ארה"ב שהצביעה נגד סירבה לחתום על הכללים כפי שאושרו. אליה הצטרפו מיד גם אוסטרליה, קנדה, קוסטה ריקה, ומדינות שונות באירופה. המשלחת המצרית הפתיעה בעמדתה נגד הכללים לאורך הוועידה.
איגוד האינטרנט הישראלי עקב בדאגה אחר המתרחש במהלך השבוע האחרון בדובאי תוך תקווה לתוצאה מוצלחת, לפיה הוועידה תביא להסכמות שיאפשרו צמיחה, חדשנות ושיתופי פעולה בינלאומיים. אחד הנושאים שהיו צריכים לרדת מסדר היום של הוועידה, לדעת האיגוד ומדינות דמוקרטיות רבות אחרות, הוא התייחסות להגבלות תוכן ברשת, העלולים להביא לפגיעה מיידית בחופש האינטרנט. למרות זאת, ועידת WCIT של האו״ם ננעלה אמש באישור הכללים המעבירים את השליטה על האינטרנט לידיהן של ממשלות. ההצעה, אשר הוצעה על ידי מדינות סוריה, רוסיה ועוד, התקבלה, באופן לא מפתיע אך מאכזב, ברוב של 89 מדינות ואושרה על ידי הועידה.
מיד לאחר הכרזתו של יו"ר הועידה כי הכללים החדשים אושרו, הודיעה משלחת ארה"ב כי לא תחתום על הכללים כפי שאושרו. לסירובה של ארה"ב לחתום על הכללים החדשים הצטרפו מיד גם אוסטרליה, קנדה, קוסטה ריקה, מדינות שונות באירופה ועוד. ארה"ב טוענת כי בכך שלא חתמה על הכללים, אין היא מחויבת להם ואלא לכללים הישנים מ-1988.
העמדה המפתיעה ביותר בכנס, המדגישה כי אין מדובר בהכרח בקרב בין מזרח ומערב שייכת דווקא למשלחת מצרים. נציג המשלחת הודיע כי מצרים תומכת ברשת חופשית, בפיתוחה והתפשטותה בקרב אזרחיה. סינון תכנים וצנזורה, הדגיש הנציג המצרי, לא צריכים להיעשות במסגרת ה-ITRs אשר צריכים להישאר כעקרונות-על ולא להיכנס לפרטים. עוד הוסיף הנציג המצרי, כי ה-ITRs לא צריכים לעכב מוסדות של בעלי עניין כדוגמת ICANN או ISOC מלהמשיך ולבצע את תפקידיהם ביעילות, אלו צריכים להמשיך לקדם את האינטרנט ולהשפיע על יחידים ועל החברה. למרות הסתייגותה לאורך הוועידה, ברגע האמת, הצביעה המשלחת בעד הכללים והצטרפה למדינות שהצביעו בעד העברת השליטה לממשלות.
אז מי יחזיק בשאלטר של האינטרנט?
המשמעות העיקרית הנובעת מהכללים שאושרו היא העברת השליטה על האינטרנט מידי הציבור וגופים הפועלים במתווה של בעלי עניין רבים (multi stakeholders) לידי ממשלות ובכך לאפשר להן לשלוט על האינטרנט, לחסום ולצנזר תכנים וכיוצא בזה. לרוב, מתקבלות ההחלטות בוועידות אלו פה-אחד ואילו רק במקרים קיצוניים מגיעים להצבעה כפי שנאלצו להגיע במפגש זה.
הועידה הסתיימה בדרך הגרועה ביותר שהייתה יכולה להסתיים וגזרה את גורלה של האינטרנט. את הנזק שנגרם, נרגיש ככל הנראה בשנים הקרובות בחקיקות שיצוצו בכל רחבי העולם, אך אין ספק כי האינטרנט כפי שאנו מכירים היום לא תישאר כך עוד זמן רב.
עו"ד מי-טל גרייבר שורץ, סמנכ"ל קשרי ממשל ומשפט באיגוד האינטרנט הישראלי אמרה: "העובדה כי 89 מדינות הצביעו בעד כללים המאפשרים לממשלות להסיר תכנים מסוימים מהרשת, מעידות על מגמה בעייתית המצרה את החופש באינטרנט. תוצאות אלה מדגישות את החובה של ישראל, כחלק ממדינות המערב הדמוקרטיות, לא לשקוט ולהמשיך להיאבק למען שמירת האינטרנט חופשית ופתוחה לטובת כלל הציבור. איגוד האינטרנט ימשיך לעמול על שמירת האינטרנט בידי בעלי עניין, תוך העדפה, ככל הניתן, של הסדרה עצמית על פני חקיקה ולמען המשך הצמיחה, החדשנות והפיתוח של האינטרנט."
המאבק על שמירת האינטרנט חופשיה ופתוחה נמצא בעיצומו ומהלכים כפי שהיו בוועידה בדובאי צפויים להמשיך ואף להתעצם. הועידה הבאה שתעסוק בנושא כבר נקבעה לשנת 2014 בדרום קוריאה. האם עד אז נרגיש את השינויים עקב העברת השליטה לממשלות? מומחים בתחום מנבאים כבר בעתיד הקרוב נראה חקיקה מהירה והגדרת גבולות, צנזורת תכנים והגבלות נוספות מצד ממשלות, כל אחת בהתאם לאינטרסים המשרתים אותה.