ישראל 2006: אין שינוי-גברים נוטים ללמוד מקצועות "גבריים", ונשים- מקצועות "נשיים"

עצוב לגלות, אך מסתבר כי בישראל של 2006 עדיין קיימת החלוקה ההיסטורית למקצועות לימוד "גבריים" ו"נשיים", כך עולה ממחקר חד ש שערך ד"ר שלמה גץ מביה"ס לחינוך אוניברסיטה העברית בירושלים.



ד"ר גץ בחן במחקרו את המניעים והשיקולים בבחירת תעסוקה במסלולי לימוד שונים לתואר ראשון. איסוף הנתונים למחקר נעשה בשנים 1997-1998 וכלל מדגם של 1538 סטודנטים המייצגים את התפלגות הסטודנטים לפי סוגי מוסדות לימוד ותחומי לימוד בעת עריכת המחקר.



מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל התרחבה בשנות התשעים והשתנתה ממבנה של סוג מוסד אחד – אוניברסיטה – למבנה של ריבוי סוגים. נפתחו מכללות מסוגים שונים – מכללות מתמחות, מכללות אזוריות, מכללות להוראה, המעניקות תואר ראשון. בחירת מסלול לימודים מחייבת שתי בחירות: בחירה בתחום לימוד ובחירה בסוג מוסד.



כיצד נעשית הבחירה של תחום לימוד וסוג מוסד לימודים לתואר הראשון?


באופן אינטואיטיבי עולה מיד תשובה ברורה: סף הקבלה. אלא שסף קבלה יכול להתאים למספר תחומי לימוד ולמספר סוגי מוסדות (מכללה, אוניברסיטה). יש לחפש אם כך, הסברים נוספים. במחקר נעשה נסיון למצוא את מירב הגורמים המשפיעים על הבחירה, ובעיקר לעמוד על הזיקות והקשרים בין הגורמים תוך ויתור על העמקה בכל גורם, כלומר מעין "תפיסת רוחב" ולא "תפיסת עומק".



החוקר בדק עד כמה הבחירה נקבעת על-ידי הגורמים הבאים: הישגים לימודיים קודמים של הסטודנט (ציוני הבגרות והפסיכומטרי), סטאטוס סוציו-אקונומי, מגדר ומקום מגורים (שהם נתוני הרקע של הסטודנט).


מעבר לכך – לסטודנטים יש העדפות ורצונות משלהם, לכן נבדק גם עד כמה משפיעים על הבחירה מניעים ושיקולים של הסטודנט וכן עד כמה המניעים והשיקולים קשורים לנתוני הרקע.



תמצית הממצאים:


· בעלי הישגים גבוהים (ללא קשר למגדר, למעמד הכלכלי- חברתי או למקום המגורים) מעדיפים ללמוד באוניברסיטאות ולא במכללות.


· בעלי הישגים גבוהים: בעלי מעמד הכלכלי- חברתי גבוה נוטים יותר לבחור משפטים ורפואה, ובעלי מעמד הכלכלי- חברתי נמוך יותר – הנדסה, מחשבים, כלכלה ומנע"ס.


· הגרים בפריפריה לומדים תחומים בהם הכניסה לשוק העבודה מהירה יותר, גם אם המעמד האישי שלהם גבוה.


· נשים וגברים בעלי הישגים לימודיים גבוהים בוחרים ללמוד באוניברסיטאות, בעיקר ביוקרתיות (העברית, תל אביב, טכניון), ונבדלים אך במעט בחירת תחומי הלימוד. בעלי הישגים נמוכים נוטים יותר ללמוד במכללות, אולם נבדלים בבחירת תחומי הלימוד, כאשר הגברים נוטים יותר ללמוד תחומים הנחשבים "גבריים" – הנדסה, מחשבים ובמידה מסוימת ניהול, ונשים מעדיפות יותר תחומים הנחשבים "נשיים" – חינוך, מדעי הרוח.


· למרות זאת- הבחירה של גברים ונשים בעלי שיקולים או מניעים זהים (לדוג' מקצוע שעוזר לזולת) היא שונה. גברים יטו יותר לבחור מסלולים "גבריים" ונשים מסלולים "נשיים".

אולי יעניין אותך

 וקס צילום עדו לביא (Large)
 צוואר הרחם - האגודה למלחמה בסרטן
 חיים בריא מפחית משמעותית את הסיכון לסרטן - תמונה אילוסטרציה - האגודה למלחמה בסרטן-022
cpgr-sm-key-visual-1920x1080

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח