השבוע התפרסמה כוונה של גורמים באוצר ליזום ביטול של הפטור שניתן ממס שבח לדירות מגורים , הרעיון שהוצג כבסיס לרפורמה הוא כי על משקיעים בדירות מגורים לשלם מס כיתר המשקיעים (בשוק ההון לדוג').
לשכתו של שר האוצר אמנם הכחישה שמתוכנן כרגע שינוי במדיניות זו אולם אישרה שתוכניות דומות חוזרות ועולות על שולחנה, כך שכרגע אף אחד לא באמת יודע מה הם מתכננים.
כיום זכאי כל אזרח למכירת דירת מגורים בפטור מלא ממס שבח אחת ל-4 שנים
על פי ההצעה של אגף התקציבים לפיה תבוטל האפשרות למכירת דירת מגורים שנייה בפטור ממס ולמעשה, על כל מכירה של דירה שכזו על הדייר יהא חיוב במס שבח..של 20%
לדברי עו"ד אביעד שוב, מומחה לדיני מקרקעין, "הדבר יביא לכך שבעלי דירות רבים המעוניינים למכור הדירה שבבעלותם,יבינו כי יהא עליהם לשלם מס שבח בגין המכירה ולכן הם יעדיפו להשכיר את הדירה תוך קבלת פטור מדמי השכירות המתקבלים ו/או תשלום מס בשעור של 10% מדמי השכירות בלבד.הדבר יגרום לכך שבעלי דירות רבים יעדיפו להשכיר דירותיהם ולא למוכרם, דבר שיביא למחסור בדירות ולעליית המחירים של הדירות שכן ימכרו"
לאלו הסבורים כי אין זה צודק לבטל את מתן הפטורה מלא ממס שבח על דירה שנייה יוזכר כי שעור מס השבח בגין דירות ו/או קרקעות שנרכשו קודם ליום 7 בנובמבר 2001 יכול להגיע ללמעלה מ-42%. ולכן הטלת מס אחיד של 20% לכולם יכול להוות את הפיתרון הטוב ביותר כפי שמסביר עו"ד אביעד שוב, " לא יעלה על הדעת שמוכר נכס מקרקעין אשר רכש מקרקעיו משנות השישים ישלם מס שבח בשעור שיכול להגיע ללמעלה מ-40% ואילו מי שרכש אחרי 2001 או סוחרים בשוק ההון ישלמו מס בשעור 20% בלבד".
עו"ד שוב הוסיף,"המחוקק עשה נכון עת הפחית את שעור מס השבח לכ-20% בגין רכישת הנכסים לאחר יום 7/11/01, אולם עליו להמשיך מהלך זה ולקבוע שעור מס אחיד ללא כל קשר למועד רכישת הזכויות.קביעת שעור מס אחיד בשעור 20%, לבד מכך שתפשט בדיקת חיוב המס, תגרום לכך כי בעלי נכסים רבים מאד, אשר מונעים מכירת הדירה או מקרקעין אך ורק בגלל שעור המס הגבוה הקיים כיום על נכסים שנרכשו לאחר 1 באפריל 1961 ימכרו נכסיהם בשוק החופשי. בכך יוצף שוק המקרקעין במוכרים רבים, דבר שעשוי לתרום להפחתת המחירים הקיימים היום".