נפח הפעילות בתחומי המיזוגים והרכישות (M&A), כמו גם גיוס כספים לחברות בדרך של הנפקה, מהווה מדד אמין, מאפיין ושמיש על ידי הכלכלנים לבדיקת מצב כלכלות בסייקל העסקי, ובעיקר הוא מהווה אינדקציה לרמת הביטחון של מנהלים וחברות לבצע עסקאות ולקחת סיכונים.
במטרה לאמוד את היקפי הפעילות הצפויים השנה, ביצעו בפירמת BDO זיו האפט סקר מנהלים מקיף שכלל, מענה של יותר מ-100 מנהלים בכירים בחברות תעשיה מהגדולות בישראל שכ- 61% מהן העידו כי ביצעו בעבר פעילות של מיזוג או רכישה . כמו כן קיימו עשרות ראיונות נוספים עם מנהלים רבים. תוצאות הסקר הוצגו היום בועידת שוק ההון של גלובס וBDO בהשוואה לסקר זהה שבוצע במאי שנת 2008, לפני פרוץ המשבר.
על השאלה, האם בכוונת החברה לבצע מיזוג או רכישה בתקופה הקרובה, ענו ב-2010 56% מהמנהלים בחיוב – במחצית שנת 2008 ענו בחיוב לאותה שאלה 78%. לדברי אודי סביצקי שותף בכיר ומנהל תחום רכישות ומיזוגים בפירמה " הפתענו מהנתון המעיד למעשה כי מחצית מהחברות הגדולות בישראל מתכוונות לבצע מיזוג או רכישה בתקופה הקרובה. אמנם במחצית 2008 הנתון היה גבוה יותר אבל זה היה בתקופה של טרום המשבר. ניכר גם בשטח כי מנהלים וחברות חזרו לצד האקטיבי של חיפוש הזדמנויות רכישה .
היקף הפעילות שלנו בתחום גדל בשנה האחרונה בכ- 80% לפחות, הוסיף סביצקי.
על השאלה האם אתה סבור כי מספר עסקאות ה-M&A בישראל ובחברה יגדל השנה לעומת 2008 –47% סבורים שכן, לעומת 55% ב-2008.
בתשובה לשאלה "האם הינך שוקל לבצע מהלך M&A גם עם חברות בחו"ל?" ענו 48% בחיוב. שווקי היעד המועדפים בחו"ל לפעילות M&A הם האזורים הגאוגרפיים המסורתיים לחברות הישראליות – ארה"ב וצפון אמריקה – 37%; מערב אירופה – 33%; ומזרח אירופה – 20%; השווקים במזרח הרחוק, הכוללים את סין והודו מהווים יעד M&A רק עבור 7% מהמנהלים. אפריקה זוכה ליחס רק מקרב 3% מהמנהלים.
"לצערנו, ציין סביצקי , המזרח ואסיה עדיין לא משרות ביטחון לישראלי וחבל שכך – המנהלים והחברות הישראליות פונות עדיין לארה"ב ואירופה, יתכן בשל העובדה שהם סבורים כי הן שחוו את המשבר בצורה החזקה ביותר ואצלן מצויות הזדמנויות הרכישה הטובות יותר".