגרום ל"שפיכת התינוק עם המים" ולהתפרש כמהלכים שאינם לגיטימיים.

  • כמו כן, מאותם הסיבות עדיף בד"כ לא לערב בסכסוך, צדדים שלישיים שאינם יכולים לתרום ליישובו כגון: עובדים לקוחות וספקים.

  • לפני שפונים לערכאה משפטית, יש לבדוק האם ניתן לקבל ע"פ מסמכי החברה החלטה ברוב קולות אשר תייתר את הפנייה לבית המשפט. במובן זה, סכסוך בין שני צדדים המאוגדים בחברה פרטית, שבה לכ"א מחצית מההון וזכויות ההצבעה וללא יכולת הכרעה, הינו פחות מתאים לפתרון כזה.

  • בעקרון עדיף להסדיר סכסוך בין שותפים מחוץ לבית המשפט (לרבות ע"י גישור או בוררות), שכן פנייה לפתרון הסכסוך באמצעות ביהמ"ש, עלולה להיחשף לעין הציבורית ולהביא לפגיעה במוניטין של העסק.

· מאידך, אם מסתבר לכם שהצד השני נוקט בצעדים חד צדדיים כגון, השתלטות חד צדדית על מלאי או נכסים או פנייה חד צדדית ללקוחות, אל תהססו לפנות לבית המשפט לקבלת סעדים זמניים.

אולי יעניין אותך

 זהבי במילואים - צילום פרטי (1)
-ברכה-בעלים-שותף-חברת-MOXIE-צילום-גיל-זבלודובסקי
 נהיגה
 שמול - מנכל חברת שניר
 של 06

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח