מדירה קטנה בשערי תקווה, מתנהל אחד ממאמצי ההסברה המאסיביים ביותר לטובת ישראל ברשת. המיזם, שנקרא 'קומנדו הסברה', הפועל בסיועם של אלפי מתנדבים ישראלים וזרים, חושף עשרות מיליוני גולשים ברחבי העולם למאות סרטונים וחומרי הסברה תומכי ישראל מדי יום.
מיזם 'קומנדו הסברה' החל לאחר שמשפיעני רשת ישראליים לא מעטים דיווח על חסימת הפרופיל שלהם בפייסבוק, בעקבות העלאת פוסטים וסרטונים התומכים בעמדת ישראל. חסימה זו ארעה, משום שפייסבוק מגביל את מספר הפוסטים הפוליטיים שגולש ספציפי יכול לשתף ביום בודד, וכשעוברים את המגבלה הזו, הגולש פשוט נחסם.
המיזם של 'קומנדו הסברה', הוא למעשה מערכת אינטרנטית מורכבת, המאפשרת לאלפי גולשים לשתף סרטונים ופוסטים, במאות קבוצות פופולאריות ברחבי העולם, בשני קליקים. כל גולש משתף רק כארבעה פוסטים ב-48 שעות, בפעולה הלוקחת מספר שניות עד דקה. משום שהמיזם כולל אלפי מתנדבים, כמות הפוסטים שהמערכת מאפשרת לשתף היא אדירה, ונחשפת לעשרות מיליוני גולשים בכל יום.
מייסד המיזם הוא בועז דרי, מתכנת צעיר שאיבד חבר קרוב מאד בטבח בעוטף, וקרוב משפחה בימי המלחמה הראשונים. דרי מעיד שכבר במהלך השבוע הראשון של ההלם והאבל, הוא הרגיש שהוא חייב לעשות משהו. מסביב כולם היו פגועים ומלאי זעם, וזה התבטא, בין השאר, בפיד בפייסבוק ובווטסאפים, אבל מנגד, התקשורת לא הפסיקה להתלונן על וואקום הסברתי, על סילופי עובדות, ועל לחץ על ישראל להגביר או להפסיק את המלחמה מול החמאס.
"זיהיתי שכמעט כל הציבור משתף את התכנים בעברית ועל הפרופיל האישי שלו ומעטים מאוד האנשים שמבצעים את הפעולות המתאימות שהן שיתוף תכנים באנגלית לקהלי יעד מתאימים". לדבריו, מי שמשתף את החברים בפוסטים, בעצם משכנע את המשוכנעים. חלק אמנם פעלו מטעם עצמם באנגלית, למשל כל מיני ספורטאים מפורסמים, שהעידו שפייסבוק ופלטפורמות אחרות חסמו אותם.
"אני מכיר את הפלטפורמות האלה מקרוב, ויש להן כללים ומגבלות מאד ברורים", אומר דרי, "כללים שמאפשרים לגולשים להפיץ רק מספר מוגבל של פוסטים עם עמדה פוליטית נחרצת או שנויה במחלוקת, בכל יום. כך למעשה ננטשה הזירה ההסברתית בפייסבוק – הרשת החברתית הגדולה ביותר בעולם, המאגדת שלושה מיליארד משתמשים".
דרי זיהה צורך, והחל לפתח מערכת אינטרנטית על המחשב האישי בבית, שמטרתה להפוך כל גולש שירצה בכך, לשגריר הסברה של ישראל, בתוך שני קליקים. בין לבין, הוא החל לפרסם קריאות לסיוע בקהילות של מפתחים, ובין חבריו. יאיר אור חן, חבר קרוב, נרתם גם הוא למאמץ, וסייע לדרי למצוא פתרונות טכנולוגיים לאתגרים שהמערכת שפיתח הציבה.
דרי: "מספר ימים לאחר שהתחלתי את הפיתוח הבנתי שצריך כאן מנגנון קהילתי שיפעיל את לוחמי ההסברה באופן יום יומי ושיטתי. פניתי לאריה דובדבני, חבר מוכשר, שאמר לי: ״כל מה שצריך לטובת המדינה – אני איתך!״ ומשם התקדמנו והובלנו יחד את הפרויקט בקצב שיא, הן בפן הטכנולוגי והן בפן הקהילתי.
איך בדיוק פועלת המערכת?
דרי: "כל אחד ואחת שרוצים להפוך לשגרירים של קומנדו ההסברה הישראלי, יכולים לעשות זאת תוך מספר שניות. כל מה שצריך זה להיכנס לאתר שלנו – ושם הכל מוכן לפעולה".
לדברי דרי, המערכת מציגה בפני הגולש תוכן נבחר, על פי רוב סרטון וידיאו קצר, שנבחר בקפידה על ידי צוות הקומנדו, שאליו גם מוצמד טקסט מקדים וייחודי באנגלית, שנכתב על ידי קופירייטריות מקצועיות. בפני הגולש גם מוצגת קבוצת פייסבוק שנבחרה מבין מאות אלפי קבוצות פעילות ברשת החברתית, שבה הוא עתיד לפרסם את הפוסט. בלחיצת כפתור הוא מצטרף לקבוצה, ובלחיצת כפתור נוספת הוא מפרסם את הפוסט עם הסרטון.
כאמור, כל גולש שמצטרף למיזם 'קומנדו הסברה', יתבקש לשתף לא יותר מ-4 פוסטים פעם ביומיים, כדי למנוע חסימה.
דרי: "הרעיון הפשוט הזה, לכאורה, הציב בפנינו אתגרים לא מבוטלים, שאת חלקם פתרנו טכנולוגית, ואחרים נעשים על ידי עשרות מתנדבים. שתי מתנדבות מסייעות לנו בבחירת הסרטונים המתאימים ביותר לשיתוף. אנחנו נעזרים גם במנהלת התוכן טל לינדנבאום ובצוות של קופירייטרים העובדים בהתנדבות, לאחר שעברו הכשרה והכוונה, מידי מומחים בתחום התוכן וההסברה העולמית.
צוות התוכן אחראי על ניסוח הפוסטים המקדימים באנגלית לאותם סרטונים, כך שיהיו ברמה גבוהה, קולחים, מגוונים, ומעניינים. אנו כמובן גם נעזרים בתוכנות AI על מנת לגוון את הטקסטים, ולמנוע חזרתיות.
וכמובן, קיים גם הצורך למצוא קבוצות פייסבוק מספיק פעילות ומשפיעות, וכאלה שמאפשרות שיח שבו מוצגת עמדת ישראל, שלשם כך אנחנו תופרים בימים אלה פתרון טכנולוגי".
לדברי דרי, מה שלא ניתן למדוד אותו, מאבד את ערכו. בשביל למדוד את ההשפעה של המיזם, הוא החליט לשתול בכל פוסט שעולה במערכת, האשטג ייחודי. למעשה, מדובר בשורת אותיות ומספרים אקראית ארוכה וייחודית, שנפתחת בסימן של האשטג #.
לדברי דרי, הדבר מאפשר, כמעט בכל רגע נתון, לבדוק כמה פוסטים שכוללים את ההאשטג קיימים ברשת. לדבריו, בימים אלה, מספר הפוסטים הייחודיים האלה חצה את ה-100 אלף. כלומר, הפוסטים הייחודיים שנוצרו באמצעות המיזם, זכו עד היום ללמעלה מ-100 אלף שיתופים. פוסטים אלה משותפים כאמור בקבוצות מאד גדולות ופעלתניות בפייסבוק, ועל כן, פוטנציאל החשיפה שלהם הוא עצום.
אלפי מתנדבים
על גיוס המתנדבים, ועל הקמת המערך ההסברתי האינטנסיבי סביב המיזם, הופקד כאמור אריה דובדבני, איש עסקים צעיר, המגיע מבית חרדי, שבין השאר מפעיל בית קפה באשדוד, שמושבת בימים אלה עקב המצב. גם דובדבני הרגיש את האירועים במעגל הקרוב. שני עובדים מבית הקפה שלו באשדוד נרצחו בטבח הנורא במסיבת 'נובה'.
דובדבני: "אני הופקדתי על מערך המתנדבים. התחלתי בהקמת קהילת קומנדו הסברה כשבימים הראשונים היינו עשרות מתנדבים. למרות שזה לא מעט מתנדבים, הבנתי שעם כל המאמץ, אנחנו יכולים לייצר אפקט של טיפה בים, ולכן המשכנו לגייס בכל הכוח עוד ועוד מתנדבים. בימים אלה משתפים איתנו פעולה אלפי מתנדבים מכל קצוות העולם, אנשים שראו את הפעילות שלנו, וביקשו להצטרף ולסייע לנו להפיץ את התוכן התומך בעמדת ישראל".
לדברי דובדבני, כיום פועל יחד עימו צוות של 12 מנהלי קהילות בוואטסאפ ובפייסבוק בשפות שונות. בימים אלו גם נרתמה למאמץ אחת מהשגרירויות של ישראל באמריקה הדרומית לתרגום האתר והתכנים שבו, כדי להרחיב את הפעילות של המיזם גם לדוברי ספרדית.
הפן המשפטי והבינלאומי
תחושת השכנוע הפנימי והצדק חשובה. אבל לא פחות חשוב ממנה, הרקע העובדתי והמשפטי, שעליו יבוססו טיעוני ההסברה, כך שהטיעונים לא רק יישמעו, אלא גם יהיו מבוססים בחוק הבינלאומי, ישכנעו ויהפכו לבעלי השפעה רחבה.
על הצד הזה אחראית עו"ד אווה שטיינמץ, שהתגייסה למיזם, ותורמת מהידע המשפטי הנרחב שלה בזכויות אדם ובזכויות ילדים. בד בבד, עומלים עו"ד שטיינמץ ומשרדה, בהתנדבות, בהסדרת אפוטרופסות ומשפחות אומנה לילדים שהוריהם נחטפו או נרצחו בטבח בעוטף עזה.
גם עו"ד שטיינמץ הגיעה אל 'קומנדו הסברה' כנפגעת במעגל הקרוב, לאחר שאיבדה כעשרה מכרים ובנים של חברים קרובים בטבח ובלחימה.
"כמי שעוסקת שנים רבות בזכויות אדם, בעומק המשפטי של חוקי מלחמה של זכויות קטינים והגנה עליהם מפני חטיפות וסחר", אומרת עו"ד שטיינמץ, "גיליתי, כמו כולנו, שחזית ההסברה של ישראל לוקה בחסר. והכוונה להסברה מהן בדיוק זכויות אדם, ואילו זכויות אדם חוללו בצורה קשה בימי הטבח. כמו כן, שאלות כמו: מה בדיוק הופך מעשים מסוימים לפשעי מלחמה, ואיפה עובר הקו בין אלימות אזרחית או צבאית לבין פשעי מלחמה?"
"חשוב מאד להדגיש, בכל מאמצי ההסברה שלנו", אומרת עו"ד שטיינמץ, "שאנחנו לא שני עמים שנלחמים זה בזה. זו לא מלחמה על גבולות וחופש. זו מלחמה בין בני אנוש לבין חוטפי ורוצחי תינוקות. וזה חייב להדהד בכל העולם ולא להשאיר ספק בשום מקום. וזה יקרה רק בזכות הסברה מתקדמת, עכשווית, דיגיטלית בדיוק כמו שיש לנו כאן בקומנדו הסברה".
שר התפוצות עמיחי שיקלי הבטיח תמיכה
קומנדו הסברה זכה לבולטות רבה באקטון המיוחד שעסק בהסברה ישראלית בחו"ל, ונערך בהשתתפות משרד החוץ ודובר צה"ל. במסגרת האקטון שנערך במטה "אחים לנשק", נפגשו דרי ודובדבני עם קצינים בכירים במערך דובר צה"ל, וכן עם, בכירים במערך ההסברה הישראלי, כולל איש משרד החוץ לשעבר, מר יצחק אלדן, מייסד ומנהל בית הספר לשגרירים ישראלים, ונשיא מועדון השגרירים בישראל, אשר הצטרף גם הוא כמתנדב למיזם.
לאחרונה, בעקבות הגלים שיצר המיזם, נוצר גם קשר בין משרדו של שר התפוצות עמיחי שיקלי לבין מנהלי המיזם. שיקלי הזמין את דרי ודובדבני אליו למשרד, והבטיח לסייע להם לזכות במימון על מנת לסייע בהמשך פיתוח המערכת. הכוונה כי המערכת תמשיך להוות כלי משחק אפקטיבי ברשתות החברתיות גם בעתיד, היות ובעיית ההסברה הישראלית לא החלה לאחר הטבח ביישובי העוטף, ולא תסתיים בתום מלחמת 'חרבות ברזל'.
איך בפועל נבחרים הפוסטים שאתם מפיצים דרך המערכת?
דרי: "יש לנו צוות של ניהול תכנים, הקהילה ממליצה על תכנים, מנהלת התוכן בוחרת בקפידה תכנים מתוך עשרות ומאות המלצות יומיות תוך בחינת עומק של היתכנות התפוצה והפעלה אנושית של תגובה. אנחנו כרגע בתהליך פיתוח של תוכנה שתנטר האם קבוצה היא פרו ישראלית, או באמצע, או בכלל פרו חמאס – כך שיועלו תכנים המותאמים לכל קהל יעד".
האם כל התכנים הם באנגלית? האם יש גם בשפות אחרות?
דרי: "כרגע אנחנו פועלים רק באנגלית משתי סיבות. הראשונה היא שאנגלית היא השפה השנייה של מאות מיליונים ברחבי העולם. סיבה שנייה היא שארה״ב ובריטניה הן מעצמות שהדעה שלהן מהותית לישראל מבחינת אשראי מדיני והטלת וטו על החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. כאמור, בימים אלה אנחנו עומלים על הוספת ספרדית, שפה שבה דוברים מאות מיליונים נוספים ברחבי העולם, ובטווח הארוך יותר, אני בטוח שנצרף עוד שפות".
לדברי דרי, הבחירה בפייסבוק כפלטפורמה להפצת המסרים נבעה מכך שזו עדיין הרשת החברתית הגדולה והפעילה ביותר בעולם, (3 מיליארד משתמשים). לדבריו, בפייסבוק ניתן להגיע לקהילות בחו״ל בקלות ולפרסם להם תכנים בשפה שלהם מבלי הצורך בקהילת עוקבים שנבנית לאורך שנים.
בכמה קבוצות בפייסבוק אתם מפרסמים כיום את התכנים?
לדברי דרי, בכל יום מצורפות למערכת מאות קבוצות חדשות, ובימים אלה מתפרסמים התכנים שלנו ביותר מ-800 קבוצות. מדובר על קבוצות מאד פעילות, שהחשיפה המצטברת שלהן מגיעה למאות מיליוני משתמשים. "הנקודה המעניינת יותר היא לא רק כמות הקבוצות, אלא גם האיכות שלהן. באמצעות הטכנולוגיה אנחנו מסוגלים לבחור קבוצות תוססות ופעילות עם רלוונטיות מקסימלית לנושא" אומר דרי.
כמה חברים פעילים יש כיום בקומנדו הסברה?
"כיום קהילת קומנדו הסברה מונה למעלה מעשרת אלפים מתנדבים, שחלקם פועלים על בסיס דו יומי וחלקם בתדירות נמוכה יותר. בימים אלו מתגבשות קבוצות נוספות של פעילים בעדה הדרוזית, מהמגזר החרדי וכן מתנועת 'נוער בחזית' החברים בתיכון בכפר סבא.
האם מי שמפיץ את המסרים במערכת עלול להיחסם על ידי פייסבוק?
דרי: "שימוש אישי והפצת תכנים בלתי מבוקרת בפייסבוק עלולה לחסום את המשתמש. אצלנו בקהילה פיתחנו מנגנון המגן על שגרירי ההסברה והמערכת מגבילה את כמות הפרסום (באופן הדרגתי) על מנת שהמשתמש לא יחסם ויוכל להמשיך במלאכת ההסברה. אנחנו בבקרה מלאה גם על התהליך הזה".
כמה פוסטים אתם מפרסמים ביום? כמה גולשים נחשפים אליהם?
דרי: אנו מאפשרים העלאה של אלפי פוסטים מידי יום, לכאלף קבוצות ברחבי פייסבוק. הקבוצות הנבחרות הן קבוצות שוקקות, שמכילות יחד כמה מאות מיליוני גולשים. במצטבר, החשיפה שהמערכת הזו מאפשרת היא אדירה, ואין מערך שדומה לה בהסברה הישראלית כיום".
מה היעד שלכם, מבחינת כמות מתנדבים?
דרי: "גם בזירת הלחימה שלנו, ברשת, אנו מעטים מול רבים. מיליוני תומכי טרור בכל העולם ממלאים את הרשת בכמויות אינסופיות של שקרים, ולכן ככל שנגדל, נצליח להגיע לעוד ועוד אנשים. כך נוכל להשפיע על השיח הציבורי בצורה רחבה ומשמעותית יותר".
לדברי דרי, ל'קומנדו הסברה' יש יתרון בולט, משום שהוא מאפשר העלאה של תכנים דרך חשבונות אמיתיים ולא דרך בוטים, עובדה שמגדילה את האימפקט בשיח העולמי, בצורה משמעותית. "היות וכל יוזר בפייסבוק מוגבל בכמות הפצת התכנים שהוא יכול להעלות ביום ובשבוע" אומר דרי, "כל שגריר הסברה נוסף שיצטרף אלינו יסייע באופן ישיר להגברת ההסברה לטובת ישראל בזירה הבינלאומית".
מה הצורך הכי דחוף שלכם עכשיו?
דרי: "חד משמעית – משפיעני רשת! חסרים לנו משפיעני רשת כרגע, שיספרו לגולשים שלהם עלינו, התכנים שאנחנו משתפים מבוססים על תכנים של משפיעני הרשת ולכן יש כאן תועלת הדדית. ככל שהיוזמה הזו תופץ יותר בקרב ישראלים, ובקרב אוהדי ישראל בעולם, ככה יצטרפו אלינו יותר מתנדבים. אין לי ספק שפרסום שלנו, אפילו על ידי משפיען רשת אחד, שיש לו עשרות אלפי עוקבים, יכול להכפיל ולשלש את המיזם שלנו, ובכך להגביר את הקול שלנו בעולם בצורה משמעותית. אז כן, אנחנו צריכים שמשפיעני הרשת שאכפת להם מההסברה של ישראל בעולם, יספרו עלינו, ויבקשו מהעוקבים שלהם להצטרף אלינו ליוזמה ובכך יתרמו גם להסברה וגם להפצה של תכני ההסברה שלהם".
"כולנו איבדנו קרובים ומכרים"
דרי: לצערי בסוף השבוע הראשון לאחר אי וודאות רבה בימים הראשונים התבשרתי שבן דוד שלי, רז פרץ ז״ל, מ״פ בגולני, נפל על הגנת עוטף עזה, לאחר שחיסל לא מעט מחבלים. ממה שהבנתי, קרב הגבורה שלו הציל עשרות חיילים במפקדה. מספר ימים לאחר מכן התבשרתי על נפילתו של חיים כצמן ז״ל, חבר מהתיכון ומוזיקאי שניגנו יחד בעבר. הוא היה בכיתת הכוננות של קיבוץ חולית, ונפל תוך כדי לחימה בהגנה על חברי הקיבוץ נגד מרצחי החמאס".
"שבוע האבל הראשון היה רגע של שבר. הרגשתי שאני מתפרק מעצב. שבוע של שכול ואבדן. השבוע הזה היה הטריגר שהטעין אותי באנרגיות שלא ידעתי שיש ברשותי והכריח אותי לעשות מעשה. אני מאמין שיש לנו אחריות בכל מה שקורה, לטוב ולרע. אם אני יכול לעשות משהו ואני לא עושה – אני אחראי! ואם יש לי יכולת לתרום למאמץ המדיני שייתן גיבוי למאמץ הצבאי לנצח ולהכריע – אני חייב לעשות את זה. וזאת התודעה שאיתה נכנסתי ליוזמה הזו ולמאמץ ההסברתי".
דובדבני: "אני נשאבתי לתוך האירועים, כמו כל עם ישראל, כבר בשעות הראשונות, אז נודע לי שנעמי ביכר ז"ל, שעבדה אצלי כמלצרית, ודביר רחמים ז"ל שהיה משלוחן שלנו, הוכרזו, כבר בשעות הראשונות, כנעדרים.
"כעבור כמה ימים של דאגה קשה הגיעה הבשורה המרה. אתה רואה ילדים שסך הכל רצו לחגוג את החיים וליהנות ממסיבה טובה, נרצחים בצורה כל כך מחרידה וטרגית. זה גרם לי להבין שאני צריך לעשות הכל כדי שלצה"ל יהיה את הזמן והכלים לסיים את המשימה, כך שביטחונם של האזרחים פה יובטח. ועוד דבר נהפך למאד ברור בימים האלה עבורי. אף אחד לא יודע מה יקרה מחר, ואם יש לי את הזכות והיכולת לפעול למען העם והמדינה שלי – זה מה שאני אעשה בכל הכוחות והמשאבים העומדים לרשותי".
עו"ד אווה שטיינמץ מעידה גם היא על מספר רב של מכרים שנרצחו ונהרגו בטבח ובקרב. "דבי ושלומי שחר-מתיאס ז"ל, זוג מכרים, נרצחו בביתם" היא מספרת. "גם בנו של חברי הטוב דייב אזר – עיליי ז"ל, נפל בבסיס בו שירת. גם דניאל וולדמן ז"ל, בתו של חברי אייל וולדמן – נרצחה, והרשימה ארוכה, וכוללת גם ילדים של חברים קרובים שלנו שנרצחו בטבח ביישובי העוטף. מעבר לכך, אני מכירה גם באופן אישי את עו"ד עמית סוסנה, שבתחילה הוכרזה כנעדרת, ורק לאחר תקופה ארוכה נודע שנחטפה, ולמרבה ההקלה והשמחה, שוחררה לאחרונה משבי החמאס".
להצטרפות לקומנדו הסברה כמתנדבים, גלשו לאתר https://facts-commando.com או חפשו פשוט בגוגל "קומנדו הסברה". באתר תוכלו לראות סרטון קצר על המיזם, להצטרף לקהילה ולפעול בו באופן מיידי.