"החדשנות אינה נובעת מכך שהכנסת אנשים לחדר ואמרת להם שיצאו עם תוצאה. החדשנות תתרחש בהפסקת הקפה. אנשים מחליפים מידע ופתאום בא הרעיון. ככה באים הרעיונות לילדים, פתאום יש רעיון למשחק חדש", טען ברנרד שרלז, מנכ"ל דאסו סיסטמס, אחת משתי החברות המובילות בעולם המספקות פתרונות לניהול חיי המוצר (Product Life Management – PLM) ותכנון בתלת מימד.
בכנס ECF09 שנערך בפריז, שרלז שרטט את החזון שלו לעתיד פיתוח המוצרים, על פיו הפתרונות הטכנולוגיים שלו יחקו את הדרך בה אנו מייצרים חדשנות וכפי שהוא מגדיר זאת: "לשמר את הגישה לחדשנות". באמצעות שיתוף בתהליך פיתוח המוצרים, בצורה הדומה לזו אותה אנו עושים במציאות. כדי להשיג, הלב של מערכות דאסו פועל בתלת מימד. בתלת המימד טמונה היכולת ליצור שפה משותפת שכולם מבינים – אנשי מקצוע, מנהלים או אנשים מהרחוב. מוצר הדגל של החברה מספק יכולות מתקדמות לעיצוב בתלת מימד, אחת מנקודות המפתח לחזון של שלז, ומוצרים משלימים מאפשרים לשתף את המידע בין גורמים שונים ברחבי העולם. היכולת של אנשים רבים לראות את המוצרים כפי שהם נראים בחיי היום יום יוצרים את השפה האחידה בין האנשים ומאפשר הצגת חזון אחיד.
לא לחינם פתח את מסיבת העיתונאים סרט תדמית הנשא את הכותרת "אם לאונדרדו דה וינצ'י היה משתמש ב- 3D". הסרט שואל מה היה קורה אם לאונרדו היה יכול לשתף בשרטוטים שלו אלפי אנשים, שהיו מבינים מיד כיצד הדברים עובדים. שרלז ממחיש את הצורך בשפה משותפת בסיטואציה בה מנסים לאפיין רעיון או מוצר חדש ולשלוח את הדברים לחוות דעת של 10 אנשים. "התוצאה תהיה אסון", לדבריו. "אפילו את הרשימות של עצמך אתה לא מבין אחרי חצי שנה. צריך פתרונות שיבינו מה אתה רוצה והם ישנו את תהליך החדשנות".
"אנשים לא מחוברים מספיק לממשלות ולארגונים", אמר שרלז בנושא הגישה החדשה שעסקים צריכים לנקוט כלפי צרכנים. "הלקוחות רוצים להפוך לשחקנים.
"החברה צריכה לפרוץ את המגבלות. החדשנות לא צריכה להיות שיפור של דברים שנעשו, היא צריכה להתאפשר במקום של דמיון של דברים שאינם אפשריים".
חברת דאסו הוקמה בשנת 1981 כצורך של חברת חברת התעשייה לתעופה, דאסו אוויאוניקס, בפתרון מחשוב שיתמוך בפיתוח המטוסים שלה. כיום החברות נפרדות לחלוטין, והחזון הרחב של החברה מאפשר לה לפעול ב- 11 מגזרים עסקיים שונים הכוללים קמעונאות, רכב, אלקטרוניקה, וארכיטקטורה. כך, חברת האופנה Guess, הנדרשת לעמוד בקצב ייצור מהיר של פריטים חדשים, משתמשת ביכולת של המוצרים ליצור שפה משותפת כדי להאיץ את היציאה לשוק של מוצרים חדשים תוך שיתוף פעולה בינלאומי בין מעצבים ונקודות ייצור. סוני-אריקסון שלפני כעשור הייתה מייצרת מספר דגמים מוגבל בכל שנה, באמצעות יכולות השיתוף וההדמיה ששילבה במערכת מסוגלת לתמוך בייצור של 45 דגמים בשנה. אחת מהתוצאות המעניינות של יצירת השפה המשותפת על גבי פלטפורמה אחידה היא הקטנת מספר הטעויות למינימום במידע העובר בהזמנות בין שלבי מפעלים הנמצאים במזרח למרכזי פיתוח הנמצאים לרוב במערב.
תפיסת טוויטר ופייסבוק מסייעת בשיתוף מידע
חזון אוניברסאלי כל כך, אינו שכיח בעולם הטכנולוגיה. החזון של גוגל "לארגן את כל המידע בעולם" מוכר מאוד, אך זו חברה הפועלת מול משתמשי קצה והציבור הרחב. חברות טכנולוגיה הפועלות בתעשיה רגילות להתמקד ולהתהדר בחדשנות המוצרים שלהם, ביצועים ממשקים וכו', אך אינן מפתחות חזון ארוך טווח לדרך בה הן ישפיעו על העולם. בדאסו סיסטמס החזון המקיף לחדשנות מוביל את המיתוג של החברה כ"משנה את העולם" לעולם חדשני, אך גם מניע תהליכים בתוך החברה.
את השיתופיות לה החברה מטיפה היא מיישמת באמצעות מערכות טוויטר ופייסבוק פנימיות. המערכת שנקראת Swyng (Say what your פותחה למעשה על ידי שני מתמחים שמעסיקה החברה. החברה גם מפעילה בלוג וחשבונות טוויטר במשרה מלאה, ששניהם הפכו לפופולאריים מאוד בקרב לקוחות ושותפים.
היכולת לפעול לאור חזון מאפשרת לחברה להיות גמישה כדי לפעול בתחומים משיקים שאינם בליבת העסקים. כך החברה מינפה את הטכנולוגיה שלה כדי לפתח קמפיין עם נסטלה והסטודיו של לוק בסון (המאפשר לשחק משחק מחשב הנשלט באמצעות סיבוב קופסת דגני הבוקר (https://www.youtube.com/watch?v=TzCMAgVrPFc). טכנולוגיית התלת מימד גם מאפשרת לפתח משחקים כמו פיתוח מערכת לדמות הוירטואלית לארתור והמינימונים (https://minimoys.3ds.com/)
הצורך להציג חדשנות הביא את מנכ"ל החברה לפתוח סטודיו עיצוב בתוך החברה. יחידה הפועלת בלב החברה ותפקידה לסייע ללקוחות בכל התעשיות בפרויקטים ייחודים ובמקביל לזהות נקודות בעייתיות במוצרי החברה ולפתח תפיסות חדשות. היכולת לראות דברים לרוחב המגזרים מספקת נקודת מבט חיצונית ובלתי תלויה.
בעקבות פגישה במטוס, גייס לחברה ברנרד שרלז את אן אסנסיו, מעצבת מוצר מכוכבות התחום בצרפת אשר הייתה אחראית על עיצוב דגמי רנו רבים ומצליחים. לאחר 20 שנה בתעשיית הרכב (8 שנים ב- GM) המעבר מחברת תעשייה קמעונאית לתחום ה- B2B לא היה ברור מאילו, אך הוא אפשר להביא תפיסות מעולם עיצובי החושב על שימושיות הלקוח בראש. התפיסה העיקרית שאן מובילה היא העיצוב ה"יפה" כבר לא עובד וכיום האנשים רוצים להיות חלק מהמוצר.
פתרונות דסאו: עיצוב מוצר כאמצעי לקידום המכירות
"עיצוב מהווה את הקרבה ללקוח. זה יותר מאשר לעשות דברים שנראים טוב", אומרת אסנסיו בראיון לאולמרקטינג. "חלק מהמודלים העסקיים של המותגים המובילים לא עובדים. תעשיית היופי לדוגמא, שהשתמשה בפרדיגמה של רכישת חלק מהיופי של הדוגמנית או האריזה. אנשים כיום רוצים להיות שחקנים לצד החברה והמשווקים. אחרי המיתוג, השיווק, העיצוב הקלאסי, עכשיו מדובר בייצור שיחה עם הלקוח".
במסגרת הכנס הוצג פתרון ה- V6 של דאסו אשר מאגד את כל פלטפורמות ניהול חיי המוצר והשיתופיות של החברה למערכת אחת שמאפשרת עבודה חלקה לאורך כל חיי המוצר, תוך מזעור של טעויות וחסכון בעלויות התפעול.