חברות סטרטאפ נכשלות בגלל שיווק. אך ממשיכות לגייס מנהלי מוצרים טכנולוגיים

מאת: יוסי כהן – מרצה בבית הספר לעסקים של מכללת ספיר וסמנכ"ל שיווק בקבוצת ההשקעות ELG, וד"ר וילי אברהם, מנהל הקלינקה לשיווק, ExLab, במכללת ספיר.



החלק של המגזר התעשייתי העוסק במחקר ופיתוח טכנולוגיים בתחומים שונים מכונה בשם הכללי "מגזר ההייטק". בד"כ במגזר זה תקציבי הפתוח גבוהים, כח האדם יקר, תקופת הפתוח ממושכת ודורשת קצב מואץ של פתוח וחיבור לטכנולוגיות חדשות מתפתחות למען שמירה על התכנות סבירה לחדור לשווקי היעד.
כתוצאה מכך, המוצרים המאופיינים בתעשיית הייטק הם חדשניים ומציגים שילוב של טכנולוגיות שונות למען מוצר ו/או שירות יישומי. כל זאת אינו מבטיח את המשכיות המוצר ו/או השירות מאחר וקצב אימוץ המוצרים החדשים וקצב הנטישה משתנים באופן משמעותי מתחום לתחום ומחייבים את החברה לשמור על המשך פתוח אינטנסיבי.

לפי Market insider , השקעות חברות ה VC
בארה"ב בתחום הייטק בשנת 2019 עברו את רף ה-130 ביליון דולר,. לצורך השוואה, תקציב החינוך של ארה"ב עומד על 68 ביליון דולר לשנה (2016), באירופה הסכום צנוע יותר ועומד על כ 40 ביליון יורו בשנה.
תעשיית ההייטק עתירת השקעות, משופעת משאבים ומניבה טכנולוגיות, מוצרים ושירותים חדשניים בכל העולם, בהחלט נתונים מדהימים.


עכשיו מגיע נתון מדהים נוסף:



לפי מקורות רבים 90% מחברות הסטארט-אפ יכשלו.
יתרה מזאת, עפ"י סקרי העסקים של הרווארד ו- CB Insightsבין 70% ל 75% מהסטארט-אפים המגובים על ידי חברות הון סיכון נכשלים.



מחקרים אמפירים מדווחים ממצאים לגבי סיבות הכישלון המדובר:




Cantamessa, M., Gatteschi, V., Perboli, G., & Rosano, M. (2018). Startups’ roads to failure. Sustainability, 10(7), 2346.


ניתוח של הסיבות המרכזיות לכישלון שלסטארט-אפים מצביע על גורמים הקשורים לעולמות השיווק, התנהגות צרכנים, כלכלת צרכנים, ראה להלן, באדום:





ביצענו מחקר על מנת לבודד ולהבין טוב יותר את הסיבות לכישלון וכן לנסות להציע פתרון בנושא. במחקר שעשינו על 40 מודעות גיוס עבור מנהל מוצר, מצאנו כי הדרישות אותם מציבים קשורות ברוב הכמעט מוחלט לנושא הטכנולוגי, ראה להלן:



כלומר, הסיבה העיקרית והגדולה לדעתנו "יושבת" עמוק בתפיסת העולם של מנהלי חברות ההייטק.



הסברה לפיה מנהל המוצר צריך להיות מומחה בטכנולוגיות ורק מבין בתחום השיווק דורשת חשיבה מחודשת .



עפ"י המחקרים שהצגנו בכתבה ניתן לשער כי הגדרת התפקיד למנהל מוצר בחברת הייטק איננה נכונה ונטען כי השילוב בין העולמות חייב להיות מוטה שיווק, התנהגות צרכנית, כלכלה צרכנית ועוד.
כמו כן, נציע כי חשיבה טכנולוגית בלבד המאפשרת פתוח מוצר טכנולוגי מאוד מתקדם יוצרת סיכון גבוה יותר לחברת הייטק מאחר ושלבי אימוץ המוצר יהיו ארוכים יותר.

האם ישכילו חברות הייטק לצאת מהקופסה הטכנולוגית, ימים יגידו.


אולי יעניין אותך

קירות משרד
efrat1
tzela1
keyboard-gbbd767c8c_12801
business-people-g135b6d4b3_12801

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
מכונה גלידה נינג'ה צילום יחצ
לירון ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח