על קובץ לקוחות, מידע שיווקי וערך המוניטין של העסק


כאשר משקיע מתעניין ברכישת חברת "סטרט אפ" בתחום של מוצרים עתירי ידע ("הי-טק") הוא מעריך את ערכה לפי כמות המהנדסים אשר כבר עובדים באותה חברה. נהוג למשל לאמץ כלל אצבע לפיו כל מהנדס העובד בפיתוח, במשרה מלאה, תורם לכשני מיליון דולר ($2M) לערך החברה הנרכשת. אך, מה תורם לערך החברה הנרכשת אם היא חברה ותיקה ולא בתעשייה עתירת ידע?



כמה שווה למשל חברה תעשייתית שהיא יצרנית מזון?



ביחס אל חברה ציבורית, הרשומה למסחר בבורסה, התשובה היא יחסית פשוטה: השווי שלה הוא קרוב לשווי הבורסאי בו היא נסחרת. כתבנו "קרוב ל…" מכיוון שלעיתים גם חברה כזו יכולה לתת למשקיע בה ערך מוסף שהוא מעבר לערך השוק שלה בבורסה.



לעומת זאת, אצל חברה פרטית, שאינה נסחרת בבורסה, כלל לא קל לחשב את הערך של החברה מכיוון שצריך להעריך את שוויו של הנכס הלא-מוחשי הקרוי "מוניטין".



הערך של מוניטין אצל חברה עסקית נקבע לא לפי מספר העובדים (כי בתעשייה מסוג Low Teck אין כמעט ערך לעובדים בשווי העסק), אלא בין היתר, לפי היקפו וטיבו של בסיס המידע השיווקי הקיים באגף השיווק בחברה הנרכשת.



את האמת המעניינת הזו גילתה לא מכבר יצרנית מזון ישראלית אשר חלק מהבעלות בה נרכש על ידי חברה גדולה אחרת.


ממש לפני חתימת החוזה, ולאחר שאף סוכם מחיר העסקה של רכישת המניות על ידי המשקיע, ביקשו נציגי המשקיע לראות פלט של הקבצים המוחזקים באגף השיווק אודות אלפי העסקים שהם לקוחות, או לקוחות בכוח (פוטנציאליים), בחברה הנרכשת.



הסתבר, כי הקבצים היו לא מעודכנים ולכן, המשקיע עיכב את חתימתו על חוזה הרכישה של המניות. עובדי אגף השיווק, כמו גם עובדים באגפים אחרים אצל יצרנית המזון, גויסו לעבודה מואצת למשך כמה שבועות רק כדי להשלים את פרטי המידע ולטייב את הקבצים האלו. רק אז המשקיע נתרצה וחתם על העסקה לרכישת מניות בחברה תעשייתית זו.



בחברת "סטרט אפ" שהיא עתירת ידע המשקיע רוכש, אם כן, את המהנדסים העובדים, גם כאשר אין לה עדיין מכירות, וקל וחומר, אין לה קובץ לקוחות. אך, בחברה ותיקה שהיא איננה עתירת ידע, המשקיע רוכש את קובץ הלקוחות של החברה.



* הכותב הוא מנכ"ל של מכון ציגלמן לחקר השיווק וכן, מדריך מיטיבי הלכת באגודת "חובבי הטבע-חיפה".


ישראל הוא כלכלן, משפטן, מוסמך למינהל עסקים ומומחה לחקר שווקים.


דואר אלקטרוני: zieg_exp@netvision.net.il


אינטרנט: www.ziegelman.co.il

אולי יעניין אותך

 זהבי במילואים - צילום פרטי (1)
-ברכה-בעלים-שותף-חברת-MOXIE-צילום-גיל-זבלודובסקי
 נהיגה
 שמול - מנכל חברת שניר
 של 06

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח