מחקר ענק קובע: אורח חיים בריא מפחית משמעותית את הסיכון לסוגי סרטן רבים

האגודה למלחמה בסרטן: "תוצאות המחקר עולות בקנה אחד עם ההמלצות שלנו להפחתת הסיכון לסרטן. לעולם לא מאוחר להתחיל, גם בזמן חירום חשוב לשמור על הבריאות."

 

מחקר ענק שנערך באוניברסיטת ניוקאסל בבריטניה קבע כי אורח חיים בריא יכול להפחית באופן משמעותי את הסיכון לסוגי סרטן רבים באמצעות הקפדה על מספר המלצות. החוקרים הבריטיים, ביקשו לבדוק באמצעות מחקר חדש, את הקשר בין מידת ההיענות להמלצות ארגוני בריאות מובילים בנושא אורח חיים בריא ובין הסיכון לחלות בכל סוגי הסרטן ובסוגי סרטן ספציפיים. החוקרים השתמשו בנתונים של 94,778 מבוגרים בריטים בגיל ממוצע של 56, אשר מילאו שאלונים על אודות תזונה, פעילות גופנית, משקל ועוד. החוקרים העניקו ציון בין 1-0 עבור היענות לכל אחת מן ההמלצות הללו: שמירה על משקל תקין, עיסוק בפעילות גופנית, תזונה עשירה בדגנים מלאים, ירקות, פירות וקטניות, הגבלת הצריכה של "מזון מהיר" ומזונות מעובדים אחרים עתירי שומן, עמילנים או סוכרים, הגבלת הצריכה של בשר אדום ומעובד, הגבלת הצריכה או הימנעות משתיית משקאות ממותקים והגבלת הצריכה או הימנעות משתיית אלכוהול. הציון הממוצע של משתתפי המחקר עמד על 3.8 מתוך המקסימום האפשרי – 7. במהלך תקופת מעקב חציוני של 8 שנים, 7,296 מהמשתתפים (8%) חלו בסרטן. ניתוח הנתונים העלה כי כל עלייה של נקודה אחת בציון ההיענות להמלצות הפחיתה ב-7% את הסיכון לחלות בסרטן. בהשוואה למשתתפים בעלי ציון ההיענות הנמוך ביותר (3.5-0 נקודות), משתתפים עם ציון בינוני  (4.25-3.75 נקודות) וגבוה (7-4.5 נקודות) היו בסיכון נמוך ב-8% וב-16% בהתאמה לחלות בכל סוגי הסרטן יחד.

בפילוח לסוגי סרטן ספציפיים נמצא שכל עלייה של נקודה אחת בציון הייתה קשורה בהפחתת סיכון של 10% לחלות בסרטן השד, סיכון נמוך ב-10% לסרטן המעי הגס, סיכון נמוך ב-18% לסרטן הכליות, סיכון נמוך ב-16% לסרטן הוושט, סיכון נמוך ב-22% לסרטן הכבד, סיכון נמוך ב-24% לסרטן השחלות וסיכון נמוך ב-30% לסרטן כיס המרה.

דנה פרוסט, מנהלת מחלקת הסברה באגודה למלחמה בסרטן הסבירה כי: "תוצאות המחקר עולות בקנה אחד עם ההמלצות שלנו להפחתת הסיכון לסרטן. לעולם לא מאוחר להתחיל, גם בזמן חירום חשוב לשמור על שיגרת בריאות. הגבלת זמן הישיבה מול המסכים וביצוע פעילות גופנית בשגרת היומיום, יכולה גם לסייע בהפחתת המתח הנפשי בו אנו מצויים. במקביל חיוני להימנע מעישון ולשמור על תזונה בריאה כדי להפחית את הסיכון לסרטן."

החוקרים הבריטיים ציינו שהמחקר הוא תצפיתני, ולכן הם אינם יכולים להסיק כי קיים קשר סיבתי בין הדברים, אולם הממצאים בהחלט מדגישים את החשיבות של אימוץ אורח חיים בריא להפחתת הסבירות לחלות בסרטן. המחקר פורסם בכתב העת המדעי BMC Medicine ב-28 לנובמבר 2023 והוא תורגם והונגש על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. למקור באנגלית לחצו כאן.

המלצות האגודה למלחמה בסרטן להפחתת הסיכון לחלות בסרטן:

  1. הימנעו מעישון ומחשיפה לעישון כפוי.
  2. שמרו על תזונה בריאה ומאוזנת והקפידו על משקל גוף תקין.
  3. שלבו פעילות גופנית בשגרת היומיום וצמצמו את זמן הישיבה.
  4. הגבילו שתיית אלכוהול ועדיף להימנע מצריכתו לחלוטין.
  5. הקפידו על התנהגות חכמה בשמש.
  6. בצעו בדיקות לאבחון מוקדם של סרטן בהתאם לגילכם.

אולי יעניין אותך

 וקס צילום עדו לביא (Large)
 צוואר הרחם - האגודה למלחמה בסרטן
cpgr-sm-key-visual-1920x1080
 ארגון המנתחים הפלסטים אסתטיים (5)

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח