המשפט "שני יהודים – חמש דעות" תקף שבעתיים לנושא קורות החיים. רשימת העצות וכללי האצבע ארוכה מאד ומלאה בסתירות. מדוע זה כך? משום שמה שחשוב בכתיבת קורות חיים טובה זה גמישות, התאמה ומציאת הפתרונות הנכונים ביותר לכל משרה.
בבואך לכתוב קורות חיים, אל תחשוב במונחים של "מה חשוב לי שידעו עלי" אלא, תנסה "להיכנס" לראשו של הקורא. חשוב מה הוא ירצה לקרוא בכדי לזמן אותך לראיון, מה חשוב לו לדעת, איזה מידע יהיה לו מיותר, עד כמה יהיה לו קל לקרוא את המסמך. שקרים אינם אופציה, המסמך צריך להכיל רק אמת, אך אין צורך להגיד את כל האמת.
עמוד אחד או יותר? תלוי. אם המשמעות של כתיבת קורות חיים בעמוד אחד היא שימוש בפונט בגודל מיניאטורי ללא רווחים בין השורות, עדיף להרחיב ל- 2 עמודים, אחרת אף אחד לא יתאמץ לקרוא את המסמך. אם לא הצלחת להצטמצם לעמוד אחד, לא נורא. דאג לציין את מספר העמודים ששלחת על כל אחד מדפי המסמך, ציין את שמך ואת הטלפון שלך בכל עמוד וגם… השתדל להשאיר את הפרטים הפחות חשובים לדף השני.
עברית או אנגלית? אם אתה שואל את עצמך את השאלה הזאת, התשובה היא גם וגם. מחד, בתחומים מסוימים (חברות טכנולוגיות וביוטכנולוגיות, בתפקידים הדורשים עבודה מול חו"ל) מצופה ממך לכתוב את המסמך באנגלית ואם לא תעשה זאת, זה יפגע בסיכוייך להגיע לראיון, ומאידך, חלק מהקוראים (בעיקר אלה שיערכו את הסינונים הראשוניים) דווקא יעדיפו לקרוא אותם בעברית (בשקט, בשקט בלי שאף אחד יראה…).
מה לכתוב קודם – השכלה או ניסיון תעסוקתי? תלוי מה יותר אטרקטיבי אצלך. ניסיון תעסוקתי רלוונטי למשרה בדרך כלל יעזור לך יותר מאשר השכלה. עם זאת, אם ההשכלה שלך אטרקטיבית (לימודים באוניברסיטה, התארים שלך יוקרתיים ורלוונטיים למשרה, או שסיימת בהצטיינות), כדאי לציין אותה תחת הפרטים האישיים.
האם אפשר לוותר על ציון שנת הלידה? אפשר, אבל סביר שמי שקורא את קורות החיים יודע לעשות חשבון (שרות צבאי, שנים בעבודה וכו') ולא כדאי לזלזל באינטליגנציה שלו. הסתרה שיטתית של כל פרט מזהה בהקשר זה, ודאי תעלה שאלה אצל הקורא לגבי גילך, אך אם קורות החיים מספיק אטרקטיביים למשרה (ניסיון רלוונטי כמובן….) סביר להניח שיתקשרו אלייך וזוהי כבר "רגל בדלת".
אם אני מציין ששירתתי כקצין ביחידה קרבית האם זה יפגע בסיכוי שיזמנו אותי לראיון? לא. אם יש לך ניסיון והשכלה רלוונטיים לתפקיד, סביר שיזמנו אותך לראיון, גם עם רקע צבאי שמשמעותו ימי מילואים רבים. ברוב מקומות העבודה, זה לא יהווה שיקול משמעותי בבחירתך לתפקיד. יחד עם זאת, כמובן יש יוצאים מהכלל.
שאל את עצמך, האם זה סיכון שאתה מוכן לקחת? האם אתה רוצה לעבוד במקום שבו "מתחשבנים" איתך על ימי מילואים? אם התשובה היא שאינך יכול להרשות לעצמך להסתכן ושתהיה מוכן לעבוד בכל חברה, ציין את השירות הצבאי שלך בשורה אחת ובה: שנים, חיל ו"שרות צבאי מלא". אל תשמיט את השרות הצבאי בכלל, אחרת עשויים לפרש זאת שלא שירתת בצבא בכלל וזה בטוח לא מועיל לרושם שאתה מותיר.
האם כדאי לשלוח קורות חיים גם אם אני לא מתאים לכל הדרישות שהוצגו במודעה? אם אתה מתאים לחלק מהדרישות או לרובן – אז כן. רבות מהמשרות המתפרסמות בעיתון מגיעות לחברות השמה אך לא כל המשרות של חברות ההשמה מתפרסמות בעיתון. יתכן שלא תתאים למשרה שהצעת את עצמך, אך תתאים למשרה אחרת. בפנייה כזו לחברת השמה (בדרך כלל תוכל לזהות אותה על פי כתובת הדוא"ל), עדיף לציין את התפקיד / תפקידים שאתה מחפש ולא את מספר המשרה. יחד עם זאת, הפעל שיקול דעת. המנע מ"להציף" כל חברת השמה בקורות חיים שלך למשרות שאין להם כל רלוונטיות אלייך! אם תעשה זאת, סביר להניח, שבשלב מסוים "תסומן" ויתעלמו ממך לעד.
פקס או דוא"ל? דוא"ל. המסמך הרבה יותר ברור וקריא בדוא"ל.
האם לכתוב מכתב מקדים (cover letter) בהודעת הדואל שאני שולח? לא. לא תמיד קוראים על גבי המחשב, לעתים מדפיסים את המסמך המצורף באופן אוטומטי ואז כל המידע שכתבת אבד. אם כבר השקעת בכתיבת מכתב כזה, עדיף להכניס אותו למסמך קורות החיים עצמו כעמוד ראשון. כך תעלה את הסיכוי שיקראו אותו.
מה לכתוב בנושא ההודעה בשליחת קורות חיים בדוא"ל? רק את מספר המשרה המבוקשת ואם אין כזה את הגדרת התפקיד המצוינת במודעה. בדרך כלל, קורות החיים שלך מגיעים למישהו שצריך למיין הרבה קורות החיים במהירות – אתה רוצה להקל עליו!
מאת טל קומרצ'רו, מנהלת היחידה לייעוץ קריירה, מכון אדם-מילא