מסעות הסברה הכוללים יחסי ציבור ופרסום מפחיתים את החשיפה לשמש בקרב הציבור

מחקר חדש של המרכז למחלות עור בעיר בוקסטנהוד שבגרמניה בדק את יעילות מסעות ההסברה להתנהגות נכונה בשמש שנערכו בגרמניה בשנים האחרונות. איגוד רופאי העור בגרמניה בנה תוכנית המגדירה את המסרים המתאימים לכל קבוצת גיל לאורך החיים. התוכנית מיושמת בקרב תינוקות החל מגיל שנה ועד לילדים עד גיל 6, נוער בגילאי 12-17, מבוגרים, הורים ובחלק מהקבוצות הייתה גם חלוקה פנימית נוספת.



מסעות ההסברה לוו ביחסי ציבור נרחבים וכללו מסיבות עיתונאים, פרסומות בטלוויזיה, בקולנוע ובשלטי חוצות. בבדיקה והערכה לפעילות ההסברה נמצא כי לאחר 16 שנה של תוכניות משולבות בנושא, נצפה שינוי התנהגותי והחשיפה לשמש פחתה באופן משמעותי ביותר. לדוגמה, אחוז האוכלוסייה שקיבל כוויות שמש באותה שנה בה נבדקה ההשפעה של מסעות ההסברה, ירד מ-25.9% ב-1989 ל-17.5% ב-2002, שינוי הצפוי לתרום להפחתה בתחלואה ובתמותה מסרטן עור בעתיד. לדברי החוקרים, מאחר ואי אפשר למנוע לחלוטין חשיפה לשמש, אשר בעלת תפקיד חשוב בייצור ויטמין D, מסעות הסברה בציבור חייבים להיות ברורים ומדויקים. המחקר יתפרסם במלואו בגיליון הקרוב (יולי 2006) של כתב העת המדעי להתפתחויות בביופיזיקה וביולוגיה מולקולרית.



נאוה עינבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן בתגובה כי: "מחקר זה מוכיח באופן מובהק כי ביכולתה של טקטיקה של רפיטציה, הכוללת העברת מסר אחיד במגוון אמצעי התקשורת השונים למשך מספר שנים, ליצור שינוי התנהגותי ולהביא את הציבור לאמץ כללי הגנה שבכוחם להקטין את הסיכון לסרטן העור ולעצור את מגמת העלייה של סרטן העור. מאז יזמנו את מבצע שבוע המודעות לסרטן העור, לפני 14 שנים, במסגרתו אנו עורכים בדיקות חינם ומטמיעים מסרים אודות הסכנה שבחשיפה לשמש – עלו באופן ניכר שיעורי האבחון של סרטן העור ובמקביל החלה מגמת ירידה במספר החולים החדשים. גם על פי סקר שערכנו השנה באגודה למלחמה בסרטן, מסתבר כי קיימת מודעות גבוהה ביותר בקרב הציבור הישראלי לנזקי השמש ורק 6% דיווחו כי נכוו השנה כתוצאה משיזוף מוגזם. עוד עולה מהסקר כי 29% מהישראלים נכוו בתקופת הילדות, 13% נכוו בחמש שנים האחרונות ואילו רק 49% לא נכוו כלל".



עינבר הוסיפה כי: "משאלה נוספת בסקר שערכנו עלה שרוב הציבור יודע מהם נזקי השמש חוץ מסרטן העור. במסגרת הסקר נשאלו המשתתפים מהם נזקי השמש וניתנה להם האפשרות לענות על יותר מתשובה אחת. כ – 89% מקרב הציבור הרחב, ידעו כי השמש גורמת לסרטן העור, כ – 60% ידעו גם כי השמש גורמת לכתמים על העור ורוב הציבור כלומר 54%, ידעו גם כי קמטים נגרמים מהשמש".



האם קיבלת כוויה מהשמש כתוצאה משיזוף מוגזם ואם כן מתי ?


























האם קיבלת כוויה מהשמש כתוצאה משיזוף מוגזם ואם כן מתי?


כן, בשנה האחרונה


5.9%


כן, במהלך חמש השנים האחרונות


13 %


כן, בתקופת הילדות


29%


אף פעם לא


48.6%


לא זוכר


3.5%


סה"כ


100%




עד כמה שידוע לך, מהם לדעתך נזקי השמש?


















סרטן העור


89%


גם כתמים על העור


60.4%


גם קמטים


54%


לא יודעים כלל


4%



הבדלים קטנים בין רמת המודעות של נשים לבין זו של גברים:

























סרטן העור


קמטים


כתמים על העור


לא יודעים


גברים


88.2%


47.9%


53.9%


6.1%


נשים


89.7%


59.7%


66.6%


2.0%



יצוין כי הסקר נערך בחברת Market Watch. והתבצע באמצעות משאל טלפוני ממוחשב, בסוף חודש אפריל 2006 והשתתפו בו כ – 500 מרואיינים, המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה דוברת העברית בישראל. זהו שיעור נמוך, ביחס לסקרים אחרים שנערכו בעולם.


בתמונה: נאווה ענבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן.

אולי יעניין אותך

 וקס צילום עדו לביא (Large)
 צוואר הרחם - האגודה למלחמה בסרטן
 חיים בריא מפחית משמעותית את הסיכון לסרטן - תמונה אילוסטרציה - האגודה למלחמה בסרטן-022
cpgr-sm-key-visual-1920x1080

שתפו את הכתבה

הכתבות החמות

BOSE - מחיר מומלץ לצרכן - 1490שח צילום באדיבות המותג (1)
 גלידה נינג'ה צילום יחצ
 ביבר הררי - למייל - צלמת לילך רז(5)
בכיר בחברה גדולה שעבר אירוע מוחי חמור יזכעובד בכיר בחברת גדולה נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות אירוע מוחי קשה שפקד אותו. עקב האירוע החלה חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח אובדן כושר עבודה, להעביר לו תגמולים חודשיים גבוהים. אך כעבור תקופה, ומבלי שחל שיפור במצבו של הבכיר, קבעה חברת הביטוח כי הוא יכול לשוב לעבודתו, והפסיקה באחת את תשלום התגמולים. בצר לו, פנה הבכיר לעורכת הדין לירון ביבר-הררי ממשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, אשר הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לביהמ"ש השלום בבת ים. על פי התביעה, התובע עבר אירוע מוחי שהותיר אותו עם מגבלות רפואיות משמעותיות. הוא סובל משיתוק חלקי בפנים, הפרעות בשמיעה ובראייה, כאבים והגבלות בתנועה, חוסר שיווי משקל, נפילות וקשיי דיבור, שפגעו ביכולתו לעבוד בתפקידו הקודם ולתקשר עם הסביבה. חרף המגבלות הקשות, חברת הביטוח הכירה באובדן כושר העבודה שלו רק במשך כשנה וחצי. לאחר מכן דחתה את תביעתו להמשך תשלום התגמולים, בטענה כי מצבו השתפר והוא מסוגל לחזור לעבודה. אל התביעה צורפה חוות דעת של מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע וקבע כי הוא אינו מסוגל לשוב לתפקידו הקודם וכי הוא סובל מאובדן כושר עבודה לצמיתות. לדברי עו"ד ביבר הררי, התנהלות חברת הביטוח מנוגדת לחוזה הביטוח ונעשתה שלא בתום לב. "התובע רכש כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה, וכעת, כשהוא זקוק לתגמולים המגיעים לו על פי הפוליסה, החברה מסרבת לשלם לו", ציינה. לאחר הגשת התביעה לבית משפט השלום בבת ים, הגיעו הצדדים להסכם פשרה. על פי ההסכם, ישולמו לתובע תגמולים בסך כ- 850 אלף שקלים, הכוללים פיצוי בגין אובדן כושר עבודה והוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין. כבוד השופטת אידית קליימן-בלק מבית משפט השלום בבת ים אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין. לדברי עו"ד לירון ביבר-הררי: "אני שמחה על הפשרה שהושגה בסופו של דבר, לאחר שנאלצנו להגיש תביעה נגד חברת הביטוח. הפיצוי לו יזכה מרשי ודאי יסייע לו בהתמודדות עם המגבלות הקשות שנגרמו לו בעקבות האירוע המוחי בו לקה. מקרה זה מדגיש את החשיבות העליונה של העמידה על זכויות המבוטחים מול חברות הביטוח, במיוחד כאשר אלה בוחרות להתנער מחובותיהן". עו"ד לירון ביבר-הררי https://www.biber-law.co.il / עוסקת בתביעות סיעוד וביטוח, ומייצגת מבוטחים מול חברות הביטוח השונות. היא שותפה במשרד עורכי הדין ביבר לקואה חייקין הררי, העוסק בתביעות ביטוח, נזקי גוף ודיני עבודה.ה בפיצויי עתק לאחר מאבק ארוך מול חברת הביטוח