השבוע, עברה בקריאה ראשונה הצעת החוק להפחתת השימוש בשקיות פלסטיק, שיזמו חברי הכנסת אסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש) – בדיוק שנה לאחר שהוגשה לבית המחוקקים.
ב"אורגניק מרקט", הרשת הקמעונאית המובילה בישראל למוצרים אורגניים, לא חיכו למחוקקים ולא ממתינים להבשלתם של תהליכי החקיקה המסורבלים, ויזמו מהלך למיגור השימוש בשקיות פלסטיק שכבר מעורר גלים. בשלב ראשון, שהחל כבר ב-1 ביולי, כל לקוח שמגיע לאחת משמונה חנויות הרשת כשהוא מצויד בשקית רב-פעמית לנשיאת המוצרים זוכה להנחה בשיעור של 1% מסך הקנייה. זוהי הנחה גורפת, ללא התניה של סכום הקנייה או סוג המוצר. לנוחות הלקוחות שאינם מצוידים בשקית כזו מעמידה אמנם הרשת לרשותם שקיות ניילון, אך תמורת "קנס" סמלי של חצי שקל לשקית. התמורה ממכירת שקיות אלה מועברת במלואה כתרומה למועצה לארץ ישראל יפה. בעמדת הקופה ניתן לרכוש גם שקית רב-פעמית ירוקה מבד, תמורת 4.90 שקלים. בקנייה מעל 50 שקל ניתנת השקית בחינם במסגרת מבצעי קד"מ מקומיים.
בשלב הבא, כל שקיות הפלסטיק ברשת יוצאו מהמחזור ויוחלפו בשקיות מתכלות ולא מזהמות העשויות מתירס, פולימר חי שמתכלה באדמה בטווח של 45-90 יום. באדמה השקית הופכת לקומפוסט, שבאמצעותו ניתן לדשן גידולים שונים – ובכלל זה את שדות התירס להפקת דור חדש של שקיות מתכלות, וכך מושלם מעגל חיים אורגני שלם.
אלעד להב, בעלים משותף ומנכ"ל "אורגניק מרקט": "אחריות אקולוגית היא ערך חשוב בחיים האורגניים, וכרשת האורגנית המובילה בישראל שחותרת לחינוך לחיים אורגניים ולהטמעת ערכים אורגניים בקהילה החלטנו לנקוט מהלך לקידום העניין. רשתות שיווק אחרות אמנם מציעות למכירה שקיות רב-פעמיות, אבל אנחנו היחידים שהחלטנו לנקוט מהלך של חיזוק חיובי לכל פרט שמפגין אחריות סביבתית. בהענקת ההנחה הרשת עצמה תורמת לשמירה על איכות הסביבה.
שקיות פלסטיק – נתונים
הניסיון במדינות אחרות בעולם מראה כי גביית תשלום על מתן שקיות פלסטיק ברשתות השיווק היא המהלך היעיל ביותר לצמצום השימוש בהן. באירלנד חלה ירידה של למעלה מ-90 אחוז בהיקף צריכת שקיות הפלסטיק – בתוך שנה אחת בלבד מאז נכנס החוק בעניין לתוקף.
לפי נתוני אגודת "אדם טבע ודין" להגנת הסביבה, ברשתות השיווק בישראל נצרכות מדי חודש כ-430 מיליון שקיות פלסטיק – כשתי שקיות ליום לאדם. חלקן היחסי של שקיות הפלסטיק מהווה כ-28 אחוז מנפח הפסולת המושלכת בישראל ו-7 אחוז ממשקלה. פסולת זו דורשת שטחי הטמנה יקרים שהולכים ואוזלים.
שקיות הפלסטיק מהוות מפגע סביבתי חמור ביותר – הפלסטיק ממנו עשויות השקיות (עובי ממוצע 17 מיקרון) הוא חומר שאינו מתכלה, אינו מתפרק בטבע ואינו ממוחזר בישראל. הצטברותו יוצרת השלכות סביבתיות רבות, בין השאר: זיהום שטחים פתוחים – השקיות נוטות להתפזר ברוח תוך שהן מזהמות את הנוף ומתגלגלות בחוצות הערים; סכנה לבעלי החיים – הואיל ובעלי החיים מנסים לאכול אותן או את תוכנן ונחנקים למוות; פגיעה בצומח ובקרקע – צמחים מכוסי שקיות נפגעים כתוצאה מהקטנת חילוף הגזים והדבר משפיע לרעה אף על התפוקה החקלאית; סכנה לנהגים בשעת נסיעה ועוד.