שנת 2003 תיזכר כאחת השנים הקשות בענף הפרסום במגזר הערבי: מצד אחד המיתון בו שרויה המדינה המשפיע גם על הכלכלה של המגזר , ומצד שני התחרות בין אמצעי המדיה השונים על כל סוגיה: הכתובה, האלקטרונית, האינטרנט ושלטי החוצות. לתגובות : newbrand@zahav.net.il
למרות המיתון, ולמרות גודל עוגת המדיה הזעומה: 13-12 מליון$ , כל הערוצים הללו המשיכו להתקיים ואפילו העלו לאוויר ערוצים חדשים. ניתן לאפיין את שנת 2003 בכניסת שני תחומים חדשים בערוצי המדיה במגזר הערבי והם: הפרסום באינטרנט ועלייתו לאוויר של רדיו א-שמס ( זכיין הרשות השניה). בנוסף לכך נרשמה התחזקות נוספת בענף שלטי החוצות.
הפרסום באינטרנט
ההשפעה הטכנולוגית הגלובלית בעולם החלה להשפיע כמובן גם על הצרכן הערבי ובגדול. ומפרסמים החלו לפקוח עין על הענף הזה והתחילו לפרסם שם. מספר משקי הבית המחוברים לאינטרנט מוערך ב- 67,000, כאשר מכלל הצרכנים במגזר נאמד מספר המשתמשים בכ- 200 אלף משתמשים. והאתרים מגוונים כמו: אתרי חדשות – www.panet.co.il, www.arabs48.com, www.kolyom.net, www.arabynet.com ; מנועי חיפוש – www.yahalla.co.il (הוותיק מכולם); מוסיקה וצעירים – www.farfesh.co.il ,www.arabrap.net,
www.house-party.org; קניות – www.ashkra.com .
מפרסמים כמו: אורנג', סלקום, מפעל הפיס, פלאפון, אופנת קסטרו והרשימה עוד ארוכה, החלו להקצות תקציבי פרסום לאינטרנט, כאשר גודל שוק הפרסום מוערך ב- 4,000 $ לחודש. זאת אומרת, קרוב ל- 50 אלף$ בכל שנת 2003. ראוי לציין שמספר הגולשים במגזר הערבי גדל עם הזמן, והגולש הערבי על גווני קהלי היעד, גולש באתרים מחו"ל, ובאתרים במדינות שכנות במזה"ת .
רדיו א- שמס
ביולי 2003 עלה לאוויר רדיו א- שמס (השמש) – הזכיין של הרשות השניה במקומו של רדיו 2000 לשעבר ובאיחור של שלוש שנים. הרדיו צירף לשורותיו צוות של אנשי מקצוע מהשורה – שדרנים, מגישי תוכניות, אנשי תקשורת, ומחלקת חדשות אשר מגישים חדשות כמעט כל שעה. והתוכניות מגוונות לפי קהלי יעד מגוונים, כגון: תוכניות לאשה הערבייה, מוסיקה, יומן חדשות הבוקר, אקטואליה ועוד…..
העלייה של רדיו א- שמס ותפיסת נתח מעוגת הפרסום באה על חשבון התחנות הפרטיות, אשר שידרו במגזר. נוסף לכך, רדיו א- שמס מתחלק בעוגת המדיה עם עוד שחקן חשוב בענף הרדיו והוא תחנת קול ישראל בערבית – רשת ד'. ואם פעם לרשת ד' הייתה הגמוניה על הפרסום ברדיו, ועל החשיפה, אז היום המצב הוא שונה מבחינת נתח הפרסום, וגם מבחינת החשיפה. נתח הפרסום ברדיו מוערך ב- 3.5-2 מליון$ בשנה.
התחזקות ענף שלטי החוצות
ענף זה קיבל תאוצה והתחזקות השנה יותר משנים קודמות. בתקופת הבחירות לכנסת עלו 6 מפלגות בקמפיינים משלהם על גבי מדיה זו: חד"ש, בל"ד, העבודה, מר"צ, רע"מ והרשימה של האשם מחאמיד. המלחמה על הקול הערבי יצאה מן העיתון והבית לרחוב ולצמתים המרכזיים. בנוסף, חלה עליה בשימוש בשילוט חוצות ענק.
גם בבחירות לרשויות המקומיות בלט השימוש במדיום זה. ובכן, מה גרם כל כך לחיזוק מדיה זו ? יש לכך כמה גורמים:
* המחסור בערוץ טלוויזיוני חייב הפניית תקציבי פרסום לערוצי מדיה אחרים. לצורך כך המפרסם חיפש אפיק חדש, חד וקולע, ובכן החלו בהפניית תקציבים.
* התפתחות תשתית רחובות וצמתים מרכזיים + ריבוי רכבים ( מה שגרם להתפתחות הפרסום הנע באזור נצרת רבתי).
* המחסור בתקציבים חייב חיפוש מדיה במחירים סבירים.
היום כמעט בכל קמפיין, תופס ענף שלטי החוצות נתח נכבד מתמהיל המדיה. בסקר שבוצע עבור אחת מחברות המזון הישראליות הגדולות ואשר בדק את אפקטיביות הפרסום בפניה לקהל יעד ערבי, נמצא שאחוז החשיפה לשלטי החוצות מגיע ל- 40% בערך. שוק שלטי החוצות הוערך השנה ב-4-3 מליון$.
לסיום, למרות המצב הכלכלי והתקציבים הדלים, רוב ערוצי המדיה המשיכו להתקיים ועברו את השנה בהצלחה. פנינו מכוונות כעת לכיוון שנת 2004 בתקווה ובאופטימיות.
* סלימאן פראג' הינו מנכ"ל ניו ברנד – ייעוץ אסטרטגי ויח"צ .