אנשי אקדמיה, אנשי כלכלה ואנשי מקצוע מתחום האינטרנט השתתפו השבוע בכנס השנתי לדפוס אינטרנט וקהילה אשר יזמו מטח (המרכז לטכנולוגיה חינוכית), מרכז בורדה והמרכז לחקר חברת המידע. הכנס, שכותרתו "מה נלכד ברשת הקהילתית? קהילה כמודל עסקי לתוכן ברשת", התקיים השנה לראשונה.
הכנס דן בהיבטים כלכליים הנובעים מהתנהלותן של קהילות מקוונות: קהילות המבוססות על תחומי עניין משותפים, קהילות הדוברות שפה מעוטת משתמשים, וקהילות המתפתחות סביב עולם הספרים והעיתונים. גילה בן-הר, מנכ"לית מטח אמרה בכנס כי מעניין שדווקא מלכ"רים הם שיזמו את הכנס במטרה לבדוק כיצד יוצרים מודלים כלכליים. "הגידול העצום בשימוש באינטרנט מעלה צורך לבדיקה של הנושא, וחשיבה על המודלים שיאפשרו מתן מידע רב ואיכותי לציבור, ובמקביל חשיבה מהם אותם מודלים כלכליים שיכוונו את המפתחים ליצור סביבות ידידותיות לקורא, תוך יצירת הכנסות שיאפשרו תחזוקת והמשך פיתוח של מאגרי המידע. האם נצליח ליצור מאגרים חינם לציבור ורק ברגע הורדת המסמך או הפרק יידרש הקורא לשלם? ברור כי אין עדיין מודלים ברורים למעט פרסומות ומנויים. מטח עושה כל מאמץ להעמיק בנושא ולבנות את המודלים שמחד יקלו על הקורא במציאת התוכן הנדרש, ובמקביל יקבעו מתי וכיצד יידרש הקורא לתשלום".
לדברי פרופ' שיזף רפאלי – יו"ר המרכז לחקר המידע באוניברסיטת חיפה, יש שלוש שאלות שאפשר לשאול על דפוס, אינטרנט וקהילה. "שתיים מהן פחות מעניינות: אפשר לשאול את השאלה של איך האינטרנט מחליף את הדפוס. אבל זו שאלה לא מעניינת, כי זה לא בדיוק מה שקורה. זה הרבה יותר מורכב. אפשר גם לשאול מהו המודל העסקי שעל פיו יעבדו אתרי תוכן של אינטרנט בעתיד, אלה שמתיימרים להחליף את הדפוס. גם זו שאלה פחות מעניינת".
"אבל השאלה היותר מעניינת", אמר פרופ' רפאלי, "הוא האופן שבו הקהילה משפיעה על היחסים בין הדפוס לאינטרנט ומעצבת את האופנים שבהם האינטרנט יעצב מחדש את שוק התוכן ויעמיד את הדפוס במקום אחר".
דב אלפון, עורך ראשי של הוצאת "כנרת, זמורה-ביתן, דביר" ומחלוצי האינטרנט בישראל, אמר בכנס כי התכנים הירודים, העתקות של יצירות וטקסטים וניצול האנונימיות של הרשת לביצוע מעשים פליליים – כל אלה מרכיבים את הצד האפל של האופנה החולפת המכונה "Web 2.0".
"ה- Web 2.0 יעלם לדעתי עוד שנה", אמר אלפון, "ויקיפדיה הם כנראה היחידים שישרדו את המשבר הגדול, אך לצידה, ואולי אף מעליה, יצעד ה – Google Online Access. אם תקישו בגוגל את הביטוי, תגיעו לעמוד "סתום", מכיוון שמדובר בפרויקט שכמעט ולא מדברים עליו. אך המשמעות של זה היא שבשלב כלשהו, אולי עוד השנה, צרכנים יוכלו להוריד ספרים מהאינטרנט תמורת תשלום. התוכנית של גוגל מהווה דוגמא לכך שהעתיד שייך לרשת מקבילה, אנינה וסלקטיבית".
העיתונאי והבלוגר הותיק דן גילמור, מנכ"ל The Center for citizen media, אמר בכנס שבעידן הדיגיטלי, סופרים ומוציאים לאור צריכים לחשוב על ספרים לא כעל מוצר שמסתיים בהוצאה לאור ומכירות, אלא כעל יצירת שיח. "בעידן הדיגיטלי, המדיום הופך מהרצאה לשיחה, והכלל הראשון של הקשבה זה שיחה".
גילמור סיפר על ההתנסות שהייתה לו כאשר החליט לבקש מקוראי הבלוג שלו עזרה במידע לספר שכתב. "אנשים הגיבו עם חומרים מעולים. זה היה תהליך מדהים שהפך את הספר שלי לטוב יותר".